RV Trip Planning Discussions

Go Back   iRV2 Forums > THE OWNER'S CORNER FORUMS > Thor Industries Owner's Forum
Click Here to Login
Join iRV2 Today

Mission Statement: Supporting thoughtful exchange of knowledge, values and experience among RV enthusiasts.
Reply
  This discussion is proudly sponsored by:
Please support our sponsors and let them know you heard about their products on iRV2
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 02-05-2017, 01:52 PM   #1
Member
 
budhorning's Avatar
 
National RV Owners Club
Workhorse Chassis Owner
Join Date: Oct 2015
Posts: 94
Atwood DSI Hot water issues 2005 Larado 5ver

I have a hot water issue. The electric side seems to work ok, but the gas side is a problem.
1. constant low flow of gas
2. no ignition spark
3. very weak flame with flame leaking from chamber burning wires
any thoughts
__________________

__________________
2008 Sea Breeze, Workhorse W24 Chassis, 8.1L Chev. Allision Trans.
Full Time Volunteers since 2013
budhorning is offline   Reply With Quote
Join the #1 RV Forum Today - It's Totally Free!

iRV2.com RV Community - Are you about to start a new improvement on your RV or need some help with some maintenance? Do you need advice on what products to buy? Or maybe you can give others some advice? No matter where you fit in you'll find that iRV2 is a great community to join. Best of all it's totally FREE!

You are currently viewing our boards as a guest so you have limited access to our community. Please take the time to register and you will gain a lot of great new features including; the ability to participate in discussions, network with other RV owners, see fewer ads, upload photographs, create an RV blog, send private messages and so much, much more!

Old 02-05-2017, 10:50 PM   #2
Senior Member
 
Join Date: Nov 2015
Posts: 10,088
Quote:
Originally Posted by budhorning View Post
I have a hot water issue. The electric side seems to work ok, but the gas side is a problem.
1. constant low flow of gas
2. no ignition spark
3. very weak flame with flame leaking from chamber burning wires
any thoughts

Seems as how BOTH electric & gas use same circuit board, same DC system and same set of t-stat we can eliminate those components.

1. constant low flow of gas
How do other propane appliances function............great or same low flow issue?
Same .then LP regulator is bad
Great.......then possibly 1 of the gas solenoid is not fully opening.
Atwood Water Heater Gas Valve Solenoid Tip
2. no ignition spark
That would suggest an issue with gas firing circuit from circuit board
Check that wire going to spark electrode connections are clean/tight on circuit board.
Check spark electrode gap is correct-- 1/8" and is engulfed in main flame when it dose light
Check that ceramic is not cracked/tracking to ground when spark fires (watch if at night/dark)
Pull the connectors off of circuit board.....check that pins inside are not bent and have tension so they make good contact on edge connector.
Clean edge connector with eraser on pencil
3. very weak flame with flame leaking from chamber burning wires
any thoughts
See #1 about the solenoids
Remove burner tube....clean it out with small bottle brush/pull a rag thru etc......not just blow out with air
Remove orifice in gas valve and soak in alcohol then blow thru it....like a whistle. (low air flow/pressure----do not stick anything thru it)
Reinstall orifice and burner tube.....make sure burner tube is 'aligned' so gas flows down CENTER of tube...if crooked gas will bounce down tube vs flow and NOT properly pull air in/mix with air

Basically.........good cleaning and quick test of solenoids
__________________
Is it time for YOUR medication or MINE
2007 Dodge 3500 w/Tractor Motor & NUWA 5vr
US NAVY---USS Decatur DDG-31
Old-Biscuit is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
atwood, water



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Atwood Hot Water Tank DSI not working VI Roamers RV Systems & Appliances 1 02-15-2015 03:52 PM
Atwood DSI-96160 Water heater DCRobert RV Systems & Appliances 2 06-20-2012 05:51 AM
Atwood Hot Water Heater DSI Fault Five92 RV Systems & Appliances 2 09-06-2011 04:21 AM
Atwood Water Heater DSI Igniter DriVer RV Systems & Appliances 4 10-06-2009 09:10 PM
Atwood 10gal LP/110V DSI water heater rvnanny RV Systems & Appliances 2 04-05-2006 10:20 PM

» Featured Campgrounds

Reviews provided by


Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -6. The time now is 03:19 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.