RV Trip Planning Discussions

Go Back   iRV2 Forums > THE OWNER'S CORNER FORUMS > Newmar Owner's Forum
Click Here to Login

Join iRV2 Today

Mission Statement: Supporting thoughtful exchange of knowledge, values and experience among RV enthusiasts.
Reply
  This discussion is proudly sponsored by:
Please support our sponsors and let them know you heard about their products on iRV2
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 04-18-2019, 09:23 PM   #1
Senior Member
 
Tranquil Jim's Avatar
 
Newmar Owners Club
Spartan Chassis
Join Date: Aug 2015
Location: Northwest Washington State or Western Montana, depending on the season.
Posts: 2,695
Cameras dying in our 2018 MADP

Headed for Montana today and soon noticed that the rear, left-turn and right-turn camera images all looked odd. The left and right cameras had a distorted image with what appeared to be a large glare spot covering much of the image. The rear camera image looked OK except for a jagged white line across the bottom.

Not a show stopper since I mainly use the mirrors, but the cameras do provide some backup information. Fortunately, we are headed to Nappanee in early June, so I will add this to the warranty service list.

Anyone else had a similar problem. If so, was it wiring or a failed display unit (my best guess).

TJ
__________________

__________________
Jim (W7DHC), Diane & Mini Schnauzers, Lizzy & Ellie
2018 Mountain Aire 4047 + 2014 Honda CR-V "toad" w/AF1
Tranquil Jim is offline   Reply With Quote
Join the #1 RV Forum Today - It's Totally Free!

iRV2.com RV Community - Are you about to start a new improvement on your RV or need some help with some maintenance? Do you need advice on what products to buy? Or maybe you can give others some advice? No matter where you fit in you'll find that iRV2 is a great community to join. Best of all it's totally FREE!

You are currently viewing our boards as a guest so you have limited access to our community. Please take the time to register and you will gain a lot of great new features including; the ability to participate in discussions, network with other RV owners, see fewer ads, upload photographs, create an RV blog, send private messages and so much, much more!

Old 04-18-2019, 09:27 PM   #2
ARD
Senior Member
 
ARD's Avatar
 
Newmar Owners Club
Spartan Chassis
Join Date: Apr 2017
Posts: 349
Quote:
Originally Posted by Tranquil Jim View Post
Headed for Montana today and soon noticed that the rear, left-turn and right-turn camera images all looked odd. The left and right cameras had a distorted image with what appeared to be a large glare spot covering much of the image. The rear camera image looked OK except for a jagged white line across the bottom.



Not a show stopper since I mainly use the mirrors, but the cameras do provide some backup information. Fortunately, we are headed to Nappanee in early June, so I will add this to the warranty service list.



Anyone else had a similar problem. If so, was it wiring or a failed display unit (my best guess).



TJ


Ohhhh no about the cameras, but are you telling me I'm going to miss ya'll in Polson again. LOL. I arrive there June 5th.
__________________

__________________
Renee (and Alfie & Sophie, Coton du Tulears)
2018 DSDP 4369
2017 GMC Yukon Denali
ARD is online now   Reply With Quote
Old 04-18-2019, 10:23 PM   #3
Senior Member
 
Tranquil Jim's Avatar
 
Newmar Owners Club
Spartan Chassis
Join Date: Aug 2015
Location: Northwest Washington State or Western Montana, depending on the season.
Posts: 2,695
Quote:
Originally Posted by ARD View Post
Ohhhh no about the cameras, but are you telling me I'm going to miss ya'll in Polson again. LOL. I arrive there June 5th.
Timing is everything, Renee...we will be in Nappanee from June 3 to (at least) June 7. Bummer!!! We'll be back in Polson for September and half of October. The fall there is beautiful. Come on back in the fall and we'll treat you like royalty.

TJ
__________________
Jim (W7DHC), Diane & Mini Schnauzers, Lizzy & Ellie
2018 Mountain Aire 4047 + 2014 Honda CR-V "toad" w/AF1
Tranquil Jim is offline   Reply With Quote
Old 04-19-2019, 05:12 AM   #4
GKU
Senior Member
 
GKU's Avatar
 
Join Date: Apr 2014
Location: Leesburg, Florida
Posts: 194
When we left the campground in Savannah GA yesterday, our rear camera locked onto the campground and stayed that way.
For the 300 miles home we saw the campground in our rear camera. The 3 other cameras worked OK.
I believe this is a Xite radio problem, as they are connected and we have been having problems with this radio. It has even been replaced, with the same problem.
__________________
George & Kathy
2019 Mountain Aire 4551
2018 Jeep Cherokee TrailHawk
GKU is offline   Reply With Quote
Old 04-19-2019, 07:01 AM   #5
Senior Member
 
Carefree's Avatar


 
Newmar Owners Club
Join Date: Apr 2016
Location: Carefree, AZ
Posts: 539
It would seem strange that all three cameras malfunction at the exact same time. I suspect it's a problem with your base unit - the processing of the images is messed up?
__________________
Juergen & Margit
2016 Newmar DS 4018
2016 Jeep GC Limited
Carefree is offline   Reply With Quote
Old 04-19-2019, 07:32 AM   #6
GKU
Senior Member
 
GKU's Avatar
 
Join Date: Apr 2014
Location: Leesburg, Florida
Posts: 194
Actually the two sides and front camera are working OK, its the rear camera with the problem.
I agree that the problem is with the base unit.
__________________
George & Kathy
2019 Mountain Aire 4551
2018 Jeep Cherokee TrailHawk
GKU is offline   Reply With Quote
Old 04-19-2019, 08:32 AM   #7
Senior Member
 
Tranquil Jim's Avatar
 
Newmar Owners Club
Spartan Chassis
Join Date: Aug 2015
Location: Northwest Washington State or Western Montana, depending on the season.
Posts: 2,695
To be clear, our system is not the Xite 360. It is the standard camera setup on the MADP with side (l & R) and rear cameras only.

TJ
__________________
Jim (W7DHC), Diane & Mini Schnauzers, Lizzy & Ellie
2018 Mountain Aire 4047 + 2014 Honda CR-V "toad" w/AF1
Tranquil Jim is offline   Reply With Quote
Old 04-19-2019, 11:48 AM   #8
"Formerly Diplomat Don"
 
Dutch Star Don's Avatar
 
Newmar Owners Club
Join Date: Apr 2005
Location: Moorpark, Ca.
Posts: 12,747
I would guess it's in the monitor since all three cameras are doing something weird.
__________________
Don & Mary
2019 Newmar Dutch Star 4018
2016 GMC Canyon 4WD Crew Cab
Dutch Star Don is online now   Reply With Quote
Old 04-19-2019, 04:19 PM   #9
Senior Member
 
Tranquil Jim's Avatar
 
Newmar Owners Club
Spartan Chassis
Join Date: Aug 2015
Location: Northwest Washington State or Western Montana, depending on the season.
Posts: 2,695
Quote:
Originally Posted by Dutch Star Don View Post
I would guess it's in the monitor since all three cameras are doing something weird.
I think you are correct, Don. Today, the RH camera was back to normal but the LH camera was significantly worse than yesterday. And, while the rear camera still has a clear image, it has a white line cross the lower part.

I'm gonna let Newmar sort it out when we're there in June.

TJ
__________________
Jim (W7DHC), Diane & Mini Schnauzers, Lizzy & Ellie
2018 Mountain Aire 4047 + 2014 Honda CR-V "toad" w/AF1
Tranquil Jim is offline   Reply With Quote
Old 04-20-2019, 04:39 PM   #10
Senior Member
 
Jtrving's Avatar


 
Join Date: Mar 2017
Location: Powhatan, VA
Posts: 444
Im wondering if it's possible that the connections are loose where each camera cable connects to the main unit?
__________________
Jeff & Tracie (Stella & Hoonah - the rescue mutts)
2018 Mountain Aire 4531
2013 Jeep Wrangler Sport
Jtrving is offline   Reply With Quote
Old 04-20-2019, 04:56 PM   #11
Senior Member
 
Tranquil Jim's Avatar
 
Newmar Owners Club
Spartan Chassis
Join Date: Aug 2015
Location: Northwest Washington State or Western Montana, depending on the season.
Posts: 2,695
Quote:
Originally Posted by Jtrving View Post
Im wondering if it's possible that the connections are loose where each camera cable connects to the main unit?
I suppose that's possible, Jeff; I'll see if I can get up under there and check. It isn't an easy place to get to.

TJ
__________________
Jim (W7DHC), Diane & Mini Schnauzers, Lizzy & Ellie
2018 Mountain Aire 4047 + 2014 Honda CR-V "toad" w/AF1
Tranquil Jim is offline   Reply With Quote
Old 04-20-2019, 08:36 PM   #12
Senior Member
 
Join Date: Oct 2017
Posts: 456
In another thread I posted link to YouTube videos about the Xite Radio. There are 9 separate videos on this unit. There is a wealth of info in there. There is a master reset of the radio, it was discussed I think, that might fix issues. Let us know.

Here it is again: https://www.youtube.com/channel/UCkF...0uCNMkERVmoutg
__________________
Alpine APEX 40MDTS - 2019 Newmar Ventana on Order-Master Certified RV Technician-Retired-Computer Specialist–Retired-US Navy Veteran-Vietnam & Cold War
Old-RVer is offline   Reply With Quote
Old 04-20-2019, 09:37 PM   #13
Senior Member
 
Aegon's Avatar
 
Newmar Owners Club
Freightliner Owners Club
Join Date: Sep 2017
Location: NorCal
Posts: 462
We’ve had 2 cameras fail on our New Aire. The first one (rear) displayed the last picture taken as GKU described in post#4—that was a bad camera. The second camera (driver’s side upper) failed a couple months later, this one just displays a blue screen all the time. I’m waiting for a new camera in the mail to replace it also.
__________________

__________________
Alan
2018 New Aire 3343
DW Lilfoot
Aegon is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
camera



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
2018 Aspire Side Cameras Just4Fun20 Entegra Owner's Forum 7 07-09-2018 05:06 PM
2018 Cornerstone Cameras - Digital input ChuckGirard Entegra Owner's Forum 4 10-08-2017 06:16 AM
I think our water pump is dying/dead JMonroe RV Systems & Appliances 2 09-24-2017 01:21 PM
2011 MADP vs 2012 MADP Jeff426 Newmar Owner's Forum 4 03-06-2015 02:50 PM
2011 MADP Freightliner Chassis vs 2010 MADP Spartan k2 Chassis Mr JP Newmar Owner's Forum 13 10-04-2014 09:08 PM

» Featured Campgrounds

Reviews provided by


Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -6. The time now is 12:59 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.