Go Back   iRV2 Forums > POWER TRAIN GARAGE FORUMS > Caterpillar Engine Forum
Click Here to Login
Join iRV2 Today

Mission Statement: Supporting thoughtful exchange of knowledge, values and experience among RV enthusiasts.
Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 04-12-2013, 10:03 PM   #1
Senior Member
 
Join Date: Sep 2012
Posts: 454
Fluctuating oil pressure guage

I have a 2002 Newmar Dutchstar with a 330 cat 3126 e and the oil pressure guage started fluxuating from 40 down to 0. The dash engine protection lights came on and I pull over and shut down. I went back checked oil level which showed full as I had all pm done 2000 miles ago and inspected engine and showed no leaks. I restarted and the oil pressure came back up to 40 and it ran great and took to cat service center. I was told it was a bad oil pressure sensor. I had oil analyzed and it was clean. (no metal in it). The cat dealer said there was no problem in driving it so we took it back out to our cabin and the alarm went off again and I went through same procedure and now guage is reading 40 now. Could shutting it down and restarting reset the alarm or guage? I did pull off cover in master bed room and inspected sensor and as I am short I could cram myself down between head and ecm and felt the sensor and it was firmly attached. All thoughts would be appreciated!
__________________

__________________
Mystery is offline   Reply With Quote
Join the #1 RV Forum Today - It's Totally Free!

iRV2.com RV Community - Are you about to start a new improvement on your RV or need some help with some maintenance? Do you need advice on what products to buy? Or maybe you can give others some advice? No matter where you fit in you'll find that iRV2 is a great community to join. Best of all it's totally FREE!

You are currently viewing our boards as a guest so you have limited access to our community. Please take the time to register and you will gain a lot of great new features including; the ability to participate in discussions, network with other RV owners, see fewer ads, upload photographs, create an RV blog, send private messages and so much, much more!

Old 04-12-2013, 10:06 PM   #2
Senior Member
 
Join Date: Sep 2012
Posts: 454
Cat dealer did order new sensor to be installed this week. I have 70,200 miles on the rig and it is running well except for this issue.
__________________

__________________
Mystery is offline   Reply With Quote
Old 04-13-2013, 01:07 AM   #3
Senior Member
 
Skip426's Avatar


 
Join Date: Apr 2011
Location: Powell River, B.C.
Posts: 14,961
I'm still learning all the ins and outs of Cat engines myself, but from what I've read about the way these engines build fuel pressure , if they don't have oil pressure they don't get enough fuel pressure to work the injectors and quit running. Probably the reason the Cat dealer said it was ok to drive.
__________________
99DSDP 3884, Freightliner, XC, CAT 3126B, 300 HP /ALLISON 3060
2000 Caravan toad, Remco & Blue Ox.
Skip426 is offline   Reply With Quote
Old 04-13-2013, 09:16 AM   #4
Senior Member
 
Join Date: Sep 2012
Posts: 454
That was my first concern and cat service said heui pump was working properly and oil pump was working. They hooked a mechanical guage to it to test.
__________________
Mystery is offline   Reply With Quote
Old 04-13-2013, 09:47 AM   #5
Senior Member
 
R2Home's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Location: Palmer Ak
Posts: 1,124
What about a bad ground? Had that issue with a different Cat engine a while back. It was not in a MH but.....
__________________
2009 38' Diplomat
CSM- retired, wife as co-pilot
Reka & Ali providing security (our 2 labs)
R2Home is offline   Reply With Quote
Old 04-13-2013, 08:17 PM   #6
Senior Member
 
Join Date: Sep 2012
Posts: 454
That is a good suggestion because it acted up after going over a series of railroad tracks. Thank you!
__________________
Mystery is offline   Reply With Quote
Old 04-14-2013, 09:21 AM   #7
Junior Member
 
Join Date: Feb 2013
Location: Clearwater Florida
Posts: 29
First thing to check is the oil. Is it over full? 3116 and 3126 are prone to injector cup problems. The oil will smell like fuel and it will be real thin. Problly a ground or a gauge problem.
__________________
lilblueduce is offline   Reply With Quote
Old 04-14-2013, 09:32 AM   #8
Senior Member
 
Join Date: Sep 2012
Posts: 454
Oil level is normal with no fluxuating between checks which have been frequent of late. Oil was tested and was in good condition. The oil pressure sensor looks to be a brass or bronze fitting with a plug on exterior end. I was surprised that the cat service center did not have one on hand and had to order as they are a busy center and it is a common engine. The alarm is just unnerving.
__________________
Mystery is offline   Reply With Quote
Old 04-14-2013, 07:25 PM   #9
Senior Member
 
Join Date: Sep 2012
Posts: 454
Just arrived home from our cabin about 206 miles driven and guage worked perfectly! I got 8.5 mpg running the genny the entire way. Just dropped it back at cat service center for sensor? Gotta be a ground or wiring issue bc it acted up on Thursday night after going over a double set of rough railroad tracks.
__________________
Mystery is offline   Reply With Quote
Old 04-18-2013, 06:28 PM   #10
Senior Member
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 278
I had the same problem several years back ! I was sure the motor was going south on me but! it was a bad sending unit. put new one in and 70 thousand miles later it's just fine.
__________________
swampdog is offline   Reply With Quote
Old 04-18-2013, 06:41 PM   #11
Senior Member
 
Join Date: Sep 2012
Posts: 454
Thanks. Glad to hear that.
__________________

__________________
Mystery is offline   Reply With Quote
Reply



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
03 Dynasty Oil Pressure Sending Unit ISL 400 rpasetto Monaco Owner's Forum 3 10-08-2011 10:59 AM
w-22 oil pressure Paul and Sue Workhorse and Chevrolet Chassis Motorhome Forum 12 10-29-2010 01:56 PM
'87 Ford 460 Oil pressure switch mod Shore2Shore Ford Motorhome Chassis Forum 8 10-21-2010 07:01 AM
330 CAT oil pressure - HOw low is LOW? Ragman MH-General Discussions & Problems 4 10-12-2007 05:04 AM
Low Oil Pressure Lamp Appears with alarms sounding after hitting speed bump. AKBrick Workhorse and Chevrolet Chassis Motorhome Forum 17 08-13-2005 10:00 PM

» Virginia Campgrounds

Reviews provided by


Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -6. The time now is 04:04 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.