RV Trip Planning Discussions

Go Back   iRV2 Forums > THE OWNER'S CORNER FORUMS > Monaco Owner's Forum
Click Here to Login

Join iRV2 Today

Mission Statement: Supporting thoughtful exchange of knowledge, values and experience among RV enthusiasts.
Reply
  This discussion is proudly sponsored by:
Please support our sponsors and let them know you heard about their products on iRV2
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 03-14-2010, 05:23 PM   #1
Senior Member
 
Join Date: Aug 2007
Location: Warrington, Pa
Posts: 193
No Brake lights

03 Safari Sahara today when I pulled out I couldn't get the ATC light to go out, it always goes out after start up when you first apply the brakes. I first thought I was having a clogged fuel filter problem again but after a few miles I realized that wasn't the problem as the coach ran just fine. I realized my brake controller for the trailer was not activating when the brakes were applied and soon after then I realized you couldn't deactivate the cruise control when applying the brakes. I made it here to Lake City, FL. and apparently I have no brake lights on my trailer and the coach. Disconnected the trailer and still nothing. Checked light bulbs all OK, checked mini breaker 12 volts in 12 volts out, checked brake light switch for continuity all OK. The only thing that I can think of is the brake light relay, there is power to it but since I'm by myself I don't have anyone handy to step on the brake pedal to activate it. I would think that my brake controller along with the ATC light and cruise control are not getting a signal saying the brakes are being applied. The only thing I can think of is that 87A 12V 40 amp relay. I'm going to try to pick one up in the morning somewhere. Do you guys think I'm on the right track? Anything else I should be looking for?
__________________

__________________
2013 VRV 26FB Toy Hauler by Livin lite
2007 2500 Chevy Crew cab 6.0 gas
2007 BMW R1200RT
nplenzick is offline   Reply With Quote
Join the #1 RV Forum Today - It's Totally Free!

iRV2.com RV Community - Are you about to start a new improvement on your RV or need some help with some maintenance? Do you need advice on what products to buy? Or maybe you can give others some advice? No matter where you fit in you'll find that iRV2 is a great community to join. Best of all it's totally FREE!

You are currently viewing our boards as a guest so you have limited access to our community. Please take the time to register and you will gain a lot of great new features including; the ability to participate in discussions, network with other RV owners, see fewer ads, upload photographs, create an RV blog, send private messages and so much, much more!

Old 03-14-2010, 07:15 PM   #2
"Formerly Diplomat Don"
 
Dutch Star Don's Avatar
 
Newmar Owners Club
Join Date: Apr 2005
Location: Moorpark, Ca.
Posts: 13,324
It sounds like you're on the right track. You have several of those relays in the driver's cabinet. Try using one of the others to see if that is you're problem. They're all the same.
__________________

__________________
Don & Mary
2019 Newmar Dutch Star 4018
2016 GMC Canyon 4WD Crew Cab
Dutch Star Don is offline   Reply With Quote
Old 03-15-2010, 01:21 PM   #3
Senior Member
 
Join Date: Aug 2007
Location: Warrington, Pa
Posts: 193
Well here I am sitting at a large truck repair facility outside of Lake City, FL hoping they can find my problem. Checked relays and all seemed fine. Jumped the brake relay and I could make the brake lights come on so I would think that would rule out a problem with wiring to the back. Really seems to be that the relays are not getting a signal that the brake is being activated. The brake switch seemed to check out too. Monaco tech support was of little help. Really hope they can figure this out so I can get back on the road.
__________________
2013 VRV 26FB Toy Hauler by Livin lite
2007 2500 Chevy Crew cab 6.0 gas
2007 BMW R1200RT
nplenzick is offline   Reply With Quote
Old 03-15-2010, 11:39 PM   #4
Senior Member
 
rvtips's Avatar
 
Monaco Owners Club
Join Date: Jan 2006
Location: Martinez,CA
Posts: 417
This is a little off topic,but do you have a AMP or VOLT gauge on your dash?
Just want to know if Monaco forgot ours or if they never put one on any of the 2003 Sahara.
Also some one was asking about the tach jumping all over the place,will ours has been like that for 3 years?
Phillip

Quote:
Originally Posted by nplenzick View Post
Well here I am sitting at a large truck repair facility outside of Lake City, FL hoping they can find my problem. Checked relays and all seemed fine. Jumped the brake relay and I could make the brake lights come on so I would think that would rule out a problem with wiring to the back. Really seems to be that the relays are not getting a signal that the brake is being activated. The brake switch seemed to check out too. Monaco tech support was of little help. Really hope they can figure this out so I can get back on the road.
__________________
Our Rig
Phil and Joyce 2003 Safari Sahara.
2010 Honda CR-V Same color as the MOHO
rvtips is offline   Reply With Quote
Old 03-16-2010, 06:02 AM   #5
Senior Member
 
Join Date: Aug 2007
Location: Warrington, Pa
Posts: 193
Well thanks to Tom Nehl Truck Company (Freightliner) in Lake City, FL. all is fine again. Apparently the brake lite switch was not getting full power for some reason. I checked it and it was getting about 7 volts when the motor was not running and 11.8 volts when the engine was on. I thought this was unusual but I just figured it there was suppose to be some resistance in line for the switch. I was wrong. They couldn't find what the problem with the wire was so they ran a new one. All seems fine now.
__________________
2013 VRV 26FB Toy Hauler by Livin lite
2007 2500 Chevy Crew cab 6.0 gas
2007 BMW R1200RT
nplenzick is offline   Reply With Quote
Old 03-16-2010, 06:13 AM   #6
Senior Member
 
Join Date: Aug 2007
Location: Warrington, Pa
Posts: 193
Quote:
Originally Posted by rvtips View Post
This is a little off topic,but do you have a AMP or VOLT gauge on your dash?
Just want to know if Monaco forgot ours or if they never put one on any of the 2003 Sahara.
Also some one was asking about the tach jumping all over the place,will ours has been like that for 3 years?
Phillip
There's no volt gauge on ours ether and our tach jumps all over the place too. I tried running a ground from it and that did nothing. In another posting someone said they had there's replaced and then it worked just fine afterword. I'm starting to think it's not the tach but a connection somewhere. Here's a clue, the tach jumps the most when turbo boost is over 10 psi. On level ground when running it really does not bounce that much as long as the boost is below 10 psi. One of these days I'll pull it out and check those connections but to be honest with I've had so many problems with this coach that I never get a chance to trying to figure out what the problem with the tach is.
__________________

__________________
2013 VRV 26FB Toy Hauler by Livin lite
2007 2500 Chevy Crew cab 6.0 gas
2007 BMW R1200RT
nplenzick is offline   Reply With Quote
Reply



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Can't Find MH Fuses for Brake Lights and Turn Signals rsalhus MH-General Discussions & Problems 6 12-16-2009 02:55 AM
No brake lights DBish MH-General Discussions & Problems 2 06-28-2009 02:14 PM
Brake Lights flash with TOAD attached CDR Dave Alpine Coach Owner's Forum 5 10-07-2008 07:06 PM
Jake Brake Lights? leavitt Newmar Owner's Forum 13 11-25-2007 04:26 PM
No brake lights Qmaster MH-General Discussions & Problems 4 10-31-2006 02:53 AM

» Featured Campgrounds

Reviews provided by


Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -6. The time now is 03:11 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.