RV Trip Planning Discussions

Go Back   iRV2 Forums > THE OWNER'S CORNER FORUMS > National RV Owner's Forum
Click Here to Login
Join iRV2 Today

Mission Statement: Supporting thoughtful exchange of knowledge, values and experience among RV enthusiasts.
Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 07-24-2010, 04:16 PM   #1
Senior Member


 
National RV Owners Club
Freightliner Owners Club
Join Date: Oct 2002
Location: silverdale wa.
Posts: 1,122
Genny won't start

Yesterday I tried to start my generator to check some things as I'm not hooked up to my 30A post and it wouldn't start. It ran fine the day before when I was having some work done at the sat guy place on my Traveler.This time it cranked really slow,even after 30 seconds with the heater, and then another try and it barely turned over then even after I hit the boost button.After 30 seconds or so,I tried it one more time and it cranked normally,but wouldn't start..Waited a couple of minutes more and tired it again and nothing..No crank,no sound,nothing..Checked everything I could see to check under the hood and tried it again and nothing.. Today,same thing..
It's a generac diesel.
__________________

__________________
BIGDOG
'01 Tradewinds 7390 LTC
2011 Jeep Liberty
bigdog is offline   Reply With Quote
Join the #1 RV Forum Today - It's Totally Free!

iRV2.com RV Community - Are you about to start a new improvement on your RV or need some help with some maintenance? Do you need advice on what products to buy? Or maybe you can give others some advice? No matter where you fit in you'll find that iRV2 is a great community to join. Best of all it's totally FREE!

You are currently viewing our boards as a guest so you have limited access to our community. Please take the time to register and you will gain a lot of great new features including; the ability to participate in discussions, network with other RV owners, see fewer ads, upload photographs, create an RV blog, send private messages and so much, much more!

Old 07-24-2010, 05:59 PM   #2
Senior Member
 
Vegasdan's Avatar
 
National RV Owners Club
Freightliner Owners Club
Join Date: Oct 2009
Posts: 1,875
Not low on fuel?
__________________

__________________
2001 National Tradewinds 7370 300 Cat
2011 Jeep Wrangler Unlimited Sport
Officially fulltiming. The Journey Begins
Vegasdan is offline   Reply With Quote
Old 07-25-2010, 10:26 AM   #3
Senior Member


 
National RV Owners Club
Freightliner Owners Club
Join Date: Oct 2002
Location: silverdale wa.
Posts: 1,122
I wouldn't think so as I just filled the fuel tank a couple of days ago and it doesn't even want to turn over...I have felt around under the dash ,but nothing seemed to be loose,so I may have to pull the panel and check it visually..I always fill the tank after every trip as it doesn't hurt so much as when you wait and put 50 gallons or so in it..
__________________
BIGDOG
'01 Tradewinds 7390 LTC
2011 Jeep Liberty
bigdog is offline   Reply With Quote
Old 07-26-2010, 07:31 AM   #4
Senior Member
 
Richard S.'s Avatar
 
National RV Owners Club
Ford Super Duty Owner
Join Date: May 2007
Location: El Cajon CA
Posts: 1,820
Might be the solenoid
__________________
2007 Sea Breeze LX 8321 Ford Chassis
2004 Ford Ranger Edge
El Cajon CA.
Richard S. is offline   Reply With Quote
Old 07-26-2010, 05:29 PM   #5
Senior Member


 
National RV Owners Club
Freightliner Owners Club
Join Date: Oct 2002
Location: silverdale wa.
Posts: 1,122
Is that what they call the starter contactor?? It won't start when I oush either the dash or the gen panel button and the fuse is good. Can't find any loose wires and so I guess I'll have to go underneath tomorrow and figger out how to get in there.It looks as if it's mounted on the bottom rail of the box.
__________________
BIGDOG
'01 Tradewinds 7390 LTC
2011 Jeep Liberty
bigdog is offline   Reply With Quote
Old 07-26-2010, 05:35 PM   #6
Senior Member
 
RJay's Avatar
 
Newmar Owners Club
Join Date: Jan 2010
Posts: 4,589
Did you check the connections and voltage on both batteries?
__________________
2007 Newmar DSDP 4023
Discovery is seeing what everyone else has seen and thinking what no one else has thought.
If you want to see what man made go East; if you want to see what God made go West.
RJay is offline   Reply With Quote
Old 07-26-2010, 11:19 PM   #7
Senior Member


 
National RV Owners Club
Freightliner Owners Club
Join Date: Oct 2002
Location: silverdale wa.
Posts: 1,122
I checked the house batteries and had to add water to all of them,4 months old,but they seem to be ok except for the fact that I had an amber row on the battery panel tonite when I brought the rear slide in after unplugging it.. Hummmmm.... The coach starts great,so I know those are ok.
At what voltage won't the genny start?? But it also won't start with the boost button either. It has been hooked up to 20 amps for a couple of days and I'm heading out tomorrow and it'll be plugged into 50 amps where I'm going..
__________________
BIGDOG
'01 Tradewinds 7390 LTC
2011 Jeep Liberty
bigdog is offline   Reply With Quote
Old 07-30-2010, 07:44 PM   #8
Senior Member
 
