RV Trip Planning Discussions

Go Back   iRV2 Forums > THE CHASSIS CLUB FORUMS > Workhorse and Chevrolet Chassis Motorhome Forum
Click Here to Login
Join iRV2 Today

Mission Statement: Supporting thoughtful exchange of knowledge, values and experience among RV enthusiasts.
Reply
  This discussion is proudly sponsored by:
Please support our sponsors and let them know you heard about their products on iRV2
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 08-18-2018, 04:47 PM   #1
Senior Member
 
terry735001's Avatar
 
Join Date: Sep 2012
Posts: 1,176
Blog Entries: 11
Pulling hair out over 8.1L over tapping sound

so its nice to say hi to every 1 again . its been some time from my last post



In the end i think i have some thing that even i cant seem to find or fix. its making me so sad that i cant find it



so when under hard load or WOT i get just for a sec a tapping sound from my motor only when in drive with load on the system and only when at running temp of 195f



all so when driving at 55 to 45 mpr its tapping alot . not some thing i can over look



sound is coming from top end only behind the throttle body on left side of motor but is very hard to track down. when it started i was on a trip and it still made it home from 400 miles trip like nothing was wrong



no sounds coming from trans or back of motor / flywheel



for the last month i have been trying to find it . tried all kinds of things . stick to ear all over the motor . dropped drive belt to make sure its nothing on the front of motor .



pulled intake looked at all hydraulic lifters and pulled them all the way out to look at rollers on end

pulled valve covers too

pulled oil pan and pulled all caps and manes all looked good and looked at piston pins as good as i could from below and looked for piston slap and every thing looks good




no codes in ECM

new spark plugs

coils have a good jump of spark to them

wires tested and look good as there not that old

pulled both cam and crankshaft position sensor both looked good with nothing on them



both O2s and MAFS and knock sensors show ok on obd2



pulled all 8 fuel injectors and tested them under test stand and moved them around to see if tapping moves . same with coils .installed new fuel filter and fuel pressure regulator



hold 175 to 180 psi compression test on all 8





i can not get mode 6 to come up on my obd2 so i cant see if there is any real time misfires



it sounds like a spark knock or some thing with timing



just tried seafoma and marvel mystery oil




what i am left with



throttle body makes some sound knocking sound when i had it off . its well used



coil and wires could be dropping out under heavy load



fuel psi tester well be coming in soon . had to order 1

could have bad fuel on last stop so been running out as much as i can when testing and well dump 93 in latter to see if it helps



cam and timing Chane out of spec



i have seen some funny stuff on exhaust manifold some how making a tapping sound after getting hot



i cant find any video of any other kind of motor making this sound



its coming down to just dumping high cost parts at it so i would like to see what others think on where to start
__________________

terry735001 is offline   Reply With Quote
Join the #1 RV Forum Today - It's Totally Free!

iRV2.com RV Community - Are you about to start a new improvement on your RV or need some help with some maintenance? Do you need advice on what products to buy? Or maybe you can give others some advice? No matter where you fit in you'll find that iRV2 is a great community to join. Best of all it's totally FREE!

You are currently viewing our boards as a guest so you have limited access to our community. Please take the time to register and you will gain a lot of great new features including; the ability to participate in discussions, network with other RV owners, see fewer ads, upload photographs, create an RV blog, send private messages and so much, much more!

Old 08-18-2018, 05:32 PM   #2
Senior Member
 
GREGORYJ's Avatar
 
National RV Owners Club
Join Date: Mar 2012
Location: Lac Du Bonnet, Manitoba
Posts: 567
Years ago a friend had a 318 Dodge V8 that had a tapping sound that sounded exactly like a valve lifter. After many weeks of looking and changing parts, it turned out it was a leak in the exhaust manifold. I believe one exhaust manifold bolt was broken on one side.
It sounds like a difficult problem to find, good luck. It will be interesting to know what it is when you find it.
__________________

__________________
Ellen & Greg
08 National Dolphin DL-35Ci, RoadMaster Rear Sway Bar, Rear Trac Bar,
Workhorse W22, Kelderman Air Ride, Towing 08 Smart Car
GREGORYJ is offline   Reply With Quote
Old 08-18-2018, 05:33 PM   #3
Senior Member
 
