RV Trip Planning Discussions

Go Back   iRV2 Forums > THE OWNER'S CORNER FORUMS > Alpine Coach Owner's Forum
Click Here to Login
Join iRV2 Today

Mission Statement: Supporting thoughtful exchange of knowledge, values and experience among RV enthusiasts.
Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 09-23-2018, 02:10 PM   #1
Senior Member
 
Alpine Owners Club
Join Date: Apr 2007
Location: Edmonds, WA
Posts: 674
Ignition Song doesn't play. Turn signal click absent.

Happened this morning. Actia gauges did their thing but no "song". Turn signals work but no click. I tried rebooting the Vansco. No change. Thoughts?
__________________

__________________
Janet and Todd Legg
2006 Alpine Apex M-40FDQS #75594
2014 Honda CRV w/navi
Janet and Todd is offline   Reply With Quote
Join the #1 RV Forum Today - It's Totally Free!

iRV2.com RV Community - Are you about to start a new improvement on your RV or need some help with some maintenance? Do you need advice on what products to buy? Or maybe you can give others some advice? No matter where you fit in you'll find that iRV2 is a great community to join. Best of all it's totally FREE!

You are currently viewing our boards as a guest so you have limited access to our community. Please take the time to register and you will gain a lot of great new features including; the ability to participate in discussions, network with other RV owners, see fewer ads, upload photographs, create an RV blog, send private messages and so much, much more!

Old 09-23-2018, 05:57 PM   #2
Senior Member
 
Alpine Owners Club
Join Date: Apr 2007
Location: Edmonds, WA
Posts: 674
Well, looks like I found the answer. On May 3, 2018, iamduane writes:

I talked with Ed Belonge at Actia and he sent me an email with a rma number and instructions to return the speedometer for repair. He said some parts are still available like the speaker and LCD and did not know about the board. Mine has the speaker for the sounds (turn signal and other required sound) built into the speedometer. It cost me about $165 for the repair and $35 for return shipping. They replaced both the speaker and the LCD. His contact information is ebelonge@actia.com phone number 574-264-2373 ext 1496.

I will have to wait until next spring to tackle this because we're traveling now.
__________________

__________________
Janet and Todd Legg
2006 Alpine Apex M-40FDQS #75594
2014 Honda CRV w/navi
Janet and Todd is offline   Reply With Quote
Old 09-23-2018, 09:47 PM   #3
Senior Member
 
Join Date: Sep 2015
Location: Red Bluff, Ca
Posts: 148
Are the Actia gauges OEM to your coach?

I think the gauges in my 1998 Alpine are original. The speedo is so erratic it is worthless. The tach seems right most of the time but occasionally it registers around 2100 when it should be at 1800.

There was a new white faced Actia speedo stored in a cabinet when I bought the coach. I assume the PO bought it but never got around to installing it. Considering installing the Actia speedo. Others probably have gone down this road. Is it a DYI project? Or is it difficult to install and get it calibrated?

I have been using gps as speedo. Works ok but would be nice to have all the instruments functioning properly.

Oil pressure gauge is also sometime erratic at idle. It functions normally when off idle. Bad sending unit? Defective elec connection?

Thanks for input.
__________________
Gene
1998 36FDS Alpine
Red Bluff, Ca.
gmcgene is offline   Reply With Quote
Old 09-24-2018, 04:44 PM   #4
Senior Member
 
Alpine Owners Club
Join Date: Apr 2007
Location: Edmonds, WA
Posts: 674
And now, mysteriously, it has started working again. The boot sequence song, the turn signal click and the generator slide alarm all started working again.
__________________
Janet and Todd Legg
2006 Alpine Apex M-40FDQS #75594
2014 Honda CRV w/navi
Janet and Todd is offline   Reply With Quote
Old 09-24-2018, 07:56 PM   #5
Senior Member
 
Join Date: Sep 2015
Location: Red Bluff, Ca
Posts: 148
Great for you! No help for me.

