Go Back   iRV2 Forums > MOTORHOME FORUMS > Class A Motorhome Discussions
Click Here to Login
Join iRV2 Today

Mission Statement: Supporting thoughtful exchange of knowledge, values and experience among RV enthusiasts.
Reply
  This discussion is proudly sponsored by:
Please support our sponsors and let them know you heard about their products on iRV2
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 09-09-2016, 09:02 AM   #1
Junior Member
 
Monaco Owners Club
Join Date: Nov 2008
Location: Anderson, SC
Posts: 10
2005 Safaria Gazelle Dash A/c & Heat fan will not work

My last trip I turned my Chassis A/c on and turned the fan to low, after a bit realized I didn't feel any air blowing. Fan switch didn't work. Turned A/c off as it was working but of course with no air blowing you couldn't feel it.

Checked all fusses and they were good, put a new one in just to see but no better results. Got back home and checked the fan motor itself applied 12 volt supply to it and it worked fine.

After more research found the Fan wires (only 2 one white and one brown with lite green stripe, at least it looks lite green) the white wire connects to the fan (low, med, high) switch, the brown wire connects to the A/c, Heat Switch, which is usually turned off unless I am going to use A/c or Heat. But in tracing the other wires that was a little harder, did find a Dash fan wires low, med, high connected to the radio switch where you can turn the radio on when you are parked. Believe they are for fans that blow on the windshield which I do not have. Have no idea how that all works.

I have thought that it is possible that the A/C & Heat switch maybe bad, but I hate to just start buying and replacing parts until I know that is the problem.

Is there anyone out there that has had the same experience or can add/ share some of there experience with this problem?

Oh I do have a wiring diagram book but it doesn't help at all because it says the this page is a diagram of the Gazelle Dash wire system and shows the fan switch to have 9 wires, mine only has 4. so that is not much help.
__________________

__________________
Herb & Helen

Holly our Cairn Terrior
Old Marine is offline   Reply With Quote
Join the #1 RV Forum Today - It's Totally Free!

iRV2.com RV Community - Are you about to start a new improvement on your RV or need some help with some maintenance? Do you need advice on what products to buy? Or maybe you can give others some advice? No matter where you fit in you'll find that iRV2 is a great community to join. Best of all it's totally FREE!

You are currently viewing our boards as a guest so you have limited access to our community. Please take the time to register and you will gain a lot of great new features including; the ability to participate in discussions, network with other RV owners, see fewer ads, upload photographs, create an RV blog, send private messages and so much, much more!

Old 09-09-2016, 04:51 PM   #2
Community Moderator
 
RV Wizard's Avatar


 
Country Coach Owners Club
Appalachian Campers
Gulf Streamers Club
Join Date: Mar 2000
Location: Chattanooga, Tn.
Posts: 12,062
Have you tried the unit since and put the fan on high? If not, I would suggest you do so and then turn it down to each fan speed to determine which speeds fail to blow any air. A resistor pack is what is used to reduce voltage to the motor for each speed. If it works on high the motor is good but if it fails on another speed the resistor pack is probably open for that speed. If all speeds do work, the unit may have just froze up since on low not enough air flow was passed across the evaporator to prevent a freeze up situation.
__________________

__________________
Mike, RVIA & RVSA Certified Master RV Technician
Amy, Dr. Assistant - Roxie & Mei Ling, four legs each
2000 Gulf Stream Scenic Cruiser 450 hp & 1330# torque
06 Saturn Vue, 06 Chevy Z71 4x4 & 2014 Corvette Z51 M7
RV Wizard is offline   Reply With Quote
Old 09-09-2016, 05:00 PM   #3
Junior Member
 
Monaco Owners Club
Join Date: Nov 2008
Location: Anderson, SC
Posts: 10
Thanks for the info, I will try putting on high then turning it on. The A/C unit didn't freeze up as I detected no fan early and turned it all off. Since I have inspected the A/C unit and it appears to be fine.
__________________
Herb & Helen

Holly our Cairn Terrior
Old Marine is offline   Reply With Quote
Old 09-10-2016, 10:17 AM   #4
Junior Member
 
Monaco Owners Club
Join Date: Nov 2008
Location: Anderson, SC
Posts: 10
The problem is resolved, as recommended by Mike the RV Wizard, I went back down after tracing all the wiring and disconnecting most of the wires and reconnecting them, turned the switch on high and turned everything else on and it now works. Only thing I can assume was wrong was that one of the wire connections had worked loose (not making a good connection) and when I disconnected and re-connected it (and if terminals needed cleaned I did that too) then did the trick.

Anyway thanks again for the support., I love this irv2.com and the help that all of you provide.
__________________
Herb & Helen

Holly our Cairn Terrior
Old Marine is offline   Reply With Quote
Old 09-10-2016, 04:41 PM   #5
Community Moderator
 
RV Wizard's Avatar


 
Country Coach Owners Club
Appalachian Campers
Gulf Streamers Club
Join Date: Mar 2000
Location: Chattanooga, Tn.
Posts: 12,062
__________________
Mike, RVIA & RVSA Certified Master RV Technician
Amy, Dr. Assistant - Roxie & Mei Ling, four legs each
2000 Gulf Stream Scenic Cruiser 450 hp & 1330# torque
06 Saturn Vue, 06 Chevy Z71 4x4 & 2014 Corvette Z51 M7
RV Wizard is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
dash, fan, heat



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Paint for safaria simba Cjsimba Monaco Owner's Forum 4 07-22-2012 09:55 AM
Workhorse motor 2008 Safaria Simba Cjsimba Monaco Owner's Forum 6 07-10-2012 05:38 PM
Palomino Gazelle Gusto2 Travel Trailer Discussion 6 02-23-2012 07:27 AM
Journey 36m Dash heat & AC condenser fan cycling erstanfo Winnebago Industries Owner's Forum 4 11-16-2011 10:59 PM
2005 Dash AC fan is not working scottma Freightliner Motorhome Chassis Forum 5 07-12-2009 11:20 AM

» Virginia Campgrounds

Reviews provided by


Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -6. The time now is 07:55 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.