Go Back   iRV2 Forums > THE OWNER'S CORNER FORUMS > Alpine Coach Owner's Forum
Click Here to Login
Join iRV2 Today

Mission Statement: Supporting thoughtful exchange of knowledge, values and experience among RV enthusiasts.
Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 04-21-2011, 03:17 PM   #1
Member
 
Alpine Owners Club
Join Date: May 2007
Location: Where ever
Posts: 99
Apex h2o system

Had a no power to solenoids and then when I removed the TM102 for sensor update I had no power to the H2O pump. Found a bad relay, they are next to the fuse block in the tank bay, by tracing the wire from the 7.5 A Fuse for the
Water Fill to the relay.

Caution, the input and output plugs to the TM102 are interchangeable and you see no problem on the display, just keeps things from working.

Watch the wiring on the relay, it has two hot connections having a jumper from the 7.5 A Fuse wire to another blade.

12V wires go to blades 30 & 85, TM102 wire to 86 and last wire to blade 87

FYI, Silverleaf has promised an information sheet as to the what each pin is for and EMike will post it to the Tech Library.
__________________

__________________
Paul "Sully" Sullivan

40' MD Apex
Paul "Sully" Sullivan is offline   Reply With Quote
Join the #1 RV Forum Today - It's Totally Free!

iRV2.com RV Community - Are you about to start a new improvement on your RV or need some help with some maintenance? Do you need advice on what products to buy? Or maybe you can give others some advice? No matter where you fit in you'll find that iRV2 is a great community to join. Best of all it's totally FREE!

You are currently viewing our boards as a guest so you have limited access to our community. Please take the time to register and you will gain a lot of great new features including; the ability to participate in discussions, network with other RV owners, see fewer ads, upload photographs, create an RV blog, send private messages and so much, much more!

Old 04-22-2011, 08:00 PM   #2
Senior Member
 
Alpine Owners Club
Join Date: May 2008
Location: Vancouver, WA
Posts: 2,226
Sully - on mine there are three relays right next to the TM102, and it is a wiring nightmare the way WRV did those. One day I am going to trace them out, label them and put bigger guage on the ones which are underwired. It's an all day job, and I experienced the same issue when I installed one of the solenoids incorrectly, and messed up the pump, and lost power to it.
__________________

__________________
Monty & Janet - 2007 Alpine APEX 40 MDTS
S/N - 75715 - Retired - Master Certified RV Tech
Old Rv'er is offline   Reply With Quote
Old 04-22-2011, 08:17 PM   #3
Senior Member
 
Join Date: May 2004
Location: Auburn, CA, Havasu, AZ & Mulege, BCS
Posts: 5,217
Here is a quick sketch of the relay & circuit Sully is discussing. I believe this is a typical Silverleaf circuit logic where the TM-102 operates a relay by grounding a relay coil that has 12V to it all the time.

I.e. silverleaf receives a "call" to operate something, grounds the appropriate pin on the 12 or so pin "output" harness, and the relay connected to that pin clicks on. Take ground away w/in the TM-102 and the relay clicks off. You may get some odd ohm & voltage readings on the TM-102 wires, as they come off computer circuits within, and probably don't read ground except when the computer is calling to ground that pin.
Attached Files
File Type: pdf Apex TM-102 Circuit Diagram.pdf (173.3 KB, 54 views)
__________________
Baja-tested '08 2-slide 36'
Alpine: The Ultimate DIY'er Project
EngineerMike is offline   Reply With Quote
Old 04-22-2011, 10:10 PM   #4
Senior Member
 
Alpine Owners Club
Join Date: May 2008
Location: Vancouver, WA
Posts: 2,226
Thank you Mike.
__________________
Monty & Janet - 2007 Alpine APEX 40 MDTS
S/N - 75715 - Retired - Master Certified RV Tech
Old Rv'er is offline   Reply With Quote
Reply



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Problem with KVH R5SL Satellite System vito.a Technology: Internet, TV, Satellite, Cell Phones, etc. 9 04-06-2010 12:40 PM
Zone Defense RV Camera System phredsee Technology: Internet, TV, Satellite, Cell Phones, etc. 0 11-03-2009 10:46 PM
Automatic Air Suspension System Not Working Properly Suncircles Winnebago Industries Owner's Forum 4 10-24-2009 06:02 PM
Voyager color backup camera system installed!! SargeW Winnebago Industries Owner's Forum 3 08-01-2006 08:41 AM
Flying J: YES, Apex Digital: NO kcjones50 iRV2.com General Discussion 4 09-08-2005 11:48 AM

» Virginia Campgrounds

Reviews provided by


Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -6. The time now is 07:25 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.