RV Trip Planning Discussions

Go Back   iRV2 Forums > THE OWNER'S CORNER FORUMS > Tiffin Owner's Forum
Click Here to Login
Join iRV2 Today

Mission Statement: Supporting thoughtful exchange of knowledge, values and experience among RV enthusiasts.
Reply
  This discussion is proudly sponsored by:
Please support our sponsors and let them know you heard about their products on iRV2
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 05-04-2014, 06:28 AM   #1
Senior Member
 
Roger G's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Location: Amory, Ms
Posts: 952
2014 36LA strange electrical issues?

Have had two strange electrical events happen and my dealer can't explain what is happening nor has Tiffin been able to isolate or reproduce the problem. My 36 LA has a residential refrigerator so I keep it plugged up all the time when in storage. The first time, we were in a campground hooked up to a 50 amp service. The second time it was hooked to a 20 amp plug in my shop. I am losing 120 v power to the refrigerator and the entire entertainment system, TV, sat receiver, surround sound, no breakers are tripped, no fuses blown, the inverter seems to be functioning properly and all other 120v circuits have power. I can turn the 12v disconnect switch at the door off and then back on and the refrigerator and entertainment system immediately has power. Tiffin has replaced multiple things, relays, breakers, and even replaced the coach batteries in hopes of solving this issue but it happened again last week? I'm leaning toward issues with the inverter but it's beyond my electrical skills at this point. Has anybody else had similar problems? Suggestions?
__________________

__________________
Roger And Kim Goodwin
bout them DAWGS!!
Roger G is offline   Reply With Quote
Join the #1 RV Forum Today - It's Totally Free!

iRV2.com RV Community - Are you about to start a new improvement on your RV or need some help with some maintenance? Do you need advice on what products to buy? Or maybe you can give others some advice? No matter where you fit in you'll find that iRV2 is a great community to join. Best of all it's totally FREE!

You are currently viewing our boards as a guest so you have limited access to our community. Please take the time to register and you will gain a lot of great new features including; the ability to participate in discussions, network with other RV owners, see fewer ads, upload photographs, create an RV blog, send private messages and so much, much more!

Old 05-04-2014, 06:56 AM   #2
Senior Member
 
94-Newmar's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 2,043
Only 3 things that will cause this...

1) Inverter is losing 12v power somehow and the 120v pass-thru in the inverter has failed
2) Inverter has proper 12v power and failing to invert; 120v pass-thru in the inverter has failed
3) EMS management system(if your coach is equipped) is losing 12v power or EMS control board is flaky

All 3 are very easy to troubleshoot, but it needs to be in a failed mode in order to do so.
Were they able to get it to fail before simply throwing parts at it?
Do you have an inverter/converter remote panel display? If so, any errors on it when this problem occurs?
What does the panel display?
__________________

__________________
94-Newmar Kountry Star 40-KSDP
Spartan/Cummins 8.3C-300HP/Allison 3060 WTEC-II/25yr RV Tech RVIA Certified/Onan-Cummins Certified
94-Newmar is offline   Reply With Quote
Old 05-04-2014, 07:49 PM   #3
Senior Member
 
Roger G's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Location: Amory, Ms
Posts: 952
No EMS display so there is no faults or codes available. Tiffin was unable to duplicate the problem, I guess the next time it happens, I need to drive directly to the dealer if possible. If the 120 v pass through was failing, wouldn't I lose all 120 v instead of just the refrigerator and entertainment system?
__________________
Roger And Kim Goodwin
bout them DAWGS!!
Roger G is offline   Reply With Quote
Old 05-05-2014, 04:49 AM   #4
Senior Member
 
tanstaafl's Avatar
 
Tiffin Owners Club
Ford Super Duty Owner
Join Date: Sep 2012
Location: North Port, Fl
Posts: 588
Next time it happens, look at your inverter. There are indicator lights on it that might help with diagnosis.
__________________
Not all who wander are lost.

2014 Allegro 36LA
tanstaafl is offline   Reply With Quote
Old 05-05-2014, 01:01 PM   #5
Senior Member
 
garykk's Avatar
 
Tiffin Owners Club
Freightliner Owners Club
Join Date: Apr 2012
Location: Southern NM
Posts: 1,691
Quote:
Originally Posted by Roger G View Post
No EMS display so there is no faults or codes available. Tiffin was unable to duplicate the problem, I guess the next time it happens, I need to drive directly to the dealer if possible. If the 120 v pass through was failing, wouldn't I lose all 120 v instead of just the refrigerator and entertainment system?
I could be wrong on yours but the inverter normally does not power all 120 ac outlets etc, just the appliances you listed.
__________________
2018 Allegro Bus 37AP
2014 Phaeton 40 QBH (sold)
2018 Jeep Recon
garykk is offline   Reply With Quote
Old 05-05-2014, 03:52 PM   #6
Senior Member
 
Join Date: Nov 2011
Location: Florida
Posts: 1,366
Our winnebago product had a similar problem ended up being the transfer switch
fla tom is offline   Reply With Quote
Old 05-07-2014, 08:38 AM   #7
Member
 
rick_p's Avatar
 
Join Date: Mar 2013
Posts: 42
Inverter ?

Sounds like an inverter issue as think those outlets are all powered by the inverter.
When everything is working NORMALLY, check the inverter and feel whether it's warm and if the fan if running.
Then, when the outlets FAIL, recheck the inverter and see if its operating the same.
If not the same as when things are working, that would seem to point to an inverter problem.
If you have a meter, would also be useful to check the 12V input to the inverter under both conditions.

Good luck, rick p
__________________
2016 40AP Allegro Bus
2013 Honda CRV toad
rick_p is offline   Reply With Quote
Old 07-13-2014, 03:12 PM   #8
Junior Member
 
Join Date: Jul 2014
Posts: 24
Had a problem somewhat similar in Charleston, SC. Lost power to frig and middle and front AC units. Was on phone with Tiffin rep who suspected inverter. Could not get problem resolved so we drove back to Lazy Days (Tampa, FL) when we had bought bus. Tech had seen problem before. It was a bad GFI outlet (driver side near bathroom in hall)that was causing problem. Said a bad diode was causing feedback in circuit affecting inverter???? Changed outlet and have never had problem again.
__________________
Gary & Jan
2010 Phaeton
2015 Jeep Grand Cherokee
Gary Pilon is offline   Reply With Quote
Old 07-14-2014, 06:33 PM   #9
Senior Member
 
Roger G's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Location: Amory, Ms
Posts: 952
Quote:
Originally Posted by fla tom View Post
Our winnebago product had a similar problem ended up being the transfer switch
Fla Tom is the winner! Transfer switch was switching from shore power to battery inverter even though it was plugged in. So far , so good. We haven't been able to take a trip yet, but it's working perfectly in storage.
__________________
Roger And Kim Goodwin
bout them DAWGS!!
Roger G is offline   Reply With Quote
Old 07-23-2014, 07:54 AM   #10
Senior Member
 
Join Date: Sep 2013
Location: Joppatowne, Maryland
Posts: 182
We are at tiffin repair now for this as one of our problems. Yesterday they replaced transfer switch and told us this was the root of our problem. but after returning to CG for night it worked for about and hour before we started losing power once more. Today we try again.
grizz427 is offline   Reply With Quote
Old 07-25-2014, 07:01 AM   #11
Senior Member
 
Join Date: Sep 2013
Location: Joppatowne, Maryland
Posts: 182
Day Four

Yesterday they had four inspectors come over from the factory and stated that our power problem was related to the lights they installed when camper was put together. they said the circuit board in one goes off and it effects all of them. They replaced all 30 ceiling lights and so far problem solved. Of course we did lose control of the front TV with the remotes. But who cares they will fix or I'll be camping here free till Fall.
grizz427 is offline   Reply With Quote
Old 07-25-2014, 04:59 PM   #12
Senior Member
 
Roger G's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Location: Amory, Ms
Posts: 952
Quote:
Originally Posted by grizz427 View Post
Yesterday they had four inspectors come over from the factory and stated that our power problem was related to the lights they installed when camper was put together. they said the circuit board in one goes off and it effects all of them. They replaced all 30 ceiling lights and so far problem solved. Of course we did lose control of the front TV with the remotes. But who cares they will fix or I'll be camping here free till Fall.
Yea, had the same issue with the remotes. The little red sensor that sticks to the receiver was in the wrong place. They moved it and everything works perfectly now. So far!
__________________
Roger And Kim Goodwin
bout them DAWGS!!
Roger G is offline   Reply With Quote
Old 07-27-2014, 05:30 PM   #13
Senior Member
 
Join Date: Sep 2013
Location: Joppatowne, Maryland
Posts: 182
Electric problem solved

So here's what they came up with. One ceiling light goes bad and all need to be replaced. They also replaced spider board under window in bedroom. Everything is working great now. Should you have this same problem call Tiffin tell them you want to Patrick in bay 10 in service. He can enlighten you on solution to problem.
__________________

grizz427 is offline   Reply With Quote
Reply



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Unusual electrical issue in a 2014 36LA Roger G Tiffin Owner's Forum 34 03-02-2014 07:49 PM
Any 2014 ace 29.2 owners disappointed with new generator location??? gowestwardho Thor Industries Owner's Forum 3 03-02-2014 06:15 AM
Strange Electrical Issue baldtat MH-General Discussions & Problems 18 01-13-2014 06:44 AM
2000 Aero Cub Electrical Problem?? stevereid Expandables, Hybrids, & Lightweights Discussion 1 06-07-2013 02:41 PM

» Featured Campgrounds

Reviews provided by


Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -6. The time now is 03:42 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.