RV Trip Planning Discussions

Go Back   iRV2 Forums > THE OWNER'S CORNER FORUMS > National RV Owner's Forum
Click Here to Login
Join iRV2 Today

Mission Statement: Supporting thoughtful exchange of knowledge, values and experience among RV enthusiasts.
Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 09-05-2011, 07:21 AM   #1
Senior Member
 
Rook's Avatar
 
National RV Owners Club
Solo Rvers Club
Freightliner Owners Club
Join Date: Mar 2011
Location: FT for 6 years, NW in the summer, S in winter.
Posts: 1,148
Generac Starting Problem

My Coach has a Generac Diesel Generator. It barely starts, even with a full charge of the house batteries and plugged into shore power. If the batteries are down a bit, then I have to use a jump start from my Toad to get it going. I measured the voltage right at the starter solenoid and it is 13.4 volts not under load. As soon as I push the start button, the voltage drops to 7.8 volts and the starter barely will turn. I found that the heavy size #2 battery feed cable does not come directly from the house battery bank. From the battery bank, it goes to the 12V Distribution panel, to one side of the battery boost relay, then through the Battery Disconnect Relay, then through a 150 amp circuit breaker, then to a terminal......and then it runs about 30 feet to the Diesel starter solenoid through the #2 cable. I have measured the resistance of all the possible places that I could be loosing the 6 volts under load and found no suspects.

Anyone had a similar problem and found a solution? Rook
__________________

__________________
When you get a chance to dance, or sit this one out......I hope you DANCE!

98 National Tradewinds 7370, powered by a 3126B 300HP CAT Turbo, Freightliner XC chassis
Rook is offline   Reply With Quote
Join the #1 RV Forum Today - It's Totally Free!

iRV2.com RV Community - Are you about to start a new improvement on your RV or need some help with some maintenance? Do you need advice on what products to buy? Or maybe you can give others some advice? No matter where you fit in you'll find that iRV2 is a great community to join. Best of all it's totally FREE!

You are currently viewing our boards as a guest so you have limited access to our community. Please take the time to register and you will gain a lot of great new features including; the ability to participate in discussions, network with other RV owners, see fewer ads, upload photographs, create an RV blog, send private messages and so much, much more!

Old 09-05-2011, 09:25 AM   #2
Senior Member
 
Join Date: May 2009
Posts: 259
I had a similar problem on my generac, I did not measure load voltages but did clean all the junction points I could find to no avail. I jumped 12 v. from my good chassis batteries directly to the starter and found it would still barely turn over. It was a bad starter. I replaced the starter, not a lot of fun to change, and it's been good since. Good Luck.
__________________

__________________
Dave
2004 Newmar KSDP 3353
Surrey B.C.
srydve is offline   Reply With Quote
Old 09-05-2011, 10:37 AM   #3
Senior Member
 
Rook's Avatar
 
National RV Owners Club
Solo Rvers Club
Freightliner Owners Club
Join Date: Mar 2011
Location: FT for 6 years, NW in the summer, S in winter.
Posts: 1,148
Thanks Dave, checking and the cleaning of corroded contacts, especially the generator ground connection, was next on my list of things to try. I hadn't thought that it might be a bad starter....or perhaps worn brushes in the starter. The former owner said it used to start easily.....so something has changed. Changing that starter looks like a "lyng down on your back" job and I'm too old and stiff for that stuff anymore. Rook
__________________
When you get a chance to dance, or sit this one out......I hope you DANCE!

98 National Tradewinds 7370, powered by a 3126B 300HP CAT Turbo, Freightliner XC chassis
Rook is offline   Reply With Quote
Reply



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Output problem with Generac 55G Primepact Generator purplbee MH-General Discussions & Problems 5 08-27-2008 06:14 PM
GENSET starting problem (SOLVED) Belgique Winnebago Industries Owner's Forum 5 06-25-2007 10:51 AM
55 Generac start problem philbert MH-General Discussions & Problems 1 04-08-2007 07:43 AM
2002, 42,000mi 8.1 Starting Problem we_rv Workhorse and Chevrolet Chassis Motorhome Forum 13 12-14-2005 04:14 PM
starting problem lundy Alpine Coach Owner's Forum 3 12-10-2005 10:17 AM

» Featured Campgrounds

Reviews provided by


Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -6. The time now is 09:48 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.