RV Trip Planning Discussions

Go Back   iRV2 Forums > THE CHASSIS CLUB FORUMS > Roadmaster Motorhome Chassis Forum
Click Here to Login

Join iRV2 Today

Mission Statement: Supporting thoughtful exchange of knowledge, values and experience among RV enthusiasts.
Reply
  This discussion is proudly sponsored by:
Please support our sponsors and let them know you heard about their products on iRV2
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 04-12-2019, 10:33 AM   #1
Member
 
masseyfarm's Avatar
 
Join Date: May 2012
Location: Left Coast
Posts: 53
SCANGAUGE 1999 Monaco Signature Tag

Just purchased the ScanGauge D and on installation, I have VOLTAGE only.
No other communication at the J1708 below the dash.
I do not see another J1708 outlet in the engine bay on my Roadmaster RR10S Chassis?
Any suggestions to narrow down the problem?
Any input would be appreciated.
Thanks
Dave
99 Monaco Signature 42" SSSD
__________________

__________________
99 Monaco Signature 42" SSSD.
96 Airstream CLIPPER, SD. 95 SideKick
2015 Legend "ALL ALUMINIUM" trailer.
masseyfarm is offline   Reply With Quote
Join the #1 RV Forum Today - It's Totally Free!

iRV2.com RV Community - Are you about to start a new improvement on your RV or need some help with some maintenance? Do you need advice on what products to buy? Or maybe you can give others some advice? No matter where you fit in you'll find that iRV2 is a great community to join. Best of all it's totally FREE!

You are currently viewing our boards as a guest so you have limited access to our community. Please take the time to register and you will gain a lot of great new features including; the ability to participate in discussions, network with other RV owners, see fewer ads, upload photographs, create an RV blog, send private messages and so much, much more!

Old 04-12-2019, 11:27 AM   #2
Member since 2005
 
WinnieView's Avatar


 
Winnebago Owners Club
Join Date: Feb 2018
Location: Grand Canyon State
Posts: 1,314
There may be a OBD/Cig. lighter fuse in the forward run bay that needs to be replaced.
__________________

__________________
2014 Winnebago View 24G
WinnieView is offline   Reply With Quote
Old 04-12-2019, 01:55 PM   #3
Member
 
masseyfarm's Avatar
 
Join Date: May 2012
Location: Left Coast
Posts: 53
I have power but no communication to the ECU.
__________________
99 Monaco Signature 42" SSSD.
96 Airstream CLIPPER, SD. 95 SideKick
2015 Legend "ALL ALUMINIUM" trailer.
masseyfarm is offline   Reply With Quote
Old 04-12-2019, 04:38 PM   #4
Senior Member
 
RonaldNC's Avatar
 
Monaco Owners Club
Join Date: Aug 2010
Location: Fuquay Varina, NC
Posts: 274
Have you looked at the "Trouble Shooting" portion of the manual? Are you getting the "Connecting" message or is it going to sleep?

If all else fails, they have good customer support at 888-433-5664.
__________________
Ron in Fuquay Varina, NC
2009 Monaco Cayman 38 PKQ
KE7NJ
RonaldNC is offline   Reply With Quote
Old 04-12-2019, 04:50 PM   #5
Member
 
masseyfarm's Avatar
 
Join Date: May 2012
Location: Left Coast
Posts: 53
Thanks
The ScanGauge is going to sleep.


Quote:
Originally Posted by RonaldNC View Post
Have you looked at the "Trouble Shooting" portion of the manual? Are you getting the "Connecting" message or is it going to sleep?

If all else fails, they have good customer support at 888-433-5664.
__________________
99 Monaco Signature 42" SSSD.
96 Airstream CLIPPER, SD. 95 SideKick
2015 Legend "ALL ALUMINIUM" trailer.
masseyfarm is offline   Reply With Quote
Old 04-12-2019, 05:26 PM   #6
Senior Member
 
RonaldNC's Avatar
 
Monaco Owners Club
Join Date: Aug 2010
Location: Fuquay Varina, NC
Posts: 274
On page 59 of the manual, it says to start the engine to see if that establishes a connection. If it still doesn't communicate with the ECM, the use MORE>MORE>CHANGE and try selecting a specific mode. If that doesn't work, then you likely have a cable/connection issue.. . so try plugging the small connector to the other port and ensure that you have a good connection to the motorhome ECM port.

Ron
__________________
Ron in Fuquay Varina, NC
2009 Monaco Cayman 38 PKQ
KE7NJ
RonaldNC is offline   Reply With Quote
Old 04-12-2019, 10:46 PM   #7
Member
 
masseyfarm's Avatar
 
Join Date: May 2012
Location: Left Coast
Posts: 53
Thanks, I will do some deep digging and get back with an update in a few days.

