Go Back   iRV2 Forums > THE OWNER'S CORNER FORUMS > Alpine Coach Owner's Forum
Click Here to Login
Join iRV2 Today

Mission Statement: Supporting thoughtful exchange of knowledge, values and experience among RV enthusiasts.
Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 04-27-2013, 10:53 PM   #1
Junior Member
 
Join Date: Apr 2013
Posts: 13
Speedo problem - Fixed - I hope

Once again I thank all who have resonded to my speedo problem. My coach is a 2001 Alpine that we love dearly. Without reviewing the problem and responces, the fix turnes out to be that the original manufacturer of the speedo will make a new one.There is no repair and they do not have them on the shelf. A new one will be built and shipped at a cost of $207.00. For our year coach (2001) and probably other years the instrumentation was made by:
Medallion Instrumetation Systems
Spring Lake, MI
616-847-3700
It will take two weeks before it will be shipped. Then I will install and if you don't hear from me again that means I'm fixed. Thanks again for your help. Without this forum I would not have been able to track this down. Jim Perry.
__________________

__________________
jprepairs is offline   Reply With Quote
Join the #1 RV Forum Today - It's Totally Free!

iRV2.com RV Community - Are you about to start a new improvement on your RV or need some help with some maintenance? Do you need advice on what products to buy? Or maybe you can give others some advice? No matter where you fit in you'll find that iRV2 is a great community to join. Best of all it's totally FREE!

You are currently viewing our boards as a guest so you have limited access to our community. Please take the time to register and you will gain a lot of great new features including; the ability to participate in discussions, network with other RV owners, see fewer ads, upload photographs, create an RV blog, send private messages and so much, much more!

Old 04-27-2013, 11:43 PM   #2
Senior Member
 
Dunner's Avatar
 
Join Date: Jun 2011
Location: Phx, Arid~zona
Posts: 11,106
When mine jumped to 40 as soon as I started moving, the repair shop got a new one from Ford and even had the mileage set to my current miles.
__________________

__________________
2004 32' National Sea Breeze 1311 Class A on a F-53 Chassis, CHF, TST TPMS, 5Star Tune.
If Dunner (RVM23) can't fix it, it ain't broke!
Cheap Handling Fix Poll. Click Here to vote?
Dunner is offline   Reply With Quote
Old 05-07-2013, 12:55 AM   #3
Senior Member
 
Join Date: May 2004
Location: Auburn, CA, Havasu, AZ & Mulege, BCS
Posts: 5,217
Jim- let us know regardless how things come out. Nice to know if the "walk" matches the talk.
__________________
Baja-tested '08 2-slide 36'
Alpine: The Ultimate DIY'er Project
EngineerMike is offline   Reply With Quote
Old 05-07-2013, 07:14 PM   #4
Member
 
Family Man's Avatar
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 31
Thanks for the info. My 2001 speedo is also occasionally erratic. Right now I compensate with my Garmin and the cruise control is not affected.

I too would be interested to hear confirmation that your fix is indeed a fix. We're all pulling for you!
__________________
The Family Man
2001 40FD
Family Man is offline   Reply With Quote
Old 05-07-2013, 07:36 PM   #5
Senior Member
 
Dunner's Avatar
 
Join Date: Jun 2011
Location: Phx, Arid~zona
Posts: 11,106
I cleaned the electrical connector on the transmission, and it worked for one trip. Auto parts stores and RS have the cleaner in a spray can.
__________________
2004 32' National Sea Breeze 1311 Class A on a F-53 Chassis, CHF, TST TPMS, 5Star Tune.
If Dunner (RVM23) can't fix it, it ain't broke!
Cheap Handling Fix Poll. Click Here to vote?
Dunner is offline   Reply With Quote
Old 05-20-2013, 08:51 PM   #6
Junior Member
 
Join Date: Apr 2013
Posts: 13
Well my new speedo did not fix my problem. The new speedo reacted the same as the old one.Therefore the problem is input info from Cummin/Allison or a wiring problrm. I'm not sure where to go at this point, but a do have a new speedo for sale! Jim Perry.
__________________
jprepairs is offline   Reply With Quote
Old 05-20-2013, 09:20 PM   #7
Senior Member
 
BFlinn181's Avatar
 
Gulf Streamers Club
Join Date: Jan 2012
Location: Cincinnati
Posts: 16,250
Usually the speed sensor is on the side of the Allison Transmission. Unplug, spray clean and reinstall. Also check that the insulation is intact between the plug and the start of the harness sheath.
__________________

Bob & Donna
'98 Gulf Stream Sun Voyager DP being pushed by a '00 Beetle TDI
BFlinn181 is online now   Reply With Quote
Old 06-11-2013, 09:13 PM   #8
Junior Member
 
Join Date: Apr 2013
Posts: 13
Speedo problem - Resolved

Quote:
Originally Posted by BFlinn181 View Post
Usually the speed sensor is on the side of the Allison Transmission. Unplug, spray clean and reinstall. Also check that the insulation is intact between the plug and the start of the harness sheath.
Well, my speedo works now! After installing a NEW speedo that did not fix the problem I was resolved to go without. We started out on a 10,000 mile trip around the US but with less than 3 miles on the odometer the transmission gave problems. We were towed in to a repair station. The problem was the TCM (transmission computer). With that fixed the original speedo works now. Does anyone need a new speedo head? Jim Perry
__________________
jprepairs is offline   Reply With Quote
Old 06-11-2013, 09:21 PM   #9
Senior Member
 
tiredvet's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 396
If you don't mind me asking what did the fix cost you?
__________________

__________________
Jim & Elissa Edmonds
2003 34FDDS Alpine Banks 430hp #74869
Viola, Idaho 3rd Armored Cav & 3rd Infantry Division
tiredvet is offline   Reply With Quote
Reply



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


» Virginia Campgrounds

Reviews provided by


Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -6. The time now is 01:08 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.