Go Back   iRV2 Forums > THE OWNER'S CORNER FORUMS > Alpine Coach Owner's Forum
Click Here to Login
Join iRV2 Today

Mission Statement: Supporting thoughtful exchange of knowledge, values and experience among RV enthusiasts.
Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 01-09-2009, 01:33 PM   #1
Member
 
Join Date: May 2008
Location: crowley, la
Posts: 87
Hey Guys,
Puzzled! I put in a new chassis battery in September- Replaced old Champion 1560 with Interstate 8D. The battery indicated that it was maintenance free, and I was puzzled, because it had the same 6 battery caps as the previous battery. Well, I assumed (Yeah, I know the definition of a-s-s-u-m-e) that the battery was sealed and was INDEED maintenance free. Well, after a 3 week trip to Canada, we put the RV into storage with shore power connected, and whenI went 2 weeks ago to start the generator and run it an hour or two and perform a few other maintenance tasks, and lo and behold, the chassis battery was dead. Because I have a 1999 FDS, there is no boost, so I jumped the chassis battery off the house batteries. No problem....let it run for awhile to charge. Checked the water level and it was seriously low. Filled w distilled h2o and again put it into storage with shore power attached. Today, you guessed it; no charge to chassis battery again. What's my problem this time?

Thanks in advance for help/suggestions!
__________________

__________________
1999 Alpine 36' FDS

2005 Honda Pilot Toad
cajunjohn is offline   Reply With Quote
Join the #1 RV Forum Today - It's Totally Free!

iRV2.com RV Community - Are you about to start a new improvement on your RV or need some help with some maintenance? Do you need advice on what products to buy? Or maybe you can give others some advice? No matter where you fit in you'll find that iRV2 is a great community to join. Best of all it's totally FREE!

You are currently viewing our boards as a guest so you have limited access to our community. Please take the time to register and you will gain a lot of great new features including; the ability to participate in discussions, network with other RV owners, see fewer ads, upload photographs, create an RV blog, send private messages and so much, much more!

Old 01-09-2009, 01:33 PM   #2
Member
 
Join Date: May 2008
Location: crowley, la
Posts: 87
Hey Guys,
Puzzled! I put in a new chassis battery in September- Replaced old Champion 1560 with Interstate 8D. The battery indicated that it was maintenance free, and I was puzzled, because it had the same 6 battery caps as the previous battery. Well, I assumed (Yeah, I know the definition of a-s-s-u-m-e) that the battery was sealed and was INDEED maintenance free. Well, after a 3 week trip to Canada, we put the RV into storage with shore power connected, and whenI went 2 weeks ago to start the generator and run it an hour or two and perform a few other maintenance tasks, and lo and behold, the chassis battery was dead. Because I have a 1999 FDS, there is no boost, so I jumped the chassis battery off the house batteries. No problem....let it run for awhile to charge. Checked the water level and it was seriously low. Filled w distilled h2o and again put it into storage with shore power attached. Today, you guessed it; no charge to chassis battery again. What's my problem this time?

Thanks in advance for help/suggestions!
__________________

__________________
1999 Alpine 36' FDS

2005 Honda Pilot Toad
cajunjohn is offline   Reply With Quote
Old 01-09-2009, 02:36 PM   #3
Senior Member
 
sdcyclist's Avatar
 
Join Date: Jun 2005
Location: San Diego, CA
Posts: 175
Hello John,

I'm not sure about the 1999 Alpines but newer rigs have an echo charger that will keep the chassis batteries charged when the house batts come to FLOAT. If you do not have an echo, they are inexpensive and easy to install.

sdcyclist
__________________
2006 Alpine 36 FDDS
sdcyclist is offline   Reply With Quote
Old 01-09-2009, 03:00 PM   #4
Senior Member
 
Join Date: May 2004
Location: Auburn, CA, Havasu, AZ & Mulege, BCS
Posts: 5,217
How long was it in storage? If it boiled down & continued to try & charge for a long time, you may have killed the battery. The lower the electrolyte below the top of lead plates the higher chance of permanent damage to the battery if left that way over time.

This is a perfect battery type for HydroCaps that remake the off-gas back into H2O so you lose almost no water.
__________________
Baja-tested '08 2-slide 36'
Alpine: The Ultimate DIY'er Project
EngineerMike is offline   Reply With Quote
Old 01-10-2009, 06:41 AM   #5
Member
 
Mike Gamble's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Location: Dallas, OR
Posts: 36
When my chassis batteries died, I discovered, through Mark Harrah, that there's a solenoid switch that connects the two battery sets together. It only closes to charge the chassis batteries when the voltage on the house batteries is above a certain point. However, in my case, the solenoid failed and simply needed to be replaced.
__________________
Mike Gamble
2005 Alpine Coach 40MDTS
2011 Jeep Liberty
Mike Gamble is offline   Reply With Quote
Old 01-10-2009, 02:10 PM   #6
Senior Member
 
takepride's Avatar
 
Alpine Owners Club
Join Date: Aug 2007
Location: Long Beach, CA
Posts: 1,563
Cajun:

There are endless threads on this topic (charging) and related ones (caps, fillers, routines). Do a FIND and you'll find out more than you probably want. Once you understand how your particular charging system works, you will easily troubleshoot it. There is great input from many folks here. It sure helped me.
__________________
2003 Alpine 40FDTS (400HP)
Long Beach, CA
takepride is offline   Reply With Quote
Old 01-11-2009, 09:16 AM   #7
Senior Member
 
Algoma's Avatar


 
Join Date: Nov 2007
Location: Charleston, WV
Posts: 2,639
John,
I guess you have the same set-up I have. The inverter/charger only charges the house battery. I added the echo-charger recently which now puts some of the charge current into the chassis battery. Some early coaches were fitted with the echo-charger but were wired incorrectly by WRV and were not charging the chassis battery as intended. If you do have one fitted check the wiring.
__________________

__________________
John and Mary Knight
2015 Newmar Ventana 4311 - wheelchair accessible
2015 Cadillac SRX Luxury AWD
Algoma is offline   Reply With Quote
Reply



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Chassis battery dead Bill & Luz Damon 10 09-26-2008 09:31 AM
Dead Chassis Battery anthem4us Alpine Coach Owner's Forum 21 04-02-2008 04:54 PM
chassis battery dead FireStarter Winnebago Industries Owner's Forum 6 02-05-2007 05:57 PM
Dead chassis battery BigRedLancer Ford Motorhome Chassis Forum 3 03-15-2006 02:49 PM
Dead chassis battery after 2 days Fla2RI Workhorse and Chevrolet Chassis Motorhome Forum 14 06-27-2005 08:14 AM

» Virginia Campgrounds

Reviews provided by


Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -6. The time now is 11:11 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.