[QUOTE=Ronald
__________________
99 Monaco Signature 42" SSSD.
96 Airstream CLIPPER, SD. 95 SideKick
2015 Legend "ALL ALUMINIUM" trailer.
masseyfarm is offline   Reply With Quote
Old 04-13-2019, 06:45 PM   #8
Member
 
masseyfarm's Avatar
 
Join Date: May 2012
Location: Left Coast
Posts: 53
Still no communication after removing dash connection and cleaning with contact cleaner.
Also removed the connection at the engine, (looked OK) but I cleaned it with contact cleaner and brushed with toothbrush, 3 times. No connection on ScanGauge.

I will check for another connection in the wire harness under the drivers area. The wire loom appears to drop thru the firewall there.

Another question? There are two J1708 receptacles under the drivers dash on the left side. One gives a 12.8v reading on the ScanGauge, and the other receptacle is dead. Why are there Two??????
__________________
99 Monaco Signature 42" SSSD.
96 Airstream CLIPPER, SD. 95 SideKick
2015 Legend "ALL ALUMINIUM" trailer.
masseyfarm is offline   Reply With Quote
Old 04-13-2019, 06:54 PM   #9
Senior Member
 
nehog's Avatar
 
Nor'easters Club
Holiday Rambler Owners Club
Join Date: Oct 2016
Location: Monadnock Region of New Hampshire
Posts: 899
Check to see if you have a second ODBI connector in the engine bay. My HR Ambassador has one there too so mechanics can scan and work with the engine at the same time.
__________________
My name is Peter, and I'm never going to grow up.
- Winnebago Era 2010 Class B
- Holiday Rambler 2006 Ambassador 40-DFD Class A
nehog is offline   Reply With Quote
Old 04-14-2019, 03:47 PM   #10
Member
 
Busnut's Avatar
 
Monaco Owners Club
Join Date: Dec 2011
Location: Mount Holly NC
Posts: 49
I bought a ScanGauge D last year. I had the same problem. I called ScanGauge D people and told me to try the rear engine plug. It's in the engine compartment and it did work. They told me to run a Ethernet cable to the front of the coach or return it for a refund. I bought a 75 foot Ethernet cable and ran it through the bays to the driver's area and connected to the ScanGauge D and works like it should.
__________________
Bob B.
Mount Holly NC
2003 Monaco Executive 43 DS2 500 HP ISM
Busnut is offline   Reply With Quote
Old 04-15-2019, 08:58 AM   #11
Member
 
masseyfarm's Avatar
 
Join Date: May 2012
Location: Left Coast
Posts: 53
Thanks for that tip on running an Ethernet cable for an extension, Bob.
I can not find a J1708 protocal connection in my engine bay.
Was you plug unit installed for access from the rear access, or was it buried in the engine bay somewhere? You probably have the newer J1939 on yours?

I have removed and cleaned the connection on the forward side of the ECU with no results.
__________________
99 Monaco Signature 42" SSSD.
96 Airstream CLIPPER, SD. 95 SideKick
2015 Legend "ALL ALUMINIUM" trailer.
masseyfarm is offline   Reply With Quote
Old 04-16-2019, 07:15 AM   #12
Senior Member
 
nehog's Avatar
 
Nor'easters Club
Holiday Rambler Owners Club
Join Date: Oct 2016
Location: Monadnock Region of New Hampshire
Posts: 899
Quote:
Originally Posted by masseyfarm View Post
...
I can not find a J1708 protocal connection in my engine bay.
Was you plug unit installed for access from the rear access, or was it buried in the engine bay somewhere? You probably have the newer J1939 on yours?
...
Mine is not buried but mounted so it is easily accessible. We have a rear bath, so the engine is accessible through a trap door in the bath and the connector is on the curb side towards the front of the coach.

IIRC, the connector protocol (hardware) is simple: a data pair and a power pair.

I may have schematics (general) if you are interested.
__________________
My name is Peter, and I'm never going to grow up.
- Winnebago Era 2010 Class B
- Holiday Rambler 2006 Ambassador 40-DFD Class A
nehog is offline   Reply With Quote
Old 04-17-2019, 09:13 AM   #13
Member
 
masseyfarm's Avatar
 
Join Date: May 2012
Location: Left Coast
Posts: 53
Thanks. I will search again, but my unit does not appear to have an outlet in the engine bay. I will be looking for another possible bad connection between rear and front. Waiting on the weather to dry up. Will report findings.
Dave



[QUOTE=nehog;4729787]
__________________

__________________
99 Monaco Signature 42" SSSD.
96 Airstream CLIPPER, SD. 95 SideKick
2015 Legend "ALL ALUMINIUM" trailer.
masseyfarm is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
1999, monaco, scangauge



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Monaco Signature :: 2004 Monaco Signature 44 bpperk iRV2 Owners Registry 0 08-21-2018 03:52 PM
Puzzle: Scangauge D on 1999 Monaco Exec xbigblue Monaco Owner's Forum 22 12-15-2017 02:34 PM
Monaco Signature :: 1999 Moanaco Signature FDSO Classic StevePazian iRV2 Owners Registry 0 10-19-2016 10:51 AM

» Featured Campgrounds

Reviews provided by


Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -6. The time now is 04:55 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.