Go Back   iRV2 Forums > POWER TRAIN GARAGE FORUMS > Cummins Engines
Click Here to Login
Join iRV2 Today

Mission Statement: Supporting thoughtful exchange of knowledge, values and experience among RV enthusiasts.
Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 10-21-2017, 05:15 PM   #1
Senior Member
 
DonDee's Avatar
 
Join Date: May 2012
Location: Spring Valley AZ
Posts: 1,204
2000 5.9 Question.

I'm still getting an occasional SES. The engine de-rates as long as the SES is present. The code per. Scangauge is : "ID: 190 - Engine Speed (RPM)
FM: 2 - Data erratic, intermittent, or incorrect".

I believe it's the crank position sensor. I don't think this 2000 5.9 Cummins has a cam sensor.

Anyone?
__________________

__________________
Don, Mary and Spooky
'00 Bluebird Skoolie Conversion
Geo Tracker/Dodge Neon/Aprilia Scooter towed
DonDee is offline   Reply With Quote
Join the #1 RV Forum Today - It's Totally Free!

iRV2.com RV Community - Are you about to start a new improvement on your RV or need some help with some maintenance? Do you need advice on what products to buy? Or maybe you can give others some advice? No matter where you fit in you'll find that iRV2 is a great community to join. Best of all it's totally FREE!

You are currently viewing our boards as a guest so you have limited access to our community. Please take the time to register and you will gain a lot of great new features including; the ability to participate in discussions, network with other RV owners, see fewer ads, upload photographs, create an RV blog, send private messages and so much, much more!

Old 10-21-2017, 08:05 PM   #2
Senior Member
 
Fleetwood Owners Club
Freightliner Owners Club
Join Date: Nov 2009
Location: FORT WORTH, TEXAS
Posts: 1,533
Quote:
Originally Posted by DonDee View Post
I'm still getting an occasional SES. The engine de-rates as long as the SES is present. The code per. Scangauge is : "ID: 190 - Engine Speed (RPM)
FM: 2 - Data erratic, intermittent, or incorrect".

I believe it's the crank position sensor. I don't think this 2000 5.9 Cummins has a cam sensor.

Anyone?
That sounds about right. What does Cummins say?
Bill
__________________

__________________
2003 Bounder 38N
5.9 Cummins 3000MH Allison Trans.
Towing a 2014 Honda CRV with a Blue Ox tow bar.
WILDEBILL308 is offline   Reply With Quote
Old 10-22-2017, 08:26 AM   #3
Senior Member
 
DonDee's Avatar
 
Join Date: May 2012
Location: Spring Valley AZ
Posts: 1,204
Will ask C on Monday.
__________________
Don, Mary and Spooky
'00 Bluebird Skoolie Conversion
Geo Tracker/Dodge Neon/Aprilia Scooter towed
DonDee is offline   Reply With Quote
Old 10-22-2017, 03:42 PM   #4
Senior Member
 
gerdutch's Avatar
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 244
My ISC 350, same code, erratic RPM, boiled down to engine speed sensor!
__________________
02 Allegro Bus
ISC 350 Cummins
gerdutch is offline   Reply With Quote
Old 10-24-2017, 12:39 PM   #5
Senior Member
 
DonDee's Avatar
 
Join Date: May 2012
Location: Spring Valley AZ
Posts: 1,204
I replaced the sensor, road test soon.
__________________
Don, Mary and Spooky
'00 Bluebird Skoolie Conversion
Geo Tracker/Dodge Neon/Aprilia Scooter towed
DonDee is offline   Reply With Quote
Old 10-24-2017, 06:46 PM   #6
Senior Member
 
Fleetwood Owners Club
Freightliner Owners Club
Join Date: Nov 2009
Location: FORT WORTH, TEXAS
Posts: 1,533
Quote:
Originally Posted by DonDee View Post
I replaced the sensor, road test soon.
Hope that fixes your problem. Sometimes it is just a bad connection/corrosion in the connection.
Bill
__________________
2003 Bounder 38N
5.9 Cummins 3000MH Allison Trans.
Towing a 2014 Honda CRV with a Blue Ox tow bar.
WILDEBILL308 is offline   Reply With Quote
Old 11-20-2017, 04:38 PM   #7
Senior Member
 
DonDee's Avatar
 
Join Date: May 2012
Location: Spring Valley AZ
Posts: 1,204
50 mi. shakedown and no codes. Thursday is road trip and the real test.

I was told it could be:

1 Sensor
2 Wiring
3 ECM
__________________
Don, Mary and Spooky
'00 Bluebird Skoolie Conversion
Geo Tracker/Dodge Neon/Aprilia Scooter towed
DonDee is offline   Reply With Quote
Old 11-20-2017, 08:44 PM   #8
Senior Member
 
ladagobago's Avatar
 
Winnebago Owners Club
Freightliner Owners Club
Join Date: Dec 2010
Location: DW Driver -Winter Englewood FL, Summer Willingboro NJ
Posts: 1,192
Blog Entries: 11
Quote:
Originally Posted by DonDee View Post
50 mi. shakedown and no codes. Thursday is road trip and the real test.

I was told it could be:

1 Sensor
2 Wiring
3 ECM
good to know tks
__________________

__________________
La Dagobago
99 36 FL Winne Chieftain 5.9 ISB Turbo Cummins DP, 24' box with 1972 V12 XKE Jag and HD Sporty Hobby of 1970's Suzuki dirt bike restoration. Visit my blog.
ladagobago is offline   Reply With Quote
Reply



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
2000 Beaver plumbing question Kyp J Monaco Owner's Forum 6 11-14-2007 12:09 PM
Brake question, 2000 Journey mopargo Freightliner Motorhome Chassis Forum 2 08-17-2006 01:38 PM

» Virginia Campgrounds

Reviews provided by


Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -6. The time now is 11:54 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.