Go Back   iRV2 Forums > MOTORHOME FORUMS > Class A Motorhome Discussions
Click Here to Login
Join iRV2 Today

Mission Statement: Supporting thoughtful exchange of knowledge, values and experience among RV enthusiasts.
Reply
  This discussion is proudly sponsored by:
Please support our sponsors and let them know you heard about their products on iRV2
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 09-08-2014, 04:03 PM   #1
Junior Member
 
Join Date: Sep 2014
Posts: 5
Bridge Rectifier

Can someone tell me the location of the bridge rectifier on a onan gen-set 5000
This unit is on 1997 winnebago adventurer.

Thanks George
__________________

__________________
Reddog877 is offline   Reply With Quote
Join the #1 RV Forum Today - It's Totally Free!

iRV2.com RV Community - Are you about to start a new improvement on your RV or need some help with some maintenance? Do you need advice on what products to buy? Or maybe you can give others some advice? No matter where you fit in you'll find that iRV2 is a great community to join. Best of all it's totally FREE!

You are currently viewing our boards as a guest so you have limited access to our community. Please take the time to register and you will gain a lot of great new features including; the ability to participate in discussions, network with other RV owners, see fewer ads, upload photographs, create an RV blog, send private messages and so much, much more!

Old 09-09-2014, 05:01 AM   #2
Senior Member
 
94-Newmar's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 2,043
Yours may not have one... post the model number..

If it does it's behind the control panel cover that also houses the stop/start button.
__________________

__________________
94-Newmar Kountry Star 40-KSDP
Spartan/Cummins 8.3C-300HP/Allison 3060 WTEC-II/25yr RV Tech RVIA Certified/Onan-Cummins Certified
94-Newmar is offline   Reply With Quote
Old 09-09-2014, 03:58 PM   #3
Junior Member
 
Join Date: Sep 2014
Posts: 5
Ok model emerald plus 5000 gen set - 5bgefa26100m
I searched in control box area and did not see this bridge rectifier. I followed leads of the brushes which led to a harness which led to what I think is the voltage regulator.

The generator was working fine 3 mths ago. It then would only run when start button depressed then I started my process of elimination
I replaced starter and oil press sensor
Still no go
Replaced control board and then generator would run actually ran good
Problem it was not making power
Replaced ats switch
Replaced both breakers 20amp/30amp
Still no power when running
Brushes and slip rings appear good
Talked with tech at onan and he suggested bridge rectifier but they had none in stock
Ordered rectifier online but yet to find it
I'm not that skilled on working on this generator but thought by now I would have solved it.

Any suggestions would be greatly appreciated
Thanks George
__________________
Reddog877 is offline   Reply With Quote
Old 09-09-2014, 04:08 PM   #4
RVM#87 / Senior Member
 
DieselTech39's Avatar


 
Solo Rvers Club
Join Date: Jul 2014
Location: Ham Lake, MN
Posts: 3,038


Glad you're aboard George. Best of luck in finding a solution to you gennie problems. Enjoy your adventures and be safe.
__________________
Have a wonderful day!
Ken (RVM 87)
FT DP Wanna B The journey is the destination!
Retired & perfecting procrastination!
DieselTech39 is offline   Reply With Quote
Old 09-09-2014, 07:41 PM   #5
Senior Member
 
94-Newmar's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 2,043
A spec M will not have a bridge rectifier. It will have an electronic voltage regulator.

If it's running and not making any power You need to pull the brush block out so that you can see both slip rings. They should be clean and shiny. Using your ohmmeter You should see 27 ohms between them.


Sent from my iPhone
__________________
94-Newmar Kountry Star 40-KSDP
Spartan/Cummins 8.3C-300HP/Allison 3060 WTEC-II/25yr RV Tech RVIA Certified/Onan-Cummins Certified
94-Newmar is offline   Reply With Quote
Old 09-10-2014, 05:11 AM   #6
Junior Member
 
Join Date: Sep 2014
Posts: 5
Can you confirm that if the generator is not producing power it will fail to run?

Will check ohms on slip rings. I did pull brush assembly block and found lots of wear left in them and copper was clen and shiny on the rings.

Thanks Again George
__________________
Reddog877 is offline   Reply With Quote
Old 09-10-2014, 05:16 AM   #7
Senior Member
 
94-Newmar's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 2,043
A BGE will continue to run if it's not producing any AC output.
__________________
94-Newmar Kountry Star 40-KSDP
Spartan/Cummins 8.3C-300HP/Allison 3060 WTEC-II/25yr RV Tech RVIA Certified/Onan-Cummins Certified
94-Newmar is offline   Reply With Quote
Old 09-10-2014, 05:34 AM   #8
Senior Member
 
94-Newmar's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 2,043
I pulled this out of a unit about 2 months ago. BGE series, ran fine, no voltage - so the first place I went was the brushes, they were clean and within spec length but the slip rings had some carbon tracking. Started the unit, cleaned the slip rings with my stone while it was running, shut if off and checked ohms between the two slip rings. I had something like 10 Megohms... spec calls for 27 ohms.

The engine just happened to stop at the location you see pictured below and I could see the crack clearly now through the brush block window in the bell housing for the stator. So.. I dropped the unit, seperated the bell & stator, pulled the rotor and replaced both.

Your rotor may not be cracked but can still be shorted or open internally causing the problem. I have replaced dozens over the years and this is the first one I've seen cracked in this manner.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	photo.JPG
Views:	36
Size:	458.2 KB
ID:	73492   Click image for larger version

Name:	photo 1.JPG
Views:	40
Size:	341.6 KB
ID:	73493  

Click image for larger version

Name:	photo 2.JPG
Views:	38
Size:	379.0 KB
ID:	73494  
__________________
94-Newmar Kountry Star 40-KSDP
Spartan/Cummins 8.3C-300HP/Allison 3060 WTEC-II/25yr RV Tech RVIA Certified/Onan-Cummins Certified
94-Newmar is offline   Reply With Quote
Old 09-10-2014, 06:28 AM   #9
Junior Member
 
Join Date: Sep 2014
Posts: 5
Thanks for your help and input on this Newmar
__________________

__________________
Reddog877 is offline   Reply With Quote
Reply



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Chesapeake Bay Bridge Rest Area? Gonna_Wander Camping Locations, Plans & Trip Reports 12 09-04-2014 08:36 PM
Fishing Bridge to Madison CG in Yellