RV Trip Planning Discussions

Go Back   iRV2 Forums > THE OWNER'S CORNER FORUMS > Fleetwood Products Owner's Forum
Click Here to Login
Join iRV2 Today

Mission Statement: Supporting thoughtful exchange of knowledge, values and experience among RV enthusiasts.
Reply
  This discussion is proudly sponsored by:
Please support our sponsors and let them know you heard about their products on iRV2
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 05-27-2018, 07:58 AM   #1
Senior Member
 
Wanderer23's Avatar
 
Join Date: Aug 2017
Location: Paradise, Texas
Posts: 147
Smart Wheel Dead Again !

2007 American Tradition 42V

Went to take out the coach for a trip and smart wheel dead again. Fuses check out ok.

As usual, no wipers, washers, cruise etc. Each time I take it in to get it checked / fixed nothing is found. Clock setting is apparently ok.

This is getting ridiculous. Can't plan any trips w/o wipers, washers and horn at least.

Was supposed to take my Class B driving test..............gotta cancel that too, coach won't pass the spot inspection.

Desperate for ANY suggestions, etc.
__________________

__________________
Karen & Barry, Dogs Tinker & Toby
2007 American Tradition 42V, Cummins 400ISL,10KW Gen,Hydro Hot,TPMS,Garmin RV770,2017 Ram Lone Star 4x4 Toad,RVi3
Wanderer23 is offline   Reply With Quote
Join the #1 RV Forum Today - It's Totally Free!

iRV2.com RV Community - Are you about to start a new improvement on your RV or need some help with some maintenance? Do you need advice on what products to buy? Or maybe you can give others some advice? No matter where you fit in you'll find that iRV2 is a great community to join. Best of all it's totally FREE!

You are currently viewing our boards as a guest so you have limited access to our community. Please take the time to register and you will gain a lot of great new features including; the ability to participate in discussions, network with other RV owners, see fewer ads, upload photographs, create an RV blog, send private messages and so much, much more!

Old 05-27-2018, 08:02 AM   #2
Senior Member
 
plasma800's Avatar
 
Fleetwood Owners Club
Outdoors RV Owners Club
Join Date: Nov 2013
Location: Houston, Texas
Posts: 4,572
Blog Entries: 2
Is it intermittent? Sounds like a loose connection somewhere. a plug that's bouncing.

Have you called Fleetwood American coach division? They are really good to talk to, and they have ideas I had never thought of whenever I called them.
__________________

__________________
RVM#78 - -USAF- F-15 Eagle Radar Vet
'5 Fleetwood Revolution- '15 Airstream Intl Sig. 27FB
Jay, Andrea, Stella '14 Ram 3500 Aisin '18 ORV F30RLS
plasma800 is offline   Reply With Quote
Old 05-27-2018, 12:00 PM   #3
Moderator Emeritus
 
Gary RVRoamer's Avatar


 
Join Date: Jan 2000
Location: Silver Springs, FL. USA
Posts: 19,170
There is a smart wheel control module down near the base of the steering column somewhere. However, the most common problem with these is the contacts within the steering column that lets the steering wheel rotate but still maintain the connections.


This troubleshooter from VIP Smart Wheels may help:
https://www.vipwheels.com/sites/defa...OUBLESHOOT.pdf
__________________
Gary Brinck
Former owner of 2004 American Tradition
Home is in the Ocala Nat'l Forest near Ocala, FL
Summers in Black Mountain, NC
Gary RVRoamer is offline   Reply With Quote
Old 05-28-2018, 06:41 AM   #4
Senior Member
 
Wanderer23's Avatar
 
Join Date: Aug 2017
Location: Paradise, Texas
Posts: 147
The "wheel decoder" is located under my top entry step.

Its part number is 2562-NN2B-V04. Says its a 2007. I can't find any real information online about this or a replacement. It looks nothing like the VIP SM series controllers. Connector plugs are entirely different.

It does not have a 3amp fuse mounted into the case.

I'm assuming troubleshooting procedures are different and now if I can find a fuse for the decoder....................

Wheel is still dead.
__________________
Karen & Barry, Dogs Tinker & Toby
2007 American Tradition 42V, Cummins 400ISL,10KW Gen,Hydro Hot,TPMS,Garmin RV770,2017 Ram Lone Star 4x4 Toad,RVi3
Wanderer23 is offline   Reply With Quote
Old 05-29-2018, 07:17 AM   #5
Senior Member
 
Wanderer23's Avatar
 
Join Date: Aug 2017
Location: Paradise, Texas
Posts: 147
Issue resolved!

Totally removed the decoder from under the step. Thoroughly cleaned the contact pins and sockets with electric contact cleaner. Carefully disassembled the decoder box and cleaned the circuit board. Reassembled the box.

Installed & removed the plugs several times. Before installing the plugs the last time I remounted the decoder box back under the step. THEN I reinstalled the plugs making sure I heard them snap back into their proper positions

Turned on the ignition........................BINGO............. ....smart wheel is back on line and working OK. Air horn even sounds stronger then ever too.

While in that area I pulled and reinstalled all the fuses.

Another day and more learned thanks to input and suggestions from folks on this great site.

Thanks for your assistance and have a great day!!!
__________________
Karen & Barry, Dogs Tinker & Toby
2007 American Tradition 42V, Cummins 400ISL,10KW Gen,Hydro Hot,TPMS,Garmin RV770,2017 Ram Lone Star 4x4 Toad,RVi3
Wanderer23 is offline   Reply With Quote
Old 06-01-2018, 03:20 PM   #6
Senior Member
Commercial Member
 
Join Date: Nov 2014
Posts: 559
Another Smart Wheel Problem

I saw that you folks were talking about smart wheel problems just 2 days ago. Well, we have a problem also! Because of intermittent problems with our smart wheel I looked into the electrical bay under the drivers seat and found that there was a burn area from a electrical lead coming from the Smart Wheel Modular Master Controller SM210 Rev C. I called the manufacture "Vehicle Improvement Products" and found a new SM210 RevC and it is on the way. My problem is where can I find the 3 wiring harnesses that plug in to the Modular? All 3 are 12" long and plug into 3 pigtails in the electrical bay. Because of the burn areas I would like to go new.
ANY ideas would be very helpful.

Happy Camping
__________________
www.allprowaterflow.com
06 HR Navigator 45'PBQ Detroit 60 / 2014 4D Jeep
USAF 72-82 A1E/A1H(SkyRaider) DW Retired Nurse
niceguy9605 is offline   Reply With Quote
Old 06-21-2018, 02:35 PM   #7
Senior Member
 
Wanderer23's Avatar
 
Join Date: Aug 2017
Location: Paradise, Texas
Posts: 147
Anybody ever bypass the smart wheel and provide individual switches for the wipers, washers, horn, cruise control etc?

Spent hours working on this issue. Contacted Spartan and they were great and very fast with literature, etc. Nothing has worked...…….nada.

Have the schematics, etc. Decoder/controller checks out OK per Spartan Troubleshooting guide


Seeking Plan B or C
__________________
Karen & Barry, Dogs Tinker & Toby
2007 American Tradition 42V, Cummins 400ISL,10KW Gen,Hydro Hot,TPMS,Garmin RV770,2017 Ram Lone Star 4x4 Toad,RVi3
Wanderer23 is offline   Reply With Quote
Old 07-26-2018, 11:02 AM   #8
Junior Member
 
Newmar Owners Club
Join Date: Dec 2010
Location: Fort Worth, TX
Posts: 21
2007 Newmar MADP. I have the same problem. The controller is erratic. It will work all one day or quit when i push the brake pedal in traffic and not come back on. I bought a new controller and it worked about a year. This time it stopped working in the middle of a big rain storm. No wiper quickly became a safty issue. Someone suggested unplugging the cable and reconnecting them. This worked some of the time. The controller is under the drivers seat which is a dry area. This time it stopped working after sitting a week of 100 degree weather and 2/3 of a day of driving. Cant get it to work at all. Been irratic for a year now.
Jimcounts is offline   Reply With Quote
Old 07-26-2018, 11:17 AM   #9
Senior Member
 
rvbiker45's Avatar


 
Newmar Owners Club
Spartan Chassis
Join Date: Apr 2015
Location: Dallas, TX area
Posts: 281
It sounds like there is a loose connection at the controller. Locate the Smart Wheel module, usually in the electrical bay on driver's side, outside compartment.
Disconnect all of the multi-pin connections, spray with electrical cleaner, and reconnect the pin connectors. Make sure that all of them seat properly with a noticeable click. Some of them are rather cheesy, but they all have to have good connections to work.

Sorry, missed that the controller is under the seat. The rest applies.
__________________

__________________
Don and Marilynn
'04 Newmar Dutch Star 4010
Spartan Chassis/Cummins ISL 400
rvbiker45 is offline   Reply With Quote
Reply



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Smart Wheel Dead Again 4th Time Wanderer23 Fleetwood Products Owner's Forum 3 06-19-2018 02:50 PM
Smart wheel controls DEAD edgray Entegra Owner's Forum 9 02-20-2018 11:36 AM
Smart TV or Smart RV or Roku lbaldwin Technology: Internet, TV, Satellite, Cell Phones, etc. 10 08-10-2015 04:05 PM
Smart Wheel Dead ?? deepfish Freightliner Motorhome Chassis Forum 5 06-20-2013 08:11 AM
smart visor vs power smart visor tncruiser Class A Motorhome Discussions 3 11-05-2010 11:28 PM

» Featured Campgrounds

Reviews provided by


Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -6. The time now is 02:04 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions, Inc.