RV Trip Planning Discussions

Go Back   iRV2 Forums > THE OWNER'S CORNER FORUMS > Newmar Owner's Forum
Click Here to Login
Join iRV2 Today

Mission Statement: Supporting thoughtful exchange of knowledge, values and experience among RV enthusiasts.
Reply
  This discussion is proudly sponsored by:
Please support our sponsors and let them know you heard about their products on iRV2
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 11-28-2006, 05:54 PM   #1
Member
 
Join Date: Nov 2002
Location: on the road
Posts: 99
My wife was sitting at the desk when the generator started. Problem is, we don't have auto start. I checked the connector from the start switch and the contacts were clean and no sign of moisture. Anyone else have this happen or have any idea what to look for?
__________________

__________________
Bruce & Nena on the road
heybc is offline   Reply With Quote
Join the #1 RV Forum Today - It's Totally Free!

iRV2.com RV Community - Are you about to start a new improvement on your RV or need some help with some maintenance? Do you need advice on what products to buy? Or maybe you can give others some advice? No matter where you fit in you'll find that iRV2 is a great community to join. Best of all it's totally FREE!

You are currently viewing our boards as a guest so you have limited access to our community. Please take the time to register and you will gain a lot of great new features including; the ability to participate in discussions, network with other RV owners, see fewer ads, upload photographs, create an RV blog, send private messages and so much, much more!

Old 11-28-2006, 05:54 PM   #2
Member
 
Join Date: Nov 2002
Location: on the road
Posts: 99
My wife was sitting at the desk when the generator started. Problem is, we don't have auto start. I checked the connector from the start switch and the contacts were clean and no sign of moisture. Anyone else have this happen or have any idea what to look for?
__________________

__________________
Bruce & Nena on the road
heybc is offline   Reply With Quote
Old 11-28-2006, 06:18 PM   #3
cwg
Senior Member
 
Join Date: Sep 2004
Posts: 755
I have had it happen before and from several contributors in the past it is not uncommon. My experience was that we had arrived in a campground and plugged into shore power. Upon returning from dinner, I was shocked to find the generator running. I inquired of my next door neighbor as to whether anyone had messed with my coach ( no lock on the front cap where the generator was housed ). He assured me that had not happened and the Onan diesel had fired up on its own.

It never happened again but I always was waiting for the other shoe to drop.
cwg is offline   Reply With Quote
Old 11-28-2006, 08:52 PM   #4
Senior Member
 
Lug_Nut's Avatar


 
Join Date: May 2005
Location: British Columbia
Posts: 3,831
In most cases it is the auto start reacting to a power cut. If the power cuts for 5 seconds or so, something most people would not remember, the genset will start and continue until manually stopped if the AC in on.
__________________
Peter - Doctor of Mixology
KADB 2013
Lug_Nut is offline   Reply With Quote
Old 11-29-2006, 06:01 AM   #5
cwg
Senior Member
 
Join Date: Sep 2004
Posts: 755
The only thing about my "phantom starting" is that the Onan did not have auto start provisions just like "heybc"'s.
cwg is offline   Reply With Quote
Old 11-29-2006, 06:42 AM   #6
Senior Member
 
Ecker's Avatar
 
Join Date: Feb 2004
Location: South Carolina
Posts: 770
<BLOCKQUOTE class="ip-ubbcode-quote"><div class="ip-ubbcode-quote-title">quote:</div><div class="ip-ubbcode-quote-content">Originally posted by heybc:
My wife was sitting at the desk when the generator started. Problem is, we don't have auto start. I checked the connector from the start switch and the contacts were clean and no sign of moisture. Anyone else have this happen or have any idea what to look for? </div></BLOCKQUOTE>

It has been found in years past that moisture dropping from the automotive air conditioning unit on to top of the Onan generator and getting into electronics would cause a false start.
__________________

__________________
Ecker
Ecker is offline   Reply With Quote
Reply



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Norcold refer GHOST!!!! Ron Postma RV Systems & Appliances 2 02-25-2009 02:08 PM
Norcold refer GHOST Ron Postma Monaco Owner's Forum 1 02-25-2009 09:07 AM
Generator start up ghost..... auburnej Tiffin Owner's Forum 3 10-09-2008 11:06 AM
Which Generator? ctd4x4 RV Systems & Appliances 8 08-24-2005 04:08 PM

» Featured Campgrounds

Reviews provided by


Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -6. The time now is 04:44 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
×