Go Back   iRV2 Forums > THE OWNER'S CORNER FORUMS > Alpine Coach Owner's Forum
Click Here to Login
Join iRV2 Today

Mission Statement: Supporting thoughtful exchange of knowledge, values and experience among RV enthusiasts.
Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 09-25-2015, 01:44 PM   #1
Senior Member
 
tjshively's Avatar
 
Alpine Owners Club
Join Date: Aug 2010
Location: Cincinnati, OH
Posts: 183
Transmission Issue

2005 Alpine Coach 36' FDDS - Allison 3000 Transmission
When I let off the accelerator the transmission goes into 4th gear as shown on the display. When I apply the accelerator it goes back to 6th gear. Everything works OK except the downshift to 4th gear when letting off the accelerator.
__________________

__________________
tjshively is offline   Reply With Quote
Join the #1 RV Forum Today - It's Totally Free!

iRV2.com RV Community - Are you about to start a new improvement on your RV or need some help with some maintenance? Do you need advice on what products to buy? Or maybe you can give others some advice? No matter where you fit in you'll find that iRV2 is a great community to join. Best of all it's totally FREE!

You are currently viewing our boards as a guest so you have limited access to our community. Please take the time to register and you will gain a lot of great new features including; the ability to participate in discussions, network with other RV owners, see fewer ads, upload photographs, create an RV blog, send private messages and so much, much more!

Old 09-25-2015, 01:54 PM   #2
Senior Member
 
Join Date: Oct 2014
Posts: 527
Sounds like the engine brake is in the ON position.
__________________

__________________
wolfe10 is online now   Reply With Quote
Old 09-25-2015, 01:56 PM   #3
Senior Member
 
Steve Ownby's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Cosby, Tn
Posts: 6,399
Quote:
Originally Posted by tjshively View Post
2005 Alpine Coach 36' FDDS - Allison 3000 Transmission
When I let off the accelerator the transmission goes into 4th gear as shown on the display. When I apply the accelerator it goes back to 6th gear. Everything works OK except the downshift to 4th gear when letting off the accelerator.

Sounds like your Jake or exhaust brake is trying to come on.


Steve Ownby
Full time since '07
__________________
Steve Ownby
Full time since 2007
2003 Monaco Signature
Steve Ownby is offline   Reply With Quote
Old 09-25-2015, 01:58 PM   #4
Senior Member
 
Alpine Owners Club
Join Date: May 2008
Location: Ocala, FL
Posts: 240
Turn the engine brake off. When it's on the trams will down shift to 4 the as you decelerate.
__________________
Jim & Sandy
2008 34' FDDS Alpine
Limited SE
JLMunsil is offline   Reply With Quote
Old 09-25-2015, 02:37 PM   #5
Senior Member
 
tjshively's Avatar
 
Alpine Owners Club
Join Date: Aug 2010
Location: Cincinnati, OH
Posts: 183
DA !! That's it. After 450,000 miles you would think I would know that. I guess I'm getting old. I'm pouring another Scotch. Don't worry, I'm parked.
Thanks to all.
__________________
tjshively is offline   Reply With Quote
Old 09-25-2015, 02:53 PM   #6
Senior Member
 
Steve Ownby's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Cosby, Tn
Posts: 6,399
Quote:
Originally Posted by tjshively View Post
DA !! That's it. After 450,000 miles you would think I would know that. I guess I'm getting old. I'm pouring another Scotch. Don't worry, I'm parked.
Thanks to all.

I'm convinced that it's "Birthday Poisoning". I'm a frequent victim myself.


Steve Ownby
Full time since '07
__________________

__________________
Steve Ownby
Full time since 2007
2003 Monaco Signature
Steve Ownby is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
transmission



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Very technical question about Allison 1000 transmission. LoneTux Allison Transmission Forum 30 09-04-2015 04:18 PM
Check transmission light? livnadream Entegra Owner's Forum 5 08-18-2015 09:13 AM
Allison Transmission running colder than normal DEC0717 Alpine Coach Owner's Forum 6 01-15-2015 10:39 PM
Transmission overfill worried about damage Airstream14 Allison Transmission Forum 11 09-16-2014 08:20 AM
C6 Transmission stuck in park-89 F53 Bouchbri25 Ford Motorhome Chassis Forum 3 07-13-2014 08:30 PM

» Virginia Campgrounds

Reviews provided by


Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -6. The time now is 12:10 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.