RV Trip Planning Discussions

Go Back   iRV2 Forums > THE OWNER'S CORNER FORUMS > Monaco Owner's Forum
Click Here to Login
Join iRV2 Today

Mission Statement: Supporting thoughtful exchange of knowledge, values and experience among RV enthusiasts.
Reply
  This discussion is proudly sponsored by:
Please support our sponsors and let them know you heard about their products on iRV2
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 09-20-2013, 09:28 PM   #1
Junior Member
 
Join Date: Sep 2013
Location: Thunder Bay Ontario
Posts: 11
new member...looking for help

Hi folks, I'm new and not too savy about how and where to post a question.
I just bought an older Holiday Rambler 36ft and have a problem with the "hot water" system. (atwood circuit board)
I googled some info on how to check the board but don't want to chuck it until I'm sure it is the problem.
My hot water "on off" switch glows dimmly when "off" and brightly when "on"
but I have no response at the heater at all.
If anyone can direct me to the proper area to ask for help with this I would be grateful for the help.
thanks
hj
__________________

moon12 is offline   Reply With Quote
Join the #1 RV Forum Today - It's Totally Free!

iRV2.com RV Community - Are you about to start a new improvement on your RV or need some help with some maintenance? Do you need advice on what products to buy? Or maybe you can give others some advice? No matter where you fit in you'll find that iRV2 is a great community to join. Best of all it's totally FREE!

You are currently viewing our boards as a guest so you have limited access to our community. Please take the time to register and you will gain a lot of great new features including; the ability to participate in discussions, network with other RV owners, see fewer ads, upload photographs, create an RV blog, send private messages and so much, much more!

Old 09-20-2013, 09:30 PM   #2
Senior Member
 
jimmyjnr's Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Location: Boulder CO
Posts: 741
Ring Atwood helpline , you will need model and serial number . They are helpful
__________________

jimmyjnr is offline   Reply With Quote
Old 09-20-2013, 09:32 PM   #3
Senior Member
 
worleybyrd's Avatar
 
Monaco Owners Club
Join Date: Jul 2013
Location: monroe mi.
Posts: 264
Blog Entries: 1
welcome im sure someone will chime in soon with help for the w/h
__________________
James & busa the queen of the rv dogs
you can't put a price on memories 1998 safari serengeti xi 05 jaguar str 2010 mariner
worleybyrd is offline   Reply With Quote
Old 09-20-2013, 10:57 PM   #4
Community Administrator
 
JohnRR's Avatar


 
Fleetwood Owners Club
Workhorse Chassis Owner
Join Date: Sep 2010
Location: Marquette, Michigan "Da UP" & Lehigh Acres Fl
Posts: 20,649
__________________
John & Cathy R.
06 Pace Arrow 38L Workhorse W24
08 14 Lincoln MKX AWD, 06 Lincoln Mark LT 4X4
See My RV Upgrades
JohnRR is offline   Reply With Quote
Old 09-21-2013, 04:27 AM   #5
Moderator Emeritus
 
Bruce C's Avatar
 
Nor'easters Club
Fleetwood Owners Club
Workhorse Chassis Owner
Join Date: Dec 2011
Location: NH
Posts: 5,099
from NH.
__________________
Bruce & Nancy
FMCA F280542
2004 Bounder 35E
US Navy Vet.
Bruce C is offline   Reply With Quote
Old 09-21-2013, 04:58 AM   #6
Senior Member
 
nodine's Avatar
 
Monaco Owners Club
Join Date: Jan 2003
Location: Knoxville, TN, USA
Posts: 3,584
Quote:
Originally Posted by moon12 View Post
Hi folks, I'm new and not too savy about how and where to post a question.
I just bought an older Holiday Rambler 36ft and have a problem with the "hot water" system. (atwood circuit board)
I googled some info on how to check the board but don't want to chuck it until I'm sure it is the problem.
My hot water "on off" switch glows dimmly when "off" and brightly when "on"
but I have no response at the heater at all.
If anyone can direct me to the proper area to ask for help with this I would be grateful for the help.
thanks
hj
Moon,

Welcome to irv2. May I suggest a little more information such as year and model of your Holliday Rambler. Also what type of problem do you have with the water heater? Running on propane? Running on electric? If the problem is on propane is it because it want ignite. If on electric what are the systems?

Bob
__________________
Bob and Pam
2006 Diplomat 40PDQ
2013 Silverado Z71 CrewCab
nodine is offline   Reply With Quote
Old 09-21-2013, 05:11 AM   #7
Senior Member
 
Steve N Sal's Avatar
 
Newmar Owners Club
Workhorse Chassis Owner
Join Date: Oct 2007
Location: Michigan
Posts: 5,665
Howdy moon12 and welcome aboard. Sorry to hear of your problem and hope you get it straightened out. If you go back to the Main Forum page and scroll down, you'll see RV System and Appiances. You may try posting the question in that area for more response. Good Luck.
__________________
Steve & Sally / Hudson Our Little Pom / Heidi, Houston & HiTee Forever in our Hearts
04 NEWMAR MACA 3778 W22 / 05 PT Vert
Michigan (Summer) Michigan (Winter For Now)
Steve N Sal is offline   Reply With Quote
Old 09-21-2013, 06:25 AM   #8
Senior Member
 
clyon51's Avatar
 
Monaco Owners Club
Join Date: Mar 2012
Location: Arizona West RV Park, Yuma, Az
Posts: 4,229
Hopefully you have a voltmeter and know how to use it. The first thing you want to do is go to the outside of the heater. Break all connections and check they are all clean and tight. Don't miss the green ground wire. Also make sure your batteries are charged. The heater will not work if it gets less than 11v.

