RV Trip Planning Discussions

Go Back   iRV2 Forums > THE OWNER'S CORNER FORUMS > Newmar Owner's Forum
Click Here to Login

Join iRV2 Today

Mission Statement: Supporting thoughtful exchange of knowledge, values and experience among RV enthusiasts.
Reply
  This discussion is proudly sponsored by:
Please support our sponsors and let them know you heard about their products on iRV2
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 09-24-2016, 06:52 PM   #1
Senior Member
 
Maddawg46's Avatar
 
Join Date: Jun 2016
Location: Ripon, CA
Posts: 452
Question Bay Star ghost, or operator error

Park my motorhome at home. This time I don't hook up shore power. Everything's level. Sits for 10 days. Open the door steps don't go down. Strange. Get a step stool. No lights everything seems dead. Hook up to my 30 amp shore power. Nothing. Go to start generator click click generator won't turn over. I go to breaker box in bathroom. Everything looks good. I flip the 50 amp breaker back and back on". Nothing. Start the motor. That works. Go to start generator....no problem. Now everything works.

I did push the disconnect coach button at the beginning. Made no difference. So what would make a 2 month old coach with new batteries do what it did? I did wash the coach a few days ago.???
__________________

__________________
2016 Newmar
Bay Star 3124
The Dogs House on Wheels
Maddawg46 is offline   Reply With Quote
Join the #1 RV Forum Today - It's Totally Free!

iRV2.com RV Community - Are you about to start a new improvement on your RV or need some help with some maintenance? Do you need advice on what products to buy? Or maybe you can give others some advice? No matter where you fit in you'll find that iRV2 is a great community to join. Best of all it's totally FREE!

You are currently viewing our boards as a guest so you have limited access to our community. Please take the time to register and you will gain a lot of great new features including; the ability to participate in discussions, network with other RV owners, see fewer ads, upload photographs, create an RV blog, send private messages and so much, much more!

Old 09-24-2016, 08:04 PM   #2
Senior Member
 
Join Date: Dec 2013
Location: Plantation, Fl
Posts: 1,518
Everything might be working now, but it sounds like (for some reason) your house batteries were dead. You probably should have them checked. The generator started because you started the engine, which gave it the power it couldn't get from the house batteries, or battery.
Was your battery disconnect switch in the off position for the 10 days? Even if it was, you still could have draws on the battery/ies from alarms and such.
__________________

__________________
2014 Itasca Spirit 31K
2016 Mazda CX5, on an Acme tow dolly, 4 trips 5800mi
Now 2017 RWD F 150 with a drive shaft disconnect
Mich F is offline   Reply With Quote
Old 09-25-2016, 11:05 AM   #3
Senior Member
 
Luv2go's Avatar
 
Newmar Owners Club
Nor'easters Club
Appalachian Campers
Ford Super Duty Owner
Coastal Campers
Join Date: Dec 2007
Posts: 2,248
Do you have in inverter? If so, it's usually connected directly to the batteries, bypassing the battery disconnect. Inverters will drain the batteries in short order.
__________________
Stewart, Brenda and kids
2008 Newmar Canyon Star 3410, now at a new home
2006 Roadtrek Versatile 210
Luv2go is offline   Reply With Quote
Old 09-25-2016, 01:03 PM   #4
Senior Member
 
Join Date: May 2014
Posts: 3,059
Even with the battery disconnect in the off position there can still be drains on both the Chassis Battery and house batteries. You may have left the inverter on which will definitely drain the chassis batteries even though no appliances are being used. If you have the outside TV make sure both that radio in the compartment and the dash radio are off, as they will drain the batteries. Also check all your storage bay lights you may have left one on. I just keep mine plugged into shore power all the time at home and everything stays charged. When dry camping the batteries will hold just fine with the generator being run a couple hours a day.
__________________
Mike & Charlotte
2014 Newmar Canyon Star 3610
Orange County, California
Mike and Cha is offline   Reply With Quote
Old 09-27-2016, 09:39 PM   #5
Member
 
Newmar Owners Club
Join Date: Jan 2014
Posts: 88
My dead house batteries

This is worth a look. My new Newmar did the same thing. Here is what I discovered. When I went through the walk around with the dealer they left the light on in the engine compartment. This does not rely on the main on off to operate. Once I turned it off, plugged into shore all was good.
Andyfarmer is offline   Reply With Quote
Old 09-27-2016, 09:53 PM   #6
Senior Member
 
Join Date: Sep 2012
Posts: 8,055
FWIW - if it happens again stop when the lights don't work and take a minute to check your battery voltages. If the house battery is low that would cause your symptoms. You would need to address that as you would be killing the batteries by repeatedly letting them run down.
nothermark is offline   Reply With Quote
Old 09-28-2016, 06:16 AM   #7
Senior Member
 
BPoland's Avatar
 
Join Date: Feb 2013
Posts: 923
I had a situation where The house batteries were in a marginal state, and would not hold a charge for very long. I believe this was a result of multiple complete discharge / recharge cycles on the dealer's lot before we bought the coach. We had the batteries tested and replaced (under warranty) and they have been much better about holding a charge.
__________________

__________________
Bill & Denise
2014 Bay Star 3103 - 5 Star Tune, CHF
2016 Jeep Grand Cherokee 4X4 Limited
BPoland is offline   Reply With Quote
Reply



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Difference between the Bay Star and the Bay Star Sport Keithmq Newmar Owner's Forum 16 10-12-2014 08:36 PM
No operator or electrical Manuals. Please help 1999 Newmar Dutch Star 3858 Freightlin woodtouch6 Newmar Owner's Forum 2 12-27-2013 12:07 AM
More electrical problems or operator error, please advise D in Davie Newmar Owner's Forum 10 02-04-2010 07:14 PM
Human error, Not RV error Sumar Damon 14 08-18-2007 04:02 PM
Electrical problem or operator error. resqguy Winnebago Industries Owner's Forum 23 09-11-2005 05:46 AM

» Featured Campgrounds

Reviews provided by


Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -6. The time now is 05:02 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.