Bueller? Bueller? Anyone? Anyone?
__________________
Gene
1998 36FDS Alpine
Red Bluff, Ca.
gmcgene is offline   Reply With Quote
Old 09-25-2018, 12:15 PM   #6
Member
 
Join Date: Oct 2017
Posts: 46
All - Sounds like the little computer in the Actia got a wild hair up it's electrons. Turning off all the coach power to it, will let all the computers bleed down, and their hair gets straight again, and work.
Reminds me of the time, brought MH home to load out, several hours later, went to start/fast idle and no joy. Hmmm, this also kept wipers from working, cruise control would not work, in fact anything tied to the steering wheel, would not work. So I got to where I was going, and downloaded "Smart wheels" diagnostic document, and started going through that. Got down to about step 6, and realized, so far everything had checked out, so I put NO-OX-ID-Special A grease on all the connections, and buttoned up all back up. Everything then worked as it should. Must have been one connector which had a tad bit of corrosion on it, took it off, and put it back, that broke the corrosion, and it's worked just fine since then, and that has been since 2014 I think. Computers, cannot live with them, and cannot live without them. Nasty little buggers.
__________________
Alpine APEX 40MDTS S/N 75715 - Master Certified RV Technician-Retired - Computer Specialist Retired
US Navy Veteran-Vietnam-Cold War Period
Old-RVer is offline   Reply With Quote
Old 09-25-2018, 05:47 PM   #7
Senior Member
 
Alpine Owners Club
Join Date: Apr 2007
Location: Edmonds, WA
Posts: 674
Quote:
Originally Posted by gmcgene View Post
Great for you! No help for me.

Bueller? Bueller? Anyone? Anyone?
If you replaced the speedo with the new one in the box I bet your problem would be solved.
__________________
Janet and Todd Legg
2006 Alpine Apex M-40FDQS #75594
2014 Honda CRV w/navi
Janet and Todd is offline   Reply With Quote
Old 09-30-2018, 03:07 PM   #8
Senior Member
 
Join Date: May 2004
Location: Auburn, CA, Havasu, AZ & Mulege, BCS
Posts: 5,291
J&T-
I'm guessing the connectors at back of the speedo are not seating properly, they don't have a positive click-to-stick detente, so you have to push them home and hope they stay.
__________________
Baja-tested '08 2-slide 36'
Alpine: The Ultimate DIY'er Project
EngineerMike is offline   Reply With Quote
Old 09-30-2018, 08:11 PM   #9
Senior Member
 
Alpine Owners Club
Join Date: Apr 2007
Location: Edmonds, WA
Posts: 674
Oh, thanks Mike. I will have to check that because it stopped working again.
__________________
Janet and Todd Legg
2006 Alpine Apex M-40FDQS #75594
2014 Honda CRV w/navi
Janet and Todd is offline   Reply With Quote
Old 10-14-2018, 08:53 PM   #10
Senior Member
 
Alpine Owners Club
Join Date: Apr 2007
Location: Edmonds, WA
Posts: 674
E Mike, I crawled under the dash and jiggled the connector. It seemed seated but low and behold, everything now works again. Thanks so much.
__________________

__________________
Janet and Todd Legg
2006 Alpine Apex M-40FDQS #75594
2014 Honda CRV w/navi
Janet and Todd is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
abs, ignition



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Onan Generator click click click on start Zogman National RV Owner's Forum 1 08-20-2018 09:48 PM
Click click click click mwwade Jayco Owner's Forum 10 06-02-2015 10:18 AM
entry stairs retract click-click-click stop reeves455 Class A Motorhome Discussions 8 10-21-2012 11:25 AM
Generator goes click click InPursuit RV Systems & Appliances 5 11-06-2010 01:29 PM
"Click...Click...Click" MonacoMama Monaco Owner's Forum 0 09-09-2009 03:26 AM

» Featured Campgrounds

Reviews provided by


Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -6. The time now is 01:09 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions, Inc.