Turn the switch on in the coach. The brown wire is the 12v + wire and it runs to the TSTAT (thermal switch) if the tank is cool, it sends power out the other side to the control board. If no power comes out, the TSTAT is bad. Once power reaches the control board, it sends power out on the red wire to the E.C.O. (another thermal switch) if the tank is not hot, power goes out the other side to open the gas valve and the control board powers the black wire running to the igniter.

At this point, gas should be flowing, the igniter sparking and ignition should occur.

If power is getting to the board on the brown, but not comming out on the red, the board is bad. If power is not coming out the other side of the E.C.O., it is bad. If power gets thru the E.C.O. and there is no sparking at the igniter, either the board or the igniter are bad.

Other operational problems is a bad gas valve, insects/debris blocking the gas or air flow (common) to the igniter and combustion chamber.

Here's more if you need it.

http://beamalarm.com/Documents/atwoo...eshooting.html
__________________
John & Clare Lyon
2007 43.5' Monaco Dynasty Palace III (All Electric)
Towd: 2011 Chevy Equinox
clyon51 is offline   Reply With Quote
Old 09-21-2013, 07:24 AM   #9
Junior Member
 
Join Date: Sep 2013
Location: Thunder Bay Ontario
Posts: 11
thanks you all

Thanks everyone, I've got lots of ammo to work with now!
I'll get right on it after I finish my coffee
(answers to some earlier responses)
My "new unit" is a year 2000 class A 36ft.Holiday Rambler "Admiral" on the Ford Super Duty V10 chassis.
The heater is propane only and nothing happens when I turn the switch on except the "toggle" lights up brightly.
When the "toggle" is in the "off" position it glows a dull red...

I'll post when I find a solution....
hj
moon12 is offline   Reply With Quote
Old 09-21-2013, 08:54 AM   #10
Senior Member
 
Country Coach Owners Club
Retired Fire Service RVer's
Join Date: Feb 2013
Location: Ocala, Florida
Posts: 6,295
Welcome and glad to meet you!
__________________
FMCA #F431170, GS #822128658, Escapees SKP #112655
2012 Airstream Mercedes Interstate Class B
[SIGPIC][/SIGPIC]
Medico is offline   Reply With Quote
Old 09-21-2013, 09:25 AM   #11
Junior Member
 
Join Date: Sep 2013
Location: Thunder Bay Ontario
Posts: 11
Problem solved!!

Quote:
Originally Posted by moon12 View Post
Thanks everyone, I've got lots of ammo to work with now!
I'll get right on it after I finish my coffee
(answers to some earlier responses)
My "new unit" is a year 2000 class A 36ft.Holiday Rambler "Admiral" on the Ford Super Duty V10 chassis.
The heater is propane only and nothing happens when I turn the switch on except the "toggle" lights up brightly.
When the "toggle" is in the "off" position it glows a dull red...

I'll post when I find a solution....
hj
Well, I certainly feel like a dummy
The owners manual said my unit had "propane only" water heater and I totally missed the location of the 12volt switch (located on the panel with 12v pump switch, battery & tank levels,)
It turns out my unit has 110v element (inoperative) & Propane.
She fires up on propane just fine when I push the right button!!
I should have realized that the switch I was using had the large face plate and a "toggle" just like any other 110volt light switch
Sooo now it's on to the next problem...leaking hydraulic leveler jacks
thanks again to everyone who helped!
I hope some day I can be helpful to others.
hj
moon12 is offline   Reply With Quote
Old 09-21-2013, 09:29 AM   #12
Community Administrator
 
JohnRR's Avatar


 
Fleetwood Owners Club
Workhorse Chassis Owner
Join Date: Sep 2010
Location: Marquette, Michigan "Da UP" & Lehigh Acres Fl
Posts: 20,649
Thank you for the update.
__________________
John & Cathy R.
06 Pace Arrow 38L Workhorse W24
08 14 Lincoln MKX AWD, 06 Lincoln Mark LT 4X4
See My RV Upgrades
JohnRR is offline   Reply With Quote
Old 09-21-2013, 10:39 AM   #13
Senior Member/RVM #90
 
MSHappyCampers's Avatar
 
Monaco Owners Club
Join Date: Nov 2002
Location: Columbus, MS
Posts: 40,393
I didn't realize that any MH used a HWH that is propane only! I learn something new every day on this forum!
__________________
Joe & Annette

2002 Monaco Windsor 40PBT, 2013 Honda CRV AWD
MSHappyCampers is online now   Reply With Quote
Old 09-21-2013, 04:43 PM   #14
Senior Member
 
Gorlininc's Avatar
 
Monaco Owners Club
Join Date: Jun 2012
Location: Merritt Island, FL
Posts: 1,742
If you goto their site. You can down load the schematic. I just did that. I needed a new board. Bought it on eBay.
__________________

Gorlininc is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
new member



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


» Featured Campgrounds

Reviews provided by


Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -6. The time now is 11:33 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.
×