RV Trip Planning Discussions

Go Back   iRV2 Forums > THE OWNER'S CORNER FORUMS > Newmar Owner's Forum
Click Here to Login
Join iRV2 Today

Mission Statement: Supporting thoughtful exchange of knowledge, values and experience among RV enthusiasts.
Reply
  This discussion is proudly sponsored by:
Please support our sponsors and let them know you heard about their products on iRV2
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 03-24-2007, 01:11 PM   #1
Senior Member
 
Stubborn's Avatar
 
Workhorse Chassis Owner
Join Date: Jul 2006
Location: Lou,Ky
Posts: 111
My water pump quit pumping in my 2003 gas Mountain Aire.It ran but no water. It was a Aquajet and I replaced it with a Shurflo 5.7. It pumps great but if the pump is left in the on position for over 10 seconds or so I get a clicking noise in the black box thats located just above the outdoor faucets in the water compartment. The box has a five wire plug-in to it and will stop clicking if you unplug it--also disconects the water pump switch in compartment. Anyone know what this box does or why it clicks with the new pump?? It did not click with old pump and the wires on ther new pump where properly connected.
__________________

__________________
2003 Mountain Aire/W22 - DIY front and rear trac bars - DIY CAI - Wester Tune - 3 small dogs - Jeep Grand Cherokee toad
Stubborn is offline   Reply With Quote
Join the #1 RV Forum Today - It's Totally Free!

iRV2.com RV Community - Are you about to start a new improvement on your RV or need some help with some maintenance? Do you need advice on what products to buy? Or maybe you can give others some advice? No matter where you fit in you'll find that iRV2 is a great community to join. Best of all it's totally FREE!

You are currently viewing our boards as a guest so you have limited access to our community. Please take the time to register and you will gain a lot of great new features including; the ability to participate in discussions, network with other RV owners, see fewer ads, upload photographs, create an RV blog, send private messages and so much, much more!

Old 03-24-2007, 01:11 PM   #2
Senior Member
 
Stubborn's Avatar
 
Workhorse Chassis Owner
Join Date: Jul 2006
Location: Lou,Ky
Posts: 111
My water pump quit pumping in my 2003 gas Mountain Aire.It ran but no water. It was a Aquajet and I replaced it with a Shurflo 5.7. It pumps great but if the pump is left in the on position for over 10 seconds or so I get a clicking noise in the black box thats located just above the outdoor faucets in the water compartment. The box has a five wire plug-in to it and will stop clicking if you unplug it--also disconects the water pump switch in compartment. Anyone know what this box does or why it clicks with the new pump?? It did not click with old pump and the wires on ther new pump where properly connected.
__________________

__________________
2003 Mountain Aire/W22 - DIY front and rear trac bars - DIY CAI - Wester Tune - 3 small dogs - Jeep Grand Cherokee toad
Stubborn is offline   Reply With Quote
Old 03-24-2007, 03:42 PM   #3
Community Moderator
 
"007"'s Avatar


 
Nor'easters Club
Workhorse Chassis Owner
iRV2 No Limits Club
Join Date: Oct 2004
Posts: 29,723
The black box that has your 50 amp power cable going to it is your transfer switch. That box is in your electric bay rear compartment. The five wire plug is the question, is there a sticker or tag on it to identify? Do you have a surge protector that maybe clicking?
__________________
98KSCA, 99MACA, 03 KSCA-3740- 8.1 Chev-- ALLISON Trans
VISIT the NEWMAR QUICK TIPS & EASYMODS 1 & 2
QUICK TIPS # 3
RV SYSTEMS & APPLIANCES & RECALLS --- TECH INFORMATION
"007" is offline   Reply With Quote
Old 03-26-2007, 07:55 AM   #4
Member
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 67
Sounds like a relay that's being overdrawn. When it heats up (10 second) the heat causes it to click off, then on, then off, etc.

Maybe the pump shares a circut with other users and the total of the new pump is drawing more amps than the relay likes and is causing this event?

