Go Back   iRV2 Forums > THE OWNER'S CORNER FORUMS > Alpine Coach Owner's Forum
Click Here to Login
Join iRV2 Today

Mission Statement: Supporting thoughtful exchange of knowledge, values and experience among RV enthusiasts.
Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 04-04-2015, 06:24 AM   #1
Senior Member
 
Alpine Owners Club
Join Date: Sep 2014
Location: FLORAL CITY,FL
Posts: 361
Blog Entries: 1
Low Voltage

I notice when i have both ac running it sounds like the fans are slowing down and then speeding up like a surging. The surge guard showed low voltage around 90 to 100 volts and had an alert on the xantrex screen said high voltage on line 1. Could this be due to the surge guard in the basement going bad? Your help would be appreciated.
__________________

__________________
Dennis & Brenda
2006 Alpine Coach 40Fd Limited
2014 Cadillac Srx
dennismhamm is offline   Reply With Quote
Join the #1 RV Forum Today - It's Totally Free!

iRV2.com RV Community - Are you about to start a new improvement on your RV or need some help with some maintenance? Do you need advice on what products to buy? Or maybe you can give others some advice? No matter where you fit in you'll find that iRV2 is a great community to join. Best of all it's totally FREE!

You are currently viewing our boards as a guest so you have limited access to our community. Please take the time to register and you will gain a lot of great new features including; the ability to participate in discussions, network with other RV owners, see fewer ads, upload photographs, create an RV blog, send private messages and so much, much more!

Old 04-04-2015, 06:30 AM   #2
Senior Member - DIYer
 
Waiter21's Avatar


 
Ford Super Duty Owner
Join Date: Nov 2014
Location: NW Ohio
Posts: 3,385
The fans changing speed and your voltage readings could be from a lose/bad connection.

Feel you shore power plug, if its hot, you found the problem.
__________________

__________________
1999 Fleetwood Southwind 35S (Ford F53 6.8L V10) - Toad 2003 Saturn Vue.
(www.1999Southwind.com)

It won't do MACH 2, but I can get a sandwich and take a pee.
Waiter21 is offline   Reply With Quote
Old 04-04-2015, 06:33 AM   #3
Senior Member
 
Alpine Owners Club
Join Date: Sep 2014
Location: FLORAL CITY,FL
Posts: 361
Blog Entries: 1
i checked the shore power and nothing is hot. I cant find any hot wires anywhere.
__________________
Dennis & Brenda
2006 Alpine Coach 40Fd Limited
2014 Cadillac Srx
dennismhamm is offline   Reply With Quote
Old 04-04-2015, 07:03 AM   #4
Senior Member
Commercial Member
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 608
If you are on shore power, I would use a meter and check the campground power at the post. Many campgrounds system can not handle the demands of today's big rigs.

On a side note, your surge gard is not doing you any favors. With voltages that low, it should shutdown breaking the connection. Any thing below 107vac places a strain on your air conditioners.
__________________
shiggs68 is offline   Reply With Quote
Old 04-04-2015, 07:04 AM   #5
Senior Member
 
D Lindy's Avatar
 
Winnebago Owners Club
Join Date: Aug 2013
Posts: 1,635
Could be poor power at the campground then. What happens when you go on your generator?
__________________
2012 Journey 40U (Our Incredible Journey)
2008 Dodge Dakota(TOAD) 2005 Honda Shadow in TOAD
AF-1 braking system
D Lindy is offline   Reply With Quote
Old 04-04-2015, 07:07 AM   #6
Senior Member
 
palehorse89's Avatar


 
Newmar Owners Club
Join Date: Oct 2009
Posts: 7,743
Quote:
Originally Posted by dennismhamm View Post
I notice when i have both ac running it sounds like the fans are slowing down and then speeding up like a surging. The surge guard showed low voltage around 90 to 100 volts and had an alert on the xantrex screen said high voltage on line 1. Could this be due to the surge guard in the basement going bad? Your help would be appreciated.
The surge guard should of shut off the power when it got down to 103 VAC to protect your equipment.
__________________
2000 Newmar MADP 4060, 350ISC, Spartan MM, IFS 2011 Jeep JK, M&G Braking, 2014 MTI 27' Hog Hauler, Wireless brake control, 2006Ultra & 1989 Springer
palehorse89 is offline   Reply With Quote
Old 04-04-2015, 07:14 AM   #7
Senior Member
 
