RV Trip Planning Discussions

Go Back   iRV2 Forums > THE OWNER'S CORNER FORUMS > Newmar Owner's Forum
Click Here to Login

Join iRV2 Today

Mission Statement: Supporting thoughtful exchange of knowledge, values and experience among RV enthusiasts.
Reply
  This discussion is proudly sponsored by:
Please support our sponsors and let them know you heard about their products on iRV2
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 11-21-2010, 07:12 PM   #1
JVR
Senior Member
 
Newmar Owners Club
Join Date: Jun 2008
Posts: 178
#1 Heat pump, no cooling

First heat pump is not cooling, breaker is not tripped, any suggestions? Both of the other 2 are working fine. 2006 Essex 4508
JVR
__________________

JVR is offline   Reply With Quote
Join the #1 RV Forum Today - It's Totally Free!

iRV2.com RV Community - Are you about to start a new improvement on your RV or need some help with some maintenance? Do you need advice on what products to buy? Or maybe you can give others some advice? No matter where you fit in you'll find that iRV2 is a great community to join. Best of all it's totally FREE!

You are currently viewing our boards as a guest so you have limited access to our community. Please take the time to register and you will gain a lot of great new features including; the ability to participate in discussions, network with other RV owners, see fewer ads, upload photographs, create an RV blog, send private messages and so much, much more!

Old 11-21-2010, 08:26 PM   #2
Community Moderator
 
"007"'s Avatar


 
Nor'easters Club
Workhorse Chassis Owner
iRV2 No Limits Club
Join Date: Oct 2004
Posts: 29,000
If you have that AC programed on on control than it may be your start capacitor has failed.
Check this out.
__________________

__________________
98KSCA, 99MACA, 03 KSCA-3740- 8.1 Chev-- ALLISON Trans
VISIT the NEWMAR QUICK TIPS & EASYMODS 1 & 2
QUICK TIPS # 3
RV SYSTEMS & APPLIANCES & RECALLS --- TECH INFORMATION
"007" is offline   Reply With Quote
Old 11-22-2010, 07:35 AM   #3
Senior Member
 
Join Date: Jun 2008
Location: Someplace in the country.
Posts: 107
Try alternately running the unit on "cool" and then back on "heat" a couple or three times. The reversing solenoid may be sticking a little. It happened to ours a couple of times, but not in the past year or so. Hope this helps.
__________________
'05 DSDP 4320 C9 Cat w/ '10 SRX &
'12 Harley Ultra Limited along for the ride &
Luvin' the fulltiming since 2002
shadrack is offline   Reply With Quote
Old 11-22-2010, 11:57 AM   #4
Community Moderator
 
"007"'s Avatar


 
Nor'easters Club
Workhorse Chassis Owner
iRV2 No Limits Club
Join Date: Oct 2004
Posts: 29,000
Now that sounds like a possibility thanks for the information shadrack.
__________________
98KSCA, 99MACA, 03 KSCA-3740- 8.1 Chev-- ALLISON Trans
VISIT the NEWMAR QUICK TIPS & EASYMODS 1 & 2
QUICK TIPS # 3
RV SYSTEMS & APPLIANCES & RECALLS --- TECH INFORMATION
"007" is offline   Reply With Quote
Old 11-22-2010, 06:35 PM   #5
Senior Member
 
GaryKD's Avatar
 
Newmar Owners Club
Join Date: Jul 2006
Location: Wellington, Florida
Posts: 13,083
I'll bet it is the reversing solenoid. There is a history of that solenoid not working.
__________________
Gary
2005 Newmar KSDP 3910 + GMC ENVOY XUV 37K lbs Moving Down The Road
The Avatar Is Many Times Around The USA
Nobody Knows Your Coach Like Somebody Who Owns One Just Like Yours
GaryKD is offline   Reply With Quote
Old 11-25-2010, 04:42 AM   #6
JVR
Senior Member
 
Newmar Owners Club
Join Date: Jun 2008
Posts: 178
I've tried switching to heat pump and can hear it turn off and restart and run on heat, but not produce heat. After switching back to cool and lowering the temp setting, the compressor will start and run indefinitely but does not cool. I have switched it back and forth many times, seems like I am in for a unit.
JVR
JVR is offline   Reply With Quote
Old 11-25-2010, 05:25 AM   #7
Community Moderator
 
"007"'s Avatar


 
Nor'easters Club
Workhorse Chassis Owner
iRV2 No Limits Club
Join Date: Oct 2004
Posts: 29,000
Take a look at this PDF for Duo-Therm AC units scroll to near end will have your setup in coach.
Have added all this stuff in Quick Tip's & Mods.
__________________
98KSCA, 99MACA, 03 KSCA-3740- 8.1 Chev-- ALLISON Trans
VISIT the NEWMAR QUICK TIPS & EASYMODS 1 & 2
QUICK TIPS # 3
RV SYSTEMS & APPLIANCES & RECALLS --- TECH INFORMATION
"007" is offline   Reply With Quote
Old 11-25-2010, 05:59 AM   #8
Senior Member
 
GaryKD's Avatar
 
Newmar Owners Club
Join Date: Jul 2006
Location: Wellington, Florida
Posts: 13,083
Hi JVR,
Ahhh, a new clue. "restart and run on heat, but not produce heat" and "compressor will start and run indefinitely but does not cool". That would mean the reversing solenoid is working.