Overloaded circuts are dangerous. I'd get it checked out quick!
Adventurer is offline   Reply With Quote
Old 03-26-2007, 02:55 PM   #5
Senior Member
 
Join Date: Jun 2003
Location: Northern Illinois
Posts: 115
Stubborn,
Welcome to the clicking club. I installed a Shurflo pump in my Mountain Aire two years ago and the clicking noise (same symptoms as yours) started immediately. Since then I have talked to Newmar and Shurflo numerous times with no resolution. Also, I have posted the problem on irv2 and RV.net with no better answers than you have received. So far the only solution I have is to turn the pump off after each use. I will be taking my coach in for the Dometic Refrigerator recall next month and will make another attempt the have the problem identified. I will post the results, positive or negative. Let me know if you receive any suggestions that work.
__________________
2006 Diplomat 40DST
2014 Honda CR-V
justlou is offline   Reply With Quote
Old 03-26-2007, 03:40 PM   #6
Senior Member
 
Bob (WA0MQE)'s Avatar
 
Monaco Owners Club
Join Date: Jun 2003
Location: St. Cloud, FL
Posts: 1,521
Blog Entries: 1
Stubborn... chances are the box you are referring to is an Intellitec Water Pump Controller. Mine is Part # 00-00776-100. If this is what you have, it's purpose is to handle the high current of a Shurflo 5.7 water pump. They pull up to 15 amps of current. The low current water pump switch can't handle the water pump directly so the switch closes the relay or solid state switch on the Intellitec which in turn provides current to the pump. It may or may not be Intellitec but the relay's purpose is the same.
__________________
Bob 2006 Monaco Camelot 40PDQ
US Navy Carrier Battlegroup 1959/1965
Winters in Florida, Summers in Blue Ridge Mountains
Bob (WA0MQE) is offline   Reply With Quote
Old 03-29-2007, 01:20 PM   #7
Senior Member
 
Stubborn's Avatar
 
Workhorse Chassis Owner
Join Date: Jul 2006
Location: Lou,Ky
Posts: 111
Bob and justlou, I have a intellitec 00-00776-000 water pump controller. I called Intellitec and they said I need to change mine out for a 00-00776-200 controller and that would solve the problem. You can purchase them through Master Techs. Thanks for your info Bob. justlou if you don't know where its located its in your water bay on the right side of compartment at the top. Have not received part yet so I can not very that it is fixed.
__________________
2003 Mountain Aire/W22 - DIY front and rear trac bars - DIY CAI - Wester Tune - 3 small dogs - Jeep Grand Cherokee toad
Stubborn is offline   Reply With Quote
Old 03-30-2007, 04:31 AM   #8
Senior Member
 
Bob (WA0MQE)'s Avatar
 
Monaco Owners Club
Join Date: Jun 2003
Location: St. Cloud, FL
Posts: 1,521
Blog Entries: 1
Thanks for the info... Stubborn.

Where, or how can I contact Master Techs? Do they have a web site, etc.?
__________________
Bob 2006 Monaco Camelot 40PDQ
US Navy Carrier Battlegroup 1959/1965
Winters in Florida, Summers in Blue Ridge Mountains
Bob (WA0MQE) is offline   Reply With Quote
Old 03-30-2007, 04:48 AM   #9
Senior Member
 
Stubborn's Avatar
 
Workhorse Chassis Owner
Join Date: Jul 2006
Location: Lou,Ky
Posts: 111
Bob, The web site is mastertech-inc.com and the price is 37.00 and 6.95 shipping. Intellitec also has an excellent tech support at 1-800-251-2408 press 4 for tech.
__________________

__________________
2003 Mountain Aire/W22 - DIY front and rear trac bars - DIY CAI - Wester Tune - 3 small dogs - Jeep Grand Cherokee toad
Stubborn is offline   Reply With Quote
Reply



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Shurflo water pump failure jerry davis Alpine Coach Owner's Forum 21 12-02-2007 03:15 PM
Shurflo smart sensor water pump Max Hubrich MH-General Discussions & Problems 12 11-16-2007 03:18 PM
5.7 Shurflo Water Pump Bob (WA0MQE) Fleetwood Owner's Forum 4 03-30-2007 08:54 AM
Shurflo 5.7 water pump surging wagonmaster2 Winnebago Industries Owner's Forum 12 04-25-2005 04:12 AM

» Featured Campgrounds

Reviews provided by


Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -6. The time now is 10:47 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
×