National RV Owners Club
Workhorse Chassis Owner
Join Date: Oct 2004
Location: Scottsdale, AZ
Posts: 1,484
You might want see if any clearance issues with radiator fan & shroud sections. Is a/c on or not affecting sound? Leakage at exhaust manifolds?
__________________
2003 34' Dolphin 5342, W22, UP, UPGBrake, F and R Track Bars, Rear IPD sway bar, Koni FSDs, Safe-T-Plus, Scan Gauge II.. 2004 Jeep Liberty, Blue-Ox Adventa..
M&EM is offline   Reply With Quote
Old 08-18-2018, 05:41 PM   #4
Senior Member
 
DobeBus's Avatar
 
Join Date: Aug 2016
Location: Swansea,Sc
Posts: 214
Quote:
Originally Posted by GREGORYJ View Post
Years ago a friend had a 318 Dodge V8 that had a tapping sound that sounded exactly like a valve lifter. After many weeks of looking and changing parts, it turned out it was a leak in the exhaust manifold. I believe one exhaust manifold bolt was broken on one side.
It sounds like a difficult problem to find, good luck. It will be interesting to know what it is when you find it.


I once had a car that had a knock. Everybody that listened to it said it was a rod knock. I knew it wasnít so I kept looking. Turns out it was a cracked flywheel. It had holes in for weight reduction and was cracked from hole to hole. Only one section had not cracked yet or the flywheel would have spun loose from torque converter. Itís worth a look
DobeBus is offline   Reply With Quote
Old 08-18-2018, 09:00 PM   #5
Senior Member
 
Join Date: Jul 2013
Location: Somerset, Ky
Posts: 198
At one time I would get a tapping sound only on hills heavy load turned out to be MAF sensor not metering the air correctly causing spark knock
ktoutoor is offline   Reply With Quote
Old 08-19-2018, 01:18 AM   #6
YC1
Senior Member
 
YC1's Avatar


 
Holiday Rambler Owners Club
Join Date: Jun 2011
Posts: 7,090
Bearings in alternators can cause some strange tapping. Might be able to warm it up and then remove the belt temporarily.
__________________
Myron & Deborah
08 HR Endeavor 40 SKQ
2012 Ford Edge Limited FWD 3.5L
Aluminator tow bar, Demco base plate
YC1 is offline   Reply With Quote
Old 08-19-2018, 04:10 AM   #7
Senior Member
 
Arch Hoagland's Avatar
 
Monaco Owners Club
Workhorse Chassis Owner
Join Date: Aug 2002
Location: Clovis, CA, USA
Posts: 9,019
What year make and model? How many miles?

How often do you change oil?

On my 8.1 the exhaust manifolds have made some really strange noises and have had them repaired twice.

Have you replaced the wires yet? I've put plugs and wires in mine twice over 90,000 miles. I use all oem.
__________________
2004 Monaco La Palma 36DBD, W22, 8.1, 7.1 MPG
2000 LEXUS RX300 FWD 22MPG 4020 LBS

Don't know where I'm going, spose I'll get there anyway.
Arch Hoagland is offline   Reply With Quote
Old 08-19-2018, 06:29 AM   #8
Senior Member
 
Winemaker2's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: Western NY
Posts: 2,411
Springs on dampener plate can be noisy?
__________________
Don & Marge
'13 Newmar Ventana 3433 - '14 CR-V TOAD
'03 Winnebago Adventurer 31Y - SOLD
Winemaker2 is offline   Reply With Quote
Old 08-19-2018, 08:22 AM   #9
Senior Member
 
vettenuts's Avatar
 
Join Date: Nov 2013
Posts: 4,392
I think several suggestions are worth investigation including an exhaust leak and MAF and resulting engine knock that can result.

Just want to throw one more idea out there. The Gen III rocker arms on the LS1 were known to lose roller bearing needles resulting in engine knocking similar to a bad lifter. Don't honestly know if this also affected the 8,1 rocker arms, but the designs are very similar. They will eventually show up on a magnetic drain plug if you have one.

Not sure how closely you looked at the rockers but something to file away if you still can't find the source and decide to look deeper into the motor. I would definitely try all the non-invasive things first though.

