RV Trip Planning Discussions

Go Back   iRV2 Forums > THE CHASSIS CLUB FORUMS > Workhorse and Chevrolet Chassis Motorhome Forum
Click Here to Login
Join iRV2 Today

Mission Statement: Supporting thoughtful exchange of knowledge, values and experience among RV enthusiasts.
Reply
  This discussion is proudly sponsored by:
Please support our sponsors and let them know you heard about their products on iRV2
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 06-18-2015, 09:09 PM   #1
Junior Member
 
Join Date: Nov 2012
Location: Sweet Home, OR
Posts: 12
Question Engine cranks stops after 4 cranks, no start

Hi Everyone,
I parked my coach and went out this week to get ready for an upcoming trip and when I went to start the coach to move it, it cranks 4 or 5 times and then stops. I have checked the fuel pressure, 60 PSI, I have changed the crankshaft sensor (as I read that is a big issue) still nothing! HELP! If any of you have any ideas, I could sure use them. No starter draw, starter cranks fine, new battery, it is like something is shutting the system down and not letting it start.
__________________

long53 is offline   Reply With Quote
Join the #1 RV Forum Today - It's Totally Free!

iRV2.com RV Community - Are you about to start a new improvement on your RV or need some help with some maintenance? Do you need advice on what products to buy? Or maybe you can give others some advice? No matter where you fit in you'll find that iRV2 is a great community to join. Best of all it's totally FREE!

You are currently viewing our boards as a guest so you have limited access to our community. Please take the time to register and you will gain a lot of great new features including; the ability to participate in discussions, network with other RV owners, see fewer ads, upload photographs, create an RV blog, send private messages and so much, much more!

Old 06-19-2015, 04:45 AM   #2
Senior Member
 
Winnebago Owners Club
Freightliner Owners Club
Join Date: Apr 2015
Location: Western WI
Posts: 688
Please add your coach details to your signature. I.E. Year, Make, Model, Engine type, transmission type. You will get more informed responses that way. All we know now is you have an RV that won't start.
__________________

__________________
2001 Itasca Horizon 36LD Cat
Retired Air Force, One lovely Angel, 2 Cats and three birds.
the_vfox is offline   Reply With Quote
Old 06-19-2015, 08:38 AM   #3
Junior Member
 
Join Date: Nov 2012
Location: Sweet Home, OR
Posts: 12
__________________________________
2001 Monaco La Palma
8.1L workhorse
long53 is offline   Reply With Quote
Old 06-19-2015, 08:41 AM   #4
Junior Member
 
Join Date: Nov 2012
Location: Sweet Home, OR
Posts: 12
Thank you the_vfox! First time posting!
long53 is offline   Reply With Quote
Old 06-19-2015, 09:11 AM   #5
Senior Member
 
Winnebago Owners Club
Freightliner Owners Club
Join Date: Apr 2015
Location: Western WI
Posts: 688
I am not a mechanical guy, but the first thing I would do is open the Doghouse(engine cover) and look for any loose wires. Do a crank and see if you are getting any arcing or strange noises.
If that looks good, I would pull one plug wire, hold it next to the engine or frame and crank the engine. Use an insulate pliers set to hold the wire. Then try and crank again. If you get no arc or weak one, you have isolated the problem between the distributor and plugs. This is an old fashioned way, but still works, and since you said you had good fuel pressure, it would be needs on my list to check.
__________________
2001 Itasca Horizon 36LD Cat
Retired Air Force, One lovely Angel, 2 Cats and three birds.
the_vfox is offline   Reply With Quote
Old 06-19-2015, 09:38 AM   #6
Senior Member
 
Skip426's Avatar


 
Join Date: Apr 2011
Location: Powell River, B.C.
Posts: 18,390
If, I'm reading your post correctly and the engine stops turning over, while you continue to hold the key in the start position.
That sounds like , something in the circuit is heating up and loosing contact.
If you release the key to the " Run " position then turn back to " Start" will the engine, crank again immediately ? Or is there a delay ? As if something has to cool down before it makes contact.

There have been several posts on heat damaged ignition switches and related wiring; on Workhorse chassis; even information about a re-wiring of the ignition and addition of relays to prevent the overloading re-occurring .


Some of the part numbers and info on the problem are in this thread.