Alpine Owners Club
Join Date: Sep 2014
Location: FLORAL CITY,FL
Posts: 361
Blog Entries: 1
i unplugged the shore power and noticed tons of aunts coming out of the socket. would this cause the problem?
__________________
Dennis & Brenda
2006 Alpine Coach 40Fd Limited
2014 Cadillac Srx
dennismhamm is offline   Reply With Quote
Old 04-04-2015, 07:19 AM   #8
Senior Member
 
Monacoach's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 1,673
Our roof air does the same thing occasionally. I thought it was normal but now im not sure. No aunts or uncles at our pedestal
__________________
2008 Holiday Rambler Vacationer 340 Cummins
Monacoach is online now   Reply With Quote
Old 04-04-2015, 07:21 AM   #9
Community Moderator
 
"007"'s Avatar


 
Nor'easters Club
Workhorse Chassis Owner
iRV2 No Limits Club
Join Date: Oct 2004
Posts: 26,781
You must be frying a few ants inside plug power shorting to ground cutting down power to coach, one AC may work but should have CG look at that outlet.
__________________
98KSCA, 99MACA, 03 KSCA-3740- 8.1 Chev-- ALLISON Trans, now in good hands
VISIT the NEWMAR QUICK TIPS & EASYMODS 1 & 2
QUICK TIPS # 3
RV SYSTEMS & APPLIANCES & RECALLS --- TECH INFORMATION
"007" is offline   Reply With Quote
Old 04-04-2015, 07:23 AM   #10
Senior Member
 
Alpine Owners Club
Join Date: Sep 2014
Location: FLORAL CITY,FL
Posts: 361
Blog Entries: 1
the power is just fine with the gen running. problems when plugged into shore power
__________________
Dennis & Brenda
2006 Alpine Coach 40Fd Limited
2014 Cadillac Srx
dennismhamm is offline   Reply With Quote
Old 04-04-2015, 07:53 AM   #11
Senior Member
 
charliej's Avatar
 
Join Date: Feb 2013
Posts: 908
http://youtu.be/E2NdhNa-ZTQ
__________________
charliej is offline   Reply With Quote
Old 04-04-2015, 11:01 AM   #12
Senior Member
 
Alpine Owners Club
Join Date: Sep 2014
Location: FLORAL CITY,FL
Posts: 361
Blog Entries: 1
cleaned out all the aunts where you plug into shore power but it did not help any. voltage still dropping to 90 volts. if we unplug the shore power and turn on the gen then all power is good and no dropping in voltage.
__________________
Dennis & Brenda
2006 Alpine Coach 40Fd Limited
2014 Cadillac Srx
dennismhamm is offline   Reply With Quote
Old 04-04-2015, 11:16 AM   #13
Senior Member
 
Dave Fernandez's Avatar
 
Alpine Owners Club
Join Date: Jun 2003
Location: Ontario, CA USA
Posts: 1,294
Notify the park of the voltage problem. The problem is at your site not with your motorhome.
__________________
Dave Fernandez
2001, 38ft FDDS, 350 ISC, Tow 2004 Yukon
http://www.alpinesocal.com
Dave Fernandez is offline   Reply With Quote
Old 04-04-2015, 11:27 AM   #14
Senior Member
 
vsheetz's Avatar


 
Fleetwood Owners Club
Ford Super Duty Owner
Join Date: Jun 2012
Location: SoCal
Posts: 11,799
Quote:
Originally Posted by dennismhamm View Post
i unplugged the shore power and noticed tons of aunts coming out of the socket. would this cause the problem?

Only a problem if uncles and cousins, aunts are ok.

Sorry, couldn't resist... (-:
__________________

__________________
Vince and Susan
2011 Tiffin Phaeton 40QTH (Cummins ISC/Freightliner)
Flat towing a modified 2005 Jeep (Rubicon Wrangler)
Previously a 2002 Fleetwood Pace Arrow 37A and a 1995 Safari Trek 2830.
vsheetz is online now   Reply With Quote
Reply



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Non-Contact Voltage Detectors LeeSusan iRV2.com General Discussion 21 03-15-2015 06:03 PM
Low Pressure Warning BPoland Newmar Owner's Forum 8 11-03-2014 01:42 PM
Water Pressure in the Shower Very Low BPoland Newmar Owner's Forum 19 11-01-2014 08:44 PM
Low air alarm Darwin Freightliner Motorhome Chassis Forum 2 09-21-2014 09:25 PM
7.3 powerstroke voltage with scan gauge gbstewart Powerstroke Engine Forum 2 05-28-2014 05:45 PM

» Virginia Campgrounds

Reviews provided by


Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -6. The time now is 10:11 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.