RV Trip Planning Discussions

Go Back   iRV2 Forums > THE OWNER'S CORNER FORUMS > Newmar Owner's Forum
Click Here to Login

Join iRV2 Today

Mission Statement: Supporting thoughtful exchange of knowledge, values and experience among RV enthusiasts.
Reply
  This discussion is proudly sponsored by:
Please support our sponsors and let them know you heard about their products on iRV2
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 11-26-2010, 02:55 PM   #1
Junior Member
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 3
Angry Help, electrical problem

I have a 04 Essex, I am hooked in to a 50 amp service & the TV went out. The only 110v service I am getting is the dishwasher & washing machine, every thing else is out. I have checked the circuit brakers(OK) GFI's'(OK)
Disconnected to 50 amp & ran the generator, no change. Even tried the inverter no change. I ran an extention lead from a diffrent 20 amp sourse & the tv's Blue ray, Microwave, all work ok. Where could my problem be.
I am in Placerville, Ca. Help. any good RV electritions up here?
Christian.
__________________

ryankaty is offline   Reply With Quote
Join the #1 RV Forum Today - It's Totally Free!

iRV2.com RV Community - Are you about to start a new improvement on your RV or need some help with some maintenance? Do you need advice on what products to buy? Or maybe you can give others some advice? No matter where you fit in you'll find that iRV2 is a great community to join. Best of all it's totally FREE!

You are currently viewing our boards as a guest so you have limited access to our community. Please take the time to register and you will gain a lot of great new features including; the ability to participate in discussions, network with other RV owners, see fewer ads, upload photographs, create an RV blog, send private messages and so much, much more!

Old 11-26-2010, 03:31 PM   #2
Senior Member
 
Luv2go's Avatar
 
Newmar Owners Club
Nor'easters Club
Appalachian Campers
Ford Super Duty Owner
Coastal Campers
Join Date: Dec 2007
Posts: 2,229
Christian, Welcome to iRV2.com! I'm sure some Essex owners will chime in here soon, but I'll take a stab at in the meantime.

If you've checked (tripping and resetting is better than visually inspecting them) the breakers and GFI's, check the inverter breakers (usually push-button types) also. TV and microwave will be fed through the inverter so if they are both dead it is a good bet it is inverter-related.
__________________

__________________
Stewart, Brenda and kids
2008 Newmar Canyon Star 3410, now at a new home
2006 Roadtrek Versatile 210
Luv2go is offline   Reply With Quote
Old 11-26-2010, 05:16 PM   #3
Community Moderator
 
"007"'s Avatar


 
Nor'easters Club
Workhorse Chassis Owner
iRV2 No Limits Club
Join Date: Oct 2004
Posts: 29,113
Welcome ryankaty to the Newmar forum & irv2.
In your load center did you check the main circuit breaker, top two in center, for the load center 1/2 of your load center sounds dead. Reset them all as if they tripped.
In your power bay where 50 amp cable is find your Transfer Switch, black box, and gently tap the sides with handle of screw driver, may have a fused dirty contact on relay and tapping may break it loose.
__________________
98KSCA, 99MACA, 03 KSCA-3740- 8.1 Chev-- ALLISON Trans
VISIT the NEWMAR QUICK TIPS & EASYMODS 1 & 2
QUICK TIPS # 3
RV SYSTEMS & APPLIANCES & RECALLS --- TECH INFORMATION
"007" is offline   Reply With Quote
Old 11-26-2010, 05:55 PM   #4
Registered User
 
Monaco Owners Club
Join Date: Oct 2009
Location: Varies Depending on The Weather
Posts: 8,517
I have had others express the same symptoms but in Monaco coaches, and it always has been a GFI that tripped or went bad. Most of the time, they end up finding a GFI that they didn't know about.

Are you sure that you checked ALL of the GFI's?

