RV Trip Planning Discussions

Go Back   iRV2 Forums > POWER TRAIN GARAGE FORUMS > Allison Transmission Forum
Click Here to Login

Join iRV2 Today

Mission Statement: Supporting thoughtful exchange of knowledge, values and experience among RV enthusiasts.
Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 04-21-2019, 06:58 PM   #1
Member
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 54
Neutral Safety 2007 Newmar with isl400 and 4000 Allison

Good Evening Gents,

Looking for some advice and direction where to go next. I have a no start issue with my 2007 Newmar Dutch Star. It has a 400Cummins ISL and 4000 Series Allsion. I have narrowed it down to an issue with the neutral saftey relay circuit which when energized then pulls in the starter lockout relay. There is no issue with the keypad and showing neutral. I can jump the starter relay and the coach runs with no issues, transmission shifts as normal. The 12V signal to the neutral start relay that is supposed to pull the relay in has no constant voltage. It jumps all over. I have verified ground to battery and continuity is good. I cant figured out where the 12v signal comes from. It appears direct from Transmission ECM which leads me to believe the ECM has failed?

Thanks
Jon
__________________

jbilling is offline   Reply With Quote
Join the #1 RV Forum Today - It's Totally Free!

iRV2.com RV Community - Are you about to start a new improvement on your RV or need some help with some maintenance? Do you need advice on what products to buy? Or maybe you can give others some advice? No matter where you fit in you'll find that iRV2 is a great community to join. Best of all it's totally FREE!

You are currently viewing our boards as a guest so you have limited access to our community. Please take the time to register and you will gain a lot of great new features including; the ability to participate in discussions, network with other RV owners, see fewer ads, upload photographs, create an RV blog, send private messages and so much, much more!

Old 04-21-2019, 10:13 PM   #2
Senior Member
 
Skip426's Avatar


 
Join Date: Apr 2011
Location: Powell River, B.C.
Posts: 17,761
Issue could be with the wiring or controls in a wiring/fuse/relay module at the rear of the coach .
Is your coach on a Freightliner or Spartan chassis ?

Either company could provide wiring schematics for your chassis .

Is the neutral relay you're testing in a module like the one pictured below?
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	IMG_0507 (640x384).jpg
Views:	17
Size:	172.2 KB
ID:	243110  
__________________

__________________
99DSDP 3884, Freightliner, XC, CAT 3126B, 300 HP /ALLISON 3060
2000 Caravan toad, Remco & Blue Ox.
Skip426 is offline   Reply With Quote
Old 04-22-2019, 11:59 AM   #3
Senior Member


 
Join Date: Sep 2016
Location: Sarasota, FL
Posts: 3,039
If you think it is the TCM, call John at Transmission Instruments - this guy knows TCM/ECMs and talk to him. After talking to him, I sent my TCM to him, he jumped right on it and emailed me to tell me there was nothing wrong with it. I called him and we talked for quite a while and he then sent a wiring addendum that fixed my problem. Since there was no problem found it only cost me shipping both ways.
https://www.transmissioninstruments.com/
__________________
Rick and Larrie Dee
1997 40' Newmar London Aire DP CTA 8.3 (Mechanical) 325 Spartan MM
Bringing her back to her glory.
'08 Jeep GC Overland.
RKins is offline   Reply With Quote
Old 04-22-2019, 06:03 PM   #4
Member
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 54
Responses

Hey Skip thanks for reply. Yes my box is similar but probabaly twice the size with double the amount of relays and fuses. It's on a Spartan Chassis and I have the wiring diagram. I can't figure out where the transmission ECM gets the neutral signal. I have pulled the Neutral signal relay and checked per wiring diagram. The neutral signal which should be 12v with iginiton on is not a constant voltage so it won't pull relay in. The voltage jumps all over.

Rkins

Thanks for advice, I will reach out to him for some advice.



Jon
jbilling is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
allison, newmar, safety



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
2007 Newmar with a spartan chassis ISL400 power with the "Bad" S/N engine oldeguy Newmar Owner's Forum 3 04-06-2019 09:15 PM
2007 Tour ISL400 filters jcghost Winnebago Industries Owner's Forum 4 08-31-2017 09:35 AM
Safety safety safety Wire Wrat Travel Trailer Discussion 7 05-24-2012 07:23 AM
Neutral Safety Switch in Power Gear leveler RedWolf2426 Monaco Owner's Forum 4 09-22-2009 05:47 PM
neutral safety switch, shifter cable problems? capt mav Freightliner Motorhome Chassis Forum 4 08-18-2008 06:11 PM

» Featured Campgrounds

Reviews provided by


Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -6. The time now is 10:01 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.