Ignition switch wiring
__________________
99DSDP 3884, Freightliner, XC, CAT 3126B, 300 HP /ALLISON 3060
2000 Caravan toad, Remco & Blue Ox.
Skip426 is offline   Reply With Quote
Old 06-19-2015, 10:48 AM   #7
Junior Member
 
Join Date: Nov 2012
Location: Sweet Home, OR
Posts: 12
Hi Skip426 and the vfox,
Thank you for the post and information. Yes you can release the key and then immediately crank it again. It cranks the 4 times and then stops. I have never seen this before on any of the coaches I have owned. I am at a loss. I have checked and re checked everything I think it could be and nothing. I am getting ready to check the rely's again with my circuit tester. I will let you know!
_____________________________________
2001 Monaco La Palma, 8.1L Workhorse P32
long53 is offline   Reply With Quote
Old 06-19-2015, 11:18 AM   #8
Senior Member
 
Gocoffeer's Avatar
 
Join Date: Feb 2012
Posts: 1,138
LONG53... might want to place a CAN tester on the rig and reads its codes. It could give you some hints as to what happened.
__________________
Craig Gosselin
1994 Fleetwood 33H
1995 Fleetwood 30H (parts vehicle)
Gocoffeer is offline   Reply With Quote
Old 06-19-2015, 11:55 AM   #9
Junior Member
 
Join Date: Nov 2012
Location: Sweet Home, OR
Posts: 12
Hi GoCoffer,
I did and no code!!!!! :(. Thank you for the suggestion.
long53 is offline   Reply With Quote
Old 06-19-2015, 04:04 PM   #10
Senior Member
 
Arch Hoagland's Avatar
 
Monaco Owners Club
Workhorse Chassis Owner
Join Date: Aug 2002
Location: Clovis, CA, USA
Posts: 8,664
Just for the heck of it I'd open and close my slides and also extend my levelers and retract them.
__________________
2004 Monaco La Palma 36DBD, W22, 8.1, 7.1 MPG
2000 LEXUS RX300 FWD 22MPG 4020 LBS

Don't know where I'm going, spose I'll get there anyway.
Arch Hoagland is offline   Reply With Quote
Old 06-19-2015, 04:35 PM   #11
Senior Member
 
Join Date: Jul 2014
Posts: 18,570
Can you turn on the key and then crank it by jumping the start solenoid?
twinboat is online now   Reply With Quote
Old 06-19-2015, 04:35 PM   #12
Junior Member
 
Join Date: Nov 2012
Location: Sweet Home, OR
Posts: 12
Thanks everyone for their suggestions. I think I have determined that it is not an engine issue it has to be a cutoff or safety switch somewhere on the coach that is keeping it from cranking over. I have checked the ignition switch. I have put the rooms out brought them back in, put the jacks down and pulled them back up as Arch suggested and it still will not complete the crank. It cranks 4 or 5 times and then stops. it has to be something on the coach not allowing it to start. Has anyone had this problem or something similar?
long53 is offline   Reply With Quote
Old 06-19-2015, 04:36 PM   #13
Junior Member
 
Join Date: Nov 2012
Location: Sweet Home, OR
Posts: 12
___________________________
Gil and Katrina Long
2001 Monaco La Palma
8.1L Workhorse/Allison Trans
long53 is offline   Reply With Quote
Old 06-19-2015, 04:42 PM   #14
Junior Member
 
Join Date: Nov 2012
Location: Sweet Home, OR
Posts: 12
Hi twinboat,
Thanks for the suggestion! Give me a minute and let me try that! Hang on to that thought.
__________________

long53 is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
engine



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Bounder: Ford V10 cranks fine won't start rcoleman Fleetwood Owner's Forum 1 05-22-2015 10:18 PM
Engine Won’t Start or Even Crank tjshively Alpine Coach Owner's Forum 12 02-27-2015 07:45 PM
Changed fuel filters, now engine won't start becks Cummins Engines 11 10-08-2014 06:01 PM
Engine cranks but won't start bluegrassrv Country Coach Owners Forum 8 08-14-2014 03:27 PM
Engine Won't Start, etc. rv dreamer National RV Owner's Forum 7 03-16-2014 10:57 AM

» Featured Campgrounds

Reviews provided by


Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -6. The time now is 05:25 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.