1. In the heat mode does the compressor run for more than 5 minutes without producing heat?

2. Is the fan set to auto and running the same time the compressor runs?

3. Are both units on cool at the same time? Are both units on heat at the same time?

4. What is the outside temp?
__________________
Gary
2005 Newmar KSDP 3910 + GMC ENVOY XUV 37K lbs Moving Down The Road
The Avatar Is Many Times Around The USA
Nobody Knows Your Coach Like Somebody Who Owns One Just Like Yours
GaryKD is offline   Reply With Quote
Old 11-25-2010, 07:35 AM   #9
JVR
Senior Member
 
Newmar Owners Club
Join Date: Jun 2008
Posts: 178
I've tried switching to heat pump and can hear it turn off and restart and run on heat, but not produce heat. After switching back to cool and lowering the temp setting, the compressor will start and run indefinitely but does not cool. I have switched it back and forth many times, seems like I am in for a unit.
JVR
JVR is offline   Reply With Quote
Old 11-25-2010, 07:37 AM   #10
JVR
Senior Member
 
Newmar Owners Club
Join Date: Jun 2008
Posts: 178
Gary,
All 3 units are on cool at the same time but I haven't tried all 3 on heat pump. I have just changed the 1 unit to heat pump
JVR is offline   Reply With Quote
Old 11-25-2010, 07:54 AM   #11
Senior Member
 
Join Date: Jun 2008
Location: Someplace in the country.
Posts: 107
Turn off the other units and make a drastic ten or fifteen degree change when you reverse the thermostat. You may also go up on the roof and remove the cover. Four screws is all holding it on. Then with the unit running try rapping the solenoid with the handle end of your screw driver.If you get that solenoid loosened try reversing the heat/cool cycle a few times and pause for a few minutes in between. Hope this helps. The compressor running doesn't mean that the solenoid reversed.
__________________
'05 DSDP 4320 C9 Cat w/ '10 SRX &
'12 Harley Ultra Limited along for the ride &
Luvin' the fulltiming since 2002
shadrack is offline   Reply With Quote
Old 11-25-2010, 08:26 AM   #12
Senior Member
 
GaryKD's Avatar
 
Newmar Owners Club
Join Date: Jul 2006
Location: Wellington, Florida
Posts: 13,083
You know your coach. For me, both units need to be on heat or cool for them to produce the desired heat or cool. With your coach, I do not know if all the units need to be on heat or cool for the unit to work properly. Like shadrack posted, turn the other units off. Only the trouble maker unit should be on. It would help if you answer the other questions I asked.

To get to the bottom line quickly, will the other units produce heat and cool?
__________________
Gary
2005 Newmar KSDP 3910 + GMC ENVOY XUV 37K lbs Moving Down The Road
The Avatar Is Many Times Around The USA
Nobody Knows Your Coach Like Somebody Who Owns One Just Like Yours
GaryKD is offline   Reply With Quote
Old 11-25-2010, 03:30 PM   #13
JVR
Senior Member
 
Newmar Owners Club
Join Date: Jun 2008
Posts: 178
Gary,
You are correct. all supposedly have to be on the same mode, I did go back and try that as well. The other 2 work fine but #1 will not produce heat or cool.
JVR is offline   Reply With Quote
Old 11-25-2010, 04:44 PM   #14
Senior Member
 
GaryKD's Avatar
 
Newmar Owners Club
Join Date: Jul 2006
Location: Wellington, Florida
Posts: 13,083
JVR,
That just about closes the book on the #1 unit. If the other units work then the external environment would have no bearing on this problem. All the components in the system seems to be starting the #1 unit as they should. Under the cover of the #1 unit there will be a :
1. reversing solenoid
2. start capacitor
3. run capacitor

I know your weather does not lend itself for you to climb up and see if any of these components are bad. Your only incentive is these components cost a lot less than a new unit.

I mention the capacitors because after reading your posts, it remains unclear to me if you are hearing just the compressor or also hearing the fan. The reason I asked this question was to lead you to the capacitors. Also, if the fan is not running the unit could think it is defrost mode. The questions I ask may sound like dumb and simple, but they do usually lead to a conclusion that is pretty close to the problem.

Do not worry about coming south without the #1 unit. It is no longer that hot down here. We have stopped using our pool because the water has gotten too cold. There will be ample opportunity for you to get the #1 unit problem solved.
__________________

__________________
Gary
2005 Newmar KSDP 3910 + GMC ENVOY XUV 37K lbs Moving Down The Road
The Avatar Is Many Times Around The USA
Nobody Knows Your Coach Like Somebody Who Owns One Just Like Yours
GaryKD is offline   Reply With Quote
Reply



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Heat pump reversing valve dshogman Alpine Coach Owner's Forum 8 11-23-2010 12:37 PM
06 Vectra heat pump quits working vectra400 Winnebago Industries Owner's Forum 5 11-07-2010 06:27 AM
vacuum pump not shuting off on dash heat control hamilton431 Newmar Owner's Forum 4 11-08-2009 06:04 AM
More Heat Pump Questions amanda_h Winnebago Industries Owner's Forum 21 11-27-2007 01:28 AM
journey 2001 heat pump Ron and Patti Winnebago Industries Owner's Forum 5 11-29-2006 09:47 PM

» Featured Campgrounds

Reviews provided by


Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -6. The time now is 04:34 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.