Dr4Film ----- Richard.
Dr4Film is offline   Reply With Quote
Old 11-26-2010, 05:57 PM   #5
KIX
Senior Member
 
KIX's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: St. Augustine, FL
Posts: 3,595
Based on you description in the OP it sounds like one of the power legs is dead in the shore receptacle you are plugged in to. Use a volt-ohm meter to test all the pins in that receptacle.

I just re-read your OP........my suggestion is not your solution. sorry.
__________________
KIX
'02 Ultimate Advantage 40J Spartan MM - Cummins ISC
2013 Jeep Rubicon JK Unlimited
KIX is offline   Reply With Quote
Old 11-26-2010, 06:05 PM   #6
Senior Member
 
GaryKD's Avatar
 
Newmar Owners Club
Join Date: Jul 2006
Location: Wellington, Florida
Posts: 13,223
Hi ryankaty,
For me, it sounds like your inverter circuit breaker has tripped. This is the breaker that is physically located on the inverter. It could also be a button breaker, but it is located on the inverter.
__________________
Gary
2005 Newmar KSDP 3910 + GMC ENVOY XUV 37K lbs Moving Down The Road
The Avatar Is Many Times Around The USA
Nobody Knows Your Coach Like Somebody Who Owns One Just Like Yours
GaryKD is offline   Reply With Quote
Old 11-26-2010, 07:58 PM   #7
Registered User
 
Iron Man's Avatar
 
Newmar Owners Club
Join Date: Jul 2006
Posts: 1,061
Had the same problem this summer. It deals with the inverter. Most of the coach's electrical plugs go through the inverter.
Try
1. Turning invertor off/on at the inverter not remote panel.
2. While turning it off/on check the 30 breaker on the inverter. A push button on the side of the inverter.
3. After turning the inverter off, hold the power button on for 15 seconds-- that does a "hard reboot" of the inverter. One of the 3 things should get the inverter back online.
__________________
John, Pam, Nicholas, Aria
NKK 16073L
2007 Essex 4502
2015 GMC Seirra
Iron Man is offline   Reply With Quote
Old 11-27-2010, 10:12 AM   #8
Junior Member
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 3
Electrical problems

Hello thanks you for your help. during the evening we were recomended to turn the inverter of for 10 secs & pull out the phone lines, put them back in, then turn it on. all electric came on for 10 seconds then died, except for the dish washer, washing machine, fridge, they all work.
Christian.
ryankaty is offline   Reply With Quote
Old 11-28-2010, 06:55 AM   #9
Registered User
 
Monaco Owners Club
Join Date: Oct 2009
Location: Varies Depending on The Weather
Posts: 8,517
Guess you need to have the inverter checked out by a service tech. Sure sounds like something real strange is happening inside the inverter.

Dr4Film ----- Richard.
Dr4Film is offline   Reply With Quote
Old 11-28-2010, 07:30 AM   #10
Community Moderator
 
"007"'s Avatar


 
Nor'easters Club
Workhorse Chassis Owner
iRV2 No Limits Club
Join Date: Oct 2004
Posts: 29,113
Some inverters have two reset buttons have you reset both?
__________________

__________________
98KSCA, 99MACA, 03 KSCA-3740- 8.1 Chev-- ALLISON Trans
VISIT the NEWMAR QUICK TIPS & EASYMODS 1 & 2
QUICK TIPS # 3
RV SYSTEMS & APPLIANCES & RECALLS --- TECH INFORMATION
"007" is offline   Reply With Quote
Reply



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
electrical problem need help!!!! please PEPPER9950 Class A Motorhome Discussions 4 10-04-2010 06:10 AM
HR Endeavor Electrical Problem nanor MH-General Discussions & Problems 7 09-13-2010 09:57 PM
2001 Itasca Discovery electrical problem KentM Winnebago Industries Owner's Forum 13 02-07-2010 12:28 AM
Electrical Problem part deux Pusherpilot Monaco Owner's Forum 12 05-04-2009 09:24 PM
Electrical Problem Jharris Fleetwood Owner's Forum 5 03-25-2009 10:20 AM

» Featured Campgrounds

Reviews provided by


Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -6. The time now is 03:38 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.