RV Trip Planning Discussions

Go Back   iRV2 Forums > THE CHASSIS CLUB FORUMS > Ford Motorhome Chassis Forum
Click Here to Login
Join iRV2 Today

Mission Statement: Supporting thoughtful exchange of knowledge, values and experience among RV enthusiasts.
Reply
  This discussion is proudly sponsored by:
Please support our sponsors and let them know you heard about their products on iRV2
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 01-01-2015, 01:19 PM   #1
Junior Member
 
Join Date: Feb 2013
Posts: 5
Overheat issue

I have a weird problem and want to see if anyone has had same problem. If I let the engine idle for over 15 min. After stoping I have a overheat issue and will have to wait 20 mins. or so to restart. I have replaced the themostat and this has not corrected the issue. The engine does not overheat going down the road even when I tow my truck. The problem seems to be worse when I use the heater. I am not losing any coolant and it is a overheat issue and not a gauge issue. I have begun to think that the clutch fan may be the problem. The unit is a 2011 Coachman Mirada, 35 with v-10 engine on 53 chassis. I have had no problems with the engine during it's 25,000 miles. Any help would be greatly appreciated.
__________________

KJ4ZSI is offline   Reply With Quote
Join the #1 RV Forum Today - It's Totally Free!

iRV2.com RV Community - Are you about to start a new improvement on your RV or need some help with some maintenance? Do you need advice on what products to buy? Or maybe you can give others some advice? No matter where you fit in you'll find that iRV2 is a great community to join. Best of all it's totally FREE!

You are currently viewing our boards as a guest so you have limited access to our community. Please take the time to register and you will gain a lot of great new features including; the ability to participate in discussions, network with other RV owners, see fewer ads, upload photographs, create an RV blog, send private messages and so much, much more!

Old 01-01-2015, 01:55 PM   #2
Senior Member
 
BFlinn181's Avatar


 
Gulf Streamers Club
Join Date: Jan 2012
Location: Cincinnati
Posts: 19,907
Why are you letting it idle for 15 minutes? Sounds like the air flow over the radiator is being restricted except when moving forward. You could add a thermostatically controlled electric fan to the radiator front. If you've ever had a vehicle tested for an inspection or on a dynamiter they always roll an electric fan in front of the radiator to aide in cooling while running sitting still.
__________________

__________________

Bob & Donna
'98 Gulf Stream Sun Voyager DP being pushed by a '00 Beetle TDI
BFlinn181 is offline   Reply With Quote
Old 01-01-2015, 02:03 PM   #3
Senior Member
 
LVJ58's Avatar
 
Join Date: Jul 2000
Location: Las Vegas, NV
Posts: 2,240
Might want to check this out:

99 V10 False overheat
__________________
Jim & SherrySeward

2000 Residency 3790 v10 w/tags 5 Star tune & Banks system Suzuki XL7 toad
LVJ58 is offline   Reply With Quote
Old 01-02-2015, 10:28 PM   #4
Senior Member
 
chboone's Avatar


 
National RV Owners Club
Ford Super Duty Owner
Join Date: Sep 2010
Location: Horse Town USA, CA.
Posts: 3,166
If the reason you have to wait for 20 minutes to start is the starter won't crank the engine, the most likely problem is the starter solenoid is getting heat soaked. Replace the solenoid and install a heat shield on the starter.
__________________
1999 35 ft. Dolphin 5350, F53, Banks System, 5 Stars Tune, Air Lift Air Bags, Koni Shocks, Blue OX TruCenter, TigerTrak track bars F&R, Roadmaster 1-3/4" rear auxiliary sway bar, 2004 F450 Lariat 6.0 Diesel Crew Cab DRW, 4X4, B&W Custom Truck Bed, GVWR 15,000, Front GAWR 6,000, Rear GAWR 11,000, GCWR 26,000, 1994 36ft Avion 5er, GVWR 13,700
chboone is offline   Reply With Quote
Old 01-02-2015, 10:38 PM   #5
Senior Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: hanson ma
Posts: 219
overheating

I would suspect that fan clutch you only need the fan when not moving which sounds like what is going on with your unit lee
hometool is offline   Reply With Quote
Reply



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
AC - Themostat or Controller Issue? KD4XR RV Systems & Appliances 1 07-12-2014 04:05 PM
Intellitec EMS Issue mm82831 RV Systems & Appliances 10 07-04-2014 05:08 AM
Onan Generator Issue - same as Tincup davlun RV Systems & Appliances 0 06-14-2014 05:20 PM
Strange Electrical Issue baldtat MH-General Discussions & Problems 18 01-13-2014 07:44 AM
Issue with slides & jacks nrupracht Monaco Owner's Forum 10 01-07-2014 05:33 PM

» Featured Campgrounds

Reviews provided by


Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -6. The time now is 07:41 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions, Inc.