You might also want to see how true the harmonic damper is running on the crank.
__________________
2005 Newmar Kountry Star 3742 - Gas
2018 Chevrolet Colorado Toad
Roadmaster Tow Setup
vettenuts is offline   Reply With Quote
Old 08-19-2018, 01:44 PM   #10
Senior Member
 
terry735001's Avatar
 
Join Date: Sep 2012
Posts: 1,176
Blog Entries: 11
thanks every 1 last night after posting this i found 1 more thing wrong . A wire on fuel injector 2 ground wire was rubbing on the side of the motor .not 100% of the time but when it was it was dumping fuel into the motor On the 8.1L all the fuel injectors get 12vdc+ at all times and use the ground wire to fire the fuel injectors so with this wire going to ground I tested all wiring on the fuel injectors them self but this was some of the wiring coming from the ECM This is some thing that started 3000 miles ago and just became tapping so i guess this started out slow and may have hurt my motor in the long run i am now running a all new wire
terry735001 is offline   Reply With Quote
Old 08-20-2018, 06:56 AM   #11
Senior Member
 
vettenuts's Avatar
 
Join Date: Nov 2013
Posts: 4,392
I would be interested in finding out if that was the fix. Yet more good information to file away in the old noodle
__________________
2005 Newmar Kountry Star 3742 - Gas
2018 Chevrolet Colorado Toad
Roadmaster Tow Setup
vettenuts is offline   Reply With Quote
Old 08-20-2018, 07:02 AM   #12
Senior Member
 
CJ7365's Avatar
 
Tiffin Owners Club
Join Date: Mar 2015
Location: Southern NM
Posts: 2,229
Quote:
Originally Posted by vettenuts View Post
I would be interested in finding out if that was the fix. Yet more good information to file away in the old noodle
Yeah would like to for out for sure.

That was alot of work the OP did before finding this injector wire

OP also stated on his obd2 reader does not show active misfires here is where the Tech 2 scanner would of come in handy.

Wonder why the CEL did not light up?
__________________
2005 Tiffin Allegro Bay 37DB
W22 Workhorse Chassis 8.1 Flat Towing a 82 Jeep CJ7
CJ7365 is offline   Reply With Quote
Old 08-20-2018, 09:51 AM   #13
Senior Member
 
terry735001's Avatar
 
Join Date: Sep 2012
Posts: 1,176
Blog Entries: 11
i wish i had more file size here and i would just upload the video i have of it doing it . tryed to add photobucket pics and videos but i guess you cant any more . no it did not fix it . i fixed the wire and pulled the power on the ECM so it would forget all fuel trims but giving this wire was doing this on and off it could have hurt the motor in the long run and it may take a shop to find and fix it i have taken the video to many reman shops for motors and ruled out alot of things i well keep this post up to date on whats going on
terry735001 is offline   Reply With Quote
Old 08-20-2018, 06:48 PM   #14
Senior Member
 
CJ7365's Avatar
 
Tiffin Owners Club
Join Date: Mar 2015
Location: Southern NM
Posts: 2,229
If you create an account on You Tube, you can upload it there, and then provide a link.

I hope you figure this out, come back and please let us know what you find out.

If you take it to a shop, i highly recommend that you take it to one that has the Tech 2 scan tool, this will show live data, missfires etc.... ask them before hand if they have one, if they dont know what it is, run away from them.

Here is a link that Kevin did a great video on the Tech 2

Video: Here it is The Best Scan Gauge for 8.1 Vortec and Workhorse Chassis
__________________

__________________
2005 Tiffin Allegro Bay 37DB
W22 Workhorse Chassis 8.1 Flat Towing a 82 Jeep CJ7
CJ7365 is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
air



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Engine area - Loud Tapping sound Adam1219 Thor Industries Owner's Forum 12 02-01-2018 12:30 AM
Pulling my hair out electrical issue whaase Class C Motorhome Discussions 3 09-07-2017 06:45 AM
Pulling my hair out with Oasis system oregonhiker Newmar Owner's Forum 9 03-07-2017 10:00 AM
1997 damon challenger - tapping sound bjeiland Class A Motorhome Discussions 6 05-26-2013 02:42 PM
Pulling my hair out minnow69 Trailer Towing and Tow Vehicles Discussion 9 06-21-2005 08:02 PM

» Featured Campgrounds

Reviews provided by


Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -6. The time now is 02:58 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
×