RV Trip Planning Discussions

Go Back   iRV2 Forums > THE OWNER'S CORNER FORUMS > Monaco Owner's Forum
Click Here to Login
Join iRV2 Today

Mission Statement: Supporting thoughtful exchange of knowledge, values and experience among RV enthusiasts.
Reply
  This discussion is proudly sponsored by:
Please support our sponsors and let them know you heard about their products on iRV2
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 09-21-2019, 03:26 PM   #1
OTR
Junior Member
 
Join Date: Nov 2016
Location: Bahama,NC
Posts: 6
Intermittent Intellitec Control power issues

Things work fine for a week of two then it happens. The symptoms vary but the result is always the same. The Intellitec PMC 6 Relay Output/ 4 Input module 00-00917-416 that controls my AH INP IND/GEN SET SIG/DOCK LIGHTS/WATER PMP BAY/INT WARD LIGHTS/AH 110 V/AH Diesel/ AH BLWR
shows a solid RED COMMON FAULT light on the module and everything on that module can no longer be controlled. I have verified everything connected to it and they do not function.

When this happens I run about scream and shout with meter in hand, resetting, rebooting,resetting, monitoring power on the ALLADIN AND INTELLITEC and making sure the aft power box hasno apparent problems... all this to no avail.

If I just sit for awhile, sometimes 3-4 hours, the RED light clears and everything works 100%.

Intellitec says to swap cables and dip switch addressing to another card of the same type to rule in or out the card as the problem. I have yet to do that.

This morning, still lying in the bunk watching TV, all the lights came on in my coach ans started to flicker. I opened the main brk - no joy; cycled salesman switch - no joy....put both battery isolation manual switches in OFF and that cut the juice. Everything was off.

After 3 hours, the RED light cleared on the module and everything functions 100%.

Has anyone seen similar issues and if so what was the culprit?
__________________

OTR is offline   Reply With Quote
Join the #1 RV Forum Today - It's Totally Free!

iRV2.com RV Community - Are you about to start a new improvement on your RV or need some help with some maintenance? Do you need advice on what products to buy? Or maybe you can give others some advice? No matter where you fit in you'll find that iRV2 is a great community to join. Best of all it's totally FREE!

You are currently viewing our boards as a guest so you have limited access to our community. Please take the time to register and you will gain a lot of great new features including; the ability to participate in discussions, network with other RV owners, see fewer ads, upload photographs, create an RV blog, send private messages and so much, much more!

Old 09-21-2019, 04:30 PM   #2
Senior Member/RVM #90
 
MSHappyCampers's Avatar


 
Monaco Owners Club
Join Date: Nov 2002
Location: Columbus, MS
Posts: 38,822
Hi ! Welcome to IRV2! We're sure glad you joined the gang!

I don't have a clue! Hope I never have that problem because I would be as confused as you must be!

Noticed you are kinda new on IRV2 and wanted to say hello!

Good luck, happy trails, and God bless!
__________________

__________________
Joe & Annette

2002 Monaco Windsor 40PBT, 2013 Honda CRV AWD
MSHappyCampers is offline   Reply With Quote
Old 09-22-2019, 06:23 AM   #3
Senior Member
 
K7JV's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 1,281
Wow, OTR, that's new. Our coach is an '06 Dynasty. You say you have an Aladdin, so you probably have a coach made my Monaco? And since Aladdin quit in the late mid-2000's, your coach is probably older than 2007 which would make it a brother, sister or cousin to our coach? You talk about cards and DIP switches, so I'm thinking your coach may be of a somewhat different model than ours?

We have one 12-point input module, two 10-point FET modules and four 10-point Relay modules, as well as the control module, but it sounds like yours probably are not the same. We also do not have any DIP switches accessible to us without disassembling modules. I am not aware of ours having a red common fault indicator.

If you haven't done so, I would recommend that you call Mark or Chris Bayus at M&M Electronic Repair. They are awesome! They are in Ohio City, OH, and are a premier source for parts, service, support and advice. (419) 965-3014.

It sounds like you've tried everything I would have suggested you try. So at this point, I would first try what whomever you called at Intellitec suggested that you do, and if that doesn't give you good information, give Mark or Chris a call. Also, if you do find that one of your "cards" should be replace, Mark or Chris could probably help you. So could NW RV Supply, in Eugene, OR. (541) 746-9092

Just a suggestion: you might put some kind of hint in your IRV2 "signature line" as to what part of the world you are in, as well as your year, make and model of coach. Sometimes you will get useful help for providers in your geographical area as well as better model-specific assistance..

