Go Back   iRV2 Forums > THE OWNER'S CORNER FORUMS > Alpine Coach Owner's Forum
Click Here to Login
Join iRV2 Today

Mission Statement: Supporting thoughtful exchange of knowledge, values and experience among RV enthusiasts.
Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 06-04-2014, 03:11 PM   #1
Senior Member
 
Old Scout's Avatar
 
Join Date: Nov 2005
Posts: 3,946
Silver Leaf power supply?

Experienced an issue while installing a "new to me" VMSpc unit. After several calls to Silver Leaf, I realized the JIB [Silver Leaf black box] wasn't getting 12v power from/thru the diagnostic plug. I rerouted the feed wire to a separate/fused circuit pending discovery of the diagnostic plug power issue. The unit fires up fine on the new circuit. I recall that some VMSpc owners were complaining about start-up issues-------hummmmm? Forgive me if this "old news."
PS--the S/L fault msg was "Failure between JIB and PC."
__________________

__________________
Old Scout
2003 40' MDTS
Garden Ridge, Texas
Old Scout is online now   Reply With Quote
Join the #1 RV Forum Today - It's Totally Free!

iRV2.com RV Community - Are you about to start a new improvement on your RV or need some help with some maintenance? Do you need advice on what products to buy? Or maybe you can give others some advice? No matter where you fit in you'll find that iRV2 is a great community to join. Best of all it's totally FREE!

You are currently viewing our boards as a guest so you have limited access to our community. Please take the time to register and you will gain a lot of great new features including; the ability to participate in discussions, network with other RV owners, see fewer ads, upload photographs, create an RV blog, send private messages and so much, much more!

Old 06-04-2014, 04:37 PM   #2
Registered User
 
mel s's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Posts: 8,777
Quote:
Originally Posted by Old Scout View Post
Experienced an issue while installing a "new to me" VMSpc unit. After several calls to Silver Leaf, I realized the JIB [Silver Leaf black box] wasn't getting 12v power from/thru the diagnostic plug. I rerouted the feed wire to a separate/fused circuit pending discovery of the diagnostic plug power issue. The unit fires up fine on the new circuit. I recall that some VMSpc owners were complaining about start-up issues-------hummmmm? Forgive me if this "old news."
PS--the S/L fault msg was "Failure between JIB and PC."
I've found that not much works without power.
__________________

__________________
mel s is offline   Reply With Quote
Old 06-04-2014, 06:22 PM   #3
Senior Member
 
Rusty Bear's Avatar
 
Join Date: Nov 2003
Location: Big Bear, Ca
Posts: 296
I had a silverleaf power loss, last year on my Apex while on my way to Alaska. I couldn't find the source in the fuse panel near the holding tanks, so I finally re-wired a new line from an open terminal on one of my fuse blocks. I later found a fuse blown in the battery compartment that was the original power source.
__________________
Jim & Vivian
2007 Alpine Apex
40FT FDFS #75725
Rusty Bear is offline   Reply With Quote
Old 06-04-2014, 06:53 PM   #4
Senior Member
 
Old Scout's Avatar
 
Join Date: Nov 2005
Posts: 3,946
Good input Jim--my 03 has a limited number of locations for automotive/chassis 12v fuses, namely the front bulkhead [infront of pass seat] and the rear engine maintenance door area [none in the bat compartment [at least not the two-prong, pull-type]]. The 4-5 fuses in the rear were intact; haven't looked at all three boxes on the front bulkhead yet. All the fuses in the "switched" box seemed to be intact--decides to reroute the supply wire for now and look for the offending fuse later.....
__________________
Old Scout
2003 40' MDTS
Garden Ridge, Texas
Old Scout is online now   Reply With Quote
Old 06-04-2014, 07:51 PM   #5
Senior Member
 
DrDaveMA's Avatar


 
Alpine Owners Club
Join Date: Jun 2007
Location: Cotuit, MA
Posts: 2,260
Old scout, here is a picture of the connector on my 2005 Limited for the VMSpc going to the JIB.
__________________
Dave, Bobbi and Fenway
2005 38' FDTS Alpine Limited, 2016 Jeep Grand Cherokee Limited
Cape Cod, MA
DrDaveMA is offline   Reply With Quote
Old 06-04-2014, 07:54 PM   #6
Senior Member
 
DegoRed's Avatar
 
Fleetwood Owners Club
Join Date: Jun 2012
Location: Austin, TX
Posts: 716
Quote:
Originally Posted by mel s View Post
I've found that not much works without power.
LOL@Mel, that pretty damn funny.

Im no help, plugged my unit it, worked perfectly.
__________________
2010 Fleetwood Discovery 40X
DegoRed is offline   Reply With Quote
Old 06-04-2014, 07:57 PM   #7
Senior Member
 
DrDaveMA's Avatar


 
Alpine Owners Club
Join Date: Jun 2007
Location: Cotuit, MA
Posts: 2,260
This time with the pictureClick image for larger version

Name:	ImageUploadedByiRV2 - RV Forum1401929781.898310.jpg
Views:	70
Size:	734.0 KB
ID:	64612
__________________
Dave, Bobbi and Fenway
2005 38' FDTS Alpine Limited, 2016 Jeep Grand Cherokee Limited
Cape Cod, MA
DrDaveMA is offline   Reply With Quote
Old 06-05-2014, 08:36 AM   #8
Senior Member
 
Old Scout's Avatar
 
Join Date: Nov 2005
Posts: 3,946
Nice picture??? My 03 [non-Vansco] has two 6-pin ports on the bulkhead, one for the ABS and one for the engine--not sure but looks like your port is a 9-pin with combined functions [probably a Vansco thing???]. I removed the port bracket from the bulkhead and tested the engine port supply wire with a voltmeter. Voltage on the 12v feed wire/pin for the JIB seemed to fluctuate from 0 to 11+ volts. Right now, the by-pass power circuit is working fine. Now that was funny--not [smile]
__________________
Old Scout
2003 40' MDTS
Garden Ridge, Texas
Old Scout is online now   Reply With Quote
Old 06-05-2014, 11:18 PM   #9
Senior Member
 
Join Date: May 2004
Location: Auburn, CA, Havasu, AZ & Mulege, BCS
Posts: 5,217
Dean- you might want to check the ACA Library drawings under the Leoni diagrams to see how the diagnostic plug(s) are wired. WRV had some interesting ideas on taps for diagnostics early on. Eventually they settled on the standard 9 pin plug but not all 9 pins are populated. Probably something like that applies to earlier plugs.
__________________

__________________
Baja-tested '08 2-slide 36'
Alpine: The Ultimate DIY'er Project
EngineerMike is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
power



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
No power to coach unless RV is running dvleemin Class A Motorhome Discussions 9 03-27-2014 08:33 PM
Kwikee Jacks Will Not Power Up Yellowboat Winnebago Industries Owner's Forum 8 02-15-2014 10:09 PM
Issue with no power @ outlets :( ShineGinny Travel Trailer Discussion 23 01-19-2014 10:24 PM
No power to Refrigerator pink303 RV Systems & Appliances 3 09-08-2013 02:52 PM

» Virginia Campgrounds

Reviews provided by


Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -6. The time now is 11:42 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.