RV Trip Planning Discussions

Go Back   iRV2 Forums > POWER TRAIN GARAGE FORUMS > Caterpillar Engine Forum
Click Here to Login
Join iRV2 Today

Mission Statement: Supporting thoughtful exchange of knowledge, values and experience among RV enthusiasts.
Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 05-15-2016, 11:11 AM   #1
DJJ
Senior Member
 
DJJ's Avatar
 
Join Date: May 2013
Location: Key Largo, FL
Posts: 296
3126B cranks but won't start

2 weeks ago arrived home from a 2500 mile trip with the RV and it ran fine. Went to change the oil this morning and I got lazy and did not warm the motor prior to changing the oil and filter. After changing the oil and filter tried to start the motor to check for leaks at the filter gasket and the motor will not start.

The motor cranks fine. First thought was that since I did not warm the motor and did not pre fill the oil filter it just needed to crank a bit to get the oil pressure up for the electronics to allow the motor to start. But after trying to start the motor for a while still no joy.

I have a scan gage D and it shows their are no fault codes or stored codes. Two things I have noticed when cranking the motor that may not mean anything. The first is that the oil dash gauge needle does not move at all when cranking the motor the second is that when cranking the motor for about 15 seconds the red temp light comes on.

Any thoughts?

2003 Freightliner with 3126B.
__________________

DJJ is offline   Reply With Quote
Join the #1 RV Forum Today - It's Totally Free!

iRV2.com RV Community - Are you about to start a new improvement on your RV or need some help with some maintenance? Do you need advice on what products to buy? Or maybe you can give others some advice? No matter where you fit in you'll find that iRV2 is a great community to join. Best of all it's totally FREE!

You are currently viewing our boards as a guest so you have limited access to our community. Please take the time to register and you will gain a lot of great new features including; the ability to participate in discussions, network with other RV owners, see fewer ads, upload photographs, create an RV blog, send private messages and so much, much more!

Old 05-16-2016, 08:19 AM   #2
Senior Member
 
scampers227's Avatar
 
Tiffin Owners Club
Freightliner Owners Club
Join Date: Mar 2010
Posts: 215
Don't take this wrong. You did put the oil in and in the correct place. Also remove the oil filter and check for oil. If none prefill and try again.
__________________

__________________
'02 Tiffin Phaeton 330 CAT
'02 Chevrolet Tracker Toad
scampers227 is offline   Reply With Quote
Old 05-16-2016, 03:56 PM   #3
DJJ
Senior Member
 
DJJ's Avatar
 
Join Date: May 2013
Location: Key Largo, FL
Posts: 296
3126B cranks but won't start

Yes and not to worry I did not take it wrong. That was the first thing I did was check the filter and it was full of oil. I don't think it's related to the oil change. A friend who runs caterpillars in his commercial boats gave me some things to check when I get the time. He says the start/stop fuel solenoid goes bad on the Cat motors.

And, I am following the other no start thread currently going on for other things I can check when I get a chance.
DJJ is offline   Reply With Quote
Old 05-16-2016, 06:42 PM   #4
Senior Member
 
VanDiemen23's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 1,105
did you recently mess with the battery wiring or the engine harness in any way? The 3126 uses a separate ground line for the ECU. If it comes off it will crank but not start.

Somewhere on here you can find my embarrassing thread on that problem.
VanDiemen23 is offline   Reply With Quote
Old 05-16-2016, 06:48 PM   #5
Senior Member
 
palehorse89's Avatar
 
Newmar Owners Club
Join Date: Oct 2009
Posts: 8,799
I am thinking that the CAT engines have to build a certain amount of oil pressure before the pressure sensor's contacts will close letting the engine to start.........as you stated, I would take the oil filter back off and look inside it,and see if there is oil in it, if not, fill it, reinstall it, try again to start the engine. I always pre-fill mine.
__________________
2000 Newmar MADP 4060, 350ISC, Spartan MM, IFS 2011 Jeep JK, M&G Braking, 2014 MTI 27' Hog Hauler, Wireless brake control, 2006Ultra & 1989 Springer
palehorse89 is offline   Reply With Quote
Old 05-18-2016, 07:50 PM   #6
Senior Member
 
Skip426's Avatar


 
Join Date: Apr 2011
Location: Powell River, B.C.
Posts: 18,390
I don't know if it is possible to have an air pocket in the HEUI pump that would stop the delivery of the oil to the cylinder head where the high pressure oil is used to boost the fuel pressure and fire the injectors, but that sounds like the problem you've got.
The other possibility is that the air pocket; all the air from the empty oil filter; , moved into the HEUI pump and damaged it, due to lack of lubrication.

You say you're following another , no start 3126B post . Did you download the , no start pdf that was posted there?
__________________
99DSDP 3884, Freightliner, XC, CAT 3126B, 300 HP /ALLISON 3060
2000 Caravan toad, Remco & Blue Ox.
Skip426 is offline   Reply With Quote
Old 05-29-2016, 01:02 PM   #7
DJJ
Senior Member
 
DJJ's Avatar
 
Join Date: May 2013
Location: Key Largo, FL
Posts: 296
3126B cranks but won't start

Thanks all for the suggestions.

Ended up having the RV towed to Pantropic Cat in Miami. That's a story all its own. Pantropic said the ECM was not communicating with the motor. They said it has an internal battery that goes bad and that with rear mount motors moisture can be a problem. Replaced ECM and reprogrammed, wallet a little thinner but the RV is back and running. Had Freightliner email the software to the Cat Dealer in case they had made any changes to the motors ECM. Cat said they only had to add that the motor would derate in an extreme over heat condition.

The only good thing in all this is I did not create the problem when I changed the oil.

Jeff
__________________

DJJ is offline   Reply With Quote
Reply



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
2000 Fleetwood Flair Engine Cranks, but won't start AZNMTX_RVer Class A Motorhome Discussions 2 03-19-2016 11:23 AM
Engine cranks stops after 4 cranks, no start long53 Workhorse and Chevrolet Chassis Motorhome Forum 26 07-21-2015 09:18 PM
Engine cranks but won't start bluegrassrv Country Coach Owners Forum 8 08-14-2014 03:27 PM
Cat cranks but won't start VanDiemen23 Caterpillar Engine Forum 10 10-31-2013 12:40 AM
Onan 5000 Cranks but no start Wanabee FTer MH-General Discussions & Problems 2 07-27-2010 10:06 AM

» Featured Campgrounds

Reviews provided by


Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -6. The time now is 05:28 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.