Let us know how you make out. It sounds like you have an almost unlivable situation going on, right now. I'm so sorry!
__________________
Jim & Angie, Boise, ID
2006 Monaco Dynasty Countess III
2017 GMC Acadia Denali
K7JV is offline   Reply With Quote
Old 09-22-2019, 07:02 AM   #4
Senior Member
 
Monaco Owners Club
Join Date: Sep 2013
Posts: 1,569
Quote:
Originally Posted by OTR View Post
Intellitec says to swap cables and dip switch addressing to another card of the same type to rule in or out the card as the problem. I have yet to do that. Has anyone seen similar issues and if so what was the culprit?
I've seen similar problems. Swap them out, make sure to note the Dip switch settings. If that doesn't cure it then it will get a little more complicated. Do you have the wiring diagram book for your coach?

https://www.intellitec.com/wp-conten...-00917-000.pdf

The multiplex system is great until the ghosts start doing weird things.
__________________
2007 Monaco Signature Noble III 45' ISX 600HP
hypoxia is offline   Reply With Quote
Old 09-22-2019, 09:09 AM   #5
OTR
Junior Member
 
Join Date: Nov 2016
Location: Bahama,NC
Posts: 6
Thanks for the tech info HYPOXIA - I did not have that! I will swap the modules and change addressing per M&M as soon as I change campgrounds next Tuesday. I am reluctant to do this because the known good module has DOOR LOCK/UNLOCK/GEN STOP START/ and INV ON/OFF . on it and I'm not looking forward to confronting error symptoms for these functions.....sigh . I have also ordered a BIG BOY and two smaller relays that probably are original (my rig is 12 years old) and are located in the engine compartment power box. I have read through this forum and the Big Boy is responsible for various gremlin like antics, so I am replacing it and then cleaning the old one for a spare.

I also want to say how much I appreciate this forum since there is no longer support for older Monacos. I have been able to fix all issues I've had thus far using this forum.
__________________
Rich Baxter
2007 Monaco Dynasty Palace III
Bahama, NC
OTR is offline   Reply With Quote
Old 09-22-2019, 09:13 AM   #6
OTR
Junior Member
 
Join Date: Nov 2016
Location: Bahama,NC
Posts: 6
Hey K7JV - I too am clueless on this one but am confident that this forum will once again assist in my fixing another issue on the Palace!
__________________
Rich Baxter
2007 Monaco Dynasty Palace III
Bahama, NC
OTR is offline   Reply With Quote
Old 09-22-2019, 10:04 AM   #7
OTR
Junior Member
 
Join Date: Nov 2016
Location: Bahama,NC
Posts: 6
No I do not have the wiring diagram for 2007 Monaco Dynasty Palace. Is there a web location for the diagram? I read the tech sheet and noted that i may also have to adjust the hi/low jumper settings.
__________________
Rich Baxter
2007 Monaco Dynasty Palace III
Bahama, NC
OTR is offline   Reply With Quote
Old 09-22-2019, 11:30 AM   #8
Senior Member
 
distaff's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 1,717
Quote:
Originally Posted by OTR View Post
I also want to say how much I appreciate this forum since there is no longer support for older Monacos. I have been able to fix all issues I've had thus far using this forum.
Worth noting that the help on this forum was ALWAYS better than the info from Monaco when the were still offering support. Can't tell you how many times what they told me was just plane dead wrong and the real info was found here.
__________________
Paul
2006 Patriot Thunder C13 Allison 4000
2010 Ford Flex Ecoboost AWD
distaff is offline   Reply With Quote
Old 09-22-2019, 12:26 PM   #9
Senior Member
 
Join Date: Apr 2018
Posts: 433
Three hours is one of the normal absorb time settings on a charger. It's a long shot but could the inverter be sending out a voltage spike while in absorb and that card is the weak link that gets hit. I had a laser disc player that would always fry the power board in a lightening storm. Got good at swapping diodes and resistors from previously burnt boards. Never was the same part that burnt up. Never damaged anything else in the house.
shootist is offline   Reply With Quote
Old 09-22-2019, 03:38 PM   #10
Senior Member
 
Monaco Owners Club
Join Date: Sep 2013
Posts: 1,569
I posted the 2007 Signature diagrams which also cover many of the Dynasty pages on the Monacoers Yahoo group. You probably have to join the group for access. Each page shows what coach models the diagrams are good for.
https://groups.yahoo.com/neo/groups/...ng%20Diagrams/

If you are going to keep the coach for a while it is worth it to stop at Ohio City, OH and have M&M do a backup of the intellitec computer and all of the switch panels. The backup is anly around $100 and can save many times that when there is a problem.
__________________

__________________
2007 Monaco Signature Noble III 45' ISX 600HP
hypoxia is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
intellitec, power



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Intellitec Power Monitor shows 50A when on 30A Power Yoda2405 Winnebago Industries Owner's Forum 0 10-22-2010 08:54 PM
Intellitec Electronic Climate Control tbottle iRV2.com General Discussion 2 09-11-2010 02:01 AM
Intellitec lighting control master box roboniko Tiffin Owner's Forum 1 09-10-2010 08:40 PM
Installation of Intellitec Generator Logic Control Gadget Man RV Systems & Appliances 4 06-01-2008 06:26 AM
Intellitec battery control center Hurricaner Damon 3 04-22-2007 06:07 AM

» Featured Campgrounds

Reviews provided by


Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -6. The time now is 02:50 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
×