FloraBama's Avatar
 
Forest River Owners Club
Join Date: Nov 2004
Location: NW Florida
Posts: 345
Try the generator while the MH engine is running. This happened to me once, the gennie would not crank until I started the engine. Guess it was a low battery charge.
__________________
2016 Ram 3500HD CTD 4x4 SRW CCSB
2017 Cedar Creek Hathaway Edition 34RL2 - Andersen Ultimate 2 5th Wheel Hitch
FloraBama is offline   Reply With Quote
Old 07-30-2010, 11:56 PM   #9
Senior Member


 
National RV Owners Club
Freightliner Owners Club
Join Date: Oct 2002
Location: silverdale wa.
Posts: 1,122
Success...Got to the RV park on Tuesday and tried to put the jacks down.No way...Looked at everything I could think of in the book and then found an item in the wiring schematic about the gen and jacks being on a 150A fuse underneath.. OKAY,just where underneath?? Sli9d under the front end and couldn't find anything there under the gen... Slid under the rear and nothing under the pump..Humm.. Went to bed with the slides in as the MH was pretty unlevel.. 6:30AM,I'm out and looking again.Finally after going over every switch and fuse I could find, I reread the 12V panel in the back where it says 150A underneath ...I look and there it is on the backside of the panel and you really have to look to see it.
Now all I've got to do now is to figger out why my fridge is 75 degrees inside..
__________________
BIGDOG
'01 Tradewinds 7390 LTC
2011 Jeep Liberty
bigdog is offline   Reply With Quote
Old 07-31-2010, 08:29 AM   #10
Member
 
National RV Owners Club
Join Date: Jul 2008
Posts: 45
Quote:
Originally Posted by bigdog View Post
Now all I've got to do now is to figger out why my fridge is 75 degrees inside..
You did not say what model ... but the service manuals at Bryants RV Service Documents are a great help. Also, try some Caig DeOxit on the contacts, etc. Stuff is hard to find but works wonders. DeoxIT® D-Series
Never_be_Rich is offline   Reply With Quote
Old 08-04-2010, 08:45 PM   #11
Senior Member


 
National RV Owners Club
Freightliner Owners Club
Join Date: Oct 2002
Location: silverdale wa.
Posts: 1,122
I thot the fridge was toast and all the techs thot so too..After two trips to the shop and the news that I'd either have to get a new fridge,$3,000 but don't make the 1292 Dometic any more, or a new cooling unit$1500-1900 installed, I decided last nite to give it another try.. Guess what,,It's working again..Don't know how or why as it's been a week and mebbee it finally burped enuff....
__________________
BIGDOG
'01 Tradewinds 7390 LTC
2011 Jeep Liberty
bigdog is offline   Reply With Quote
Old 08-04-2010, 09:11 PM   #12
Senior Member
 
RJay's Avatar
 
Newmar Owners Club
Join Date: Jan 2010
Posts: 4,589
Quote:
Originally Posted by bigdog View Post
I checked the house batteries and had to add water to all of them,4 months old,but they seem to be ok except for the fact that I had an amber row on the battery panel tonite when I brought the rear slide in after unplugging it.. Hummmmm.... The coach starts great,so I know those are ok.
At what voltage won't the genny start?? But it also won't start with the boost button either. It has been hooked up to 20 amps for a couple of days and I'm heading out tomorrow and it'll be plugged into 50 amps where I'm going..
The battery voltage should not go below 9.5 volts while cranking, so if your batteries are low to begin with it may have dipped below that point. Start with the batteries and make sure they are fully charged. If it still doesn't start,(no attempt to start at all) then check the solenoid. If the solenoid is good make sure you have fuel flow and spark. If you have both then it's either the voltage regulator or the control board.
__________________
2007 Newmar DSDP 4023
Discovery is seeing what everyone else has seen and thinking what no one else has thought.
If you want to see what man made go East; if you want to see what God made go West.
RJay is offline   Reply With Quote
Old 08-05-2010, 04:30 AM   #13
Senior Member
 
Richard S.'s Avatar
 
National RV Owners Club
Ford Super Duty Owner
Join Date: May 2007
Location: El Cajon CA
Posts: 1,820
The OP got his generator working back on post #9.
__________________

__________________
2007 Sea Breeze LX 8321 Ford Chassis
2004 Ford Ranger Edge
El Cajon CA.
Richard S. is offline   Reply With Quote
Reply



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Can't start the coach. -Gramps- Monaco Owner's Forum 32 02-10-2010 08:40 AM
500 ISM won't start racer0624 Spartan Motorhome Chassis Forum 6 01-02-2010 06:20 AM
Auto Gen Start Parameters gator67 Alpine Coach Owner's Forum 8 04-22-2009 03:59 PM
Onan Generator Quits On Start With No Load Birddog Pilot Alpine Coach Owner's Forum 26 08-11-2008 10:49 AM
Generator won't start. Name Pending Fleetwood Owner's Forum 10 05-17-2008 01:20 PM

» Featured Campgrounds

Reviews provided by


Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -6. The time now is 04:31 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.