RV Trip Planning Discussions

Go Back   iRV2 Forums > THE OWNER'S CORNER FORUMS > Monaco Owner's Forum
Click Here to Login
Join iRV2 Today

Mission Statement: Supporting thoughtful exchange of knowledge, values and experience among RV enthusiasts.
Reply
  This discussion is proudly sponsored by:
Please support our sponsors and let them know you heard about their products on iRV2
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 11-23-2015, 11:27 AM   #1
Senior Member
 
Monaco Owners Club
Join Date: May 2015
Posts: 148
Aquahot not working in "Zone 1"

Just posting this in case others have the same issue.

I went to check on my coach this weekend as the outside temps were getting down into the low 20s and I wanted to make sure the aquahot was set to keep pipes from freezing, etc and to install some electric backups. (I do keep it indoors)

I had heat in the rear bedroom and bath, but none in the front.

I recalled reading that the check valves can stick, so I verified that the demand for heat was being called by the fans kicking on and then went under the coach to look for the check valves.

After turning on all zones and feeling for the heat coming out of each pump, I determined the one I thought to be stuck, tapped the valve with a screw driver and hammer (lightly) and then jostled the tube a bit. Jostling the tube was enough to get the flow going again.

I then cycled the heat a few more times to verify function.

Just a heads up in case others have the same issue.

Thanks!
__________________

steined is offline   Reply With Quote
Join the #1 RV Forum Today - It's Totally Free!

iRV2.com RV Community - Are you about to start a new improvement on your RV or need some help with some maintenance? Do you need advice on what products to buy? Or maybe you can give others some advice? No matter where you fit in you'll find that iRV2 is a great community to join. Best of all it's totally FREE!

You are currently viewing our boards as a guest so you have limited access to our community. Please take the time to register and you will gain a lot of great new features including; the ability to participate in discussions, network with other RV owners, see fewer ads, upload photographs, create an RV blog, send private messages and so much, much more!

Old 11-23-2015, 11:55 AM   #2
Moderator Emeritus
 
Mike Canter's Avatar


 
Join Date: Apr 2008
Location: Freeport, ME
Posts: 4,707
Thanks, that is a common problem because of the orientation of the check valves. If they had been installed horizontally then we would have no problems. Even if you go to the trouble of replacing them the new one will also stick. One of the biggest causes of these valves sticking shut is having a heavy ratio of boiler antifreeze to water. You might want to check that you have a 50/50 ratio.
__________________

__________________
Mike Canter
"Gunner" USN Retired, Airdale
2004 Monaco Signature 44' Conquest. Detroit 60
Mike Canter is offline   Reply With Quote
Old 11-24-2015, 06:06 PM   #3
Senior Member
 
Outbound's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Location: NorCal
Posts: 1,460
Ditto on tapping check valve, just went thru same problem with front zone heaters, tapped check valve and all started working, then checked 50/50 mix.
Ken

2002 Monaco Executive
Outbound is offline   Reply With Quote
Reply



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
AquaHot Circ Pump Replacement - Flush System??? xtechgeek Entegra Owner's Forum 33 05-13-2018 11:27 AM
1994 HR Analog Odometer Gauge not working Steve6522 Monaco Owner's Forum 3 04-28-2015 01:04 PM
Speedometer quit working grldst Ford Motorhome Chassis Forum 9 04-01-2015 09:30 PM
Help -- Aquahot won't fire up jdwky Entegra Owner's Forum 26 03-31-2015 02:20 AM
Brake lights not working DMM2 Monaco Owner's Forum 10 02-02-2015 09:43 AM

» Featured Campgrounds

Reviews provided by


Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -6. The time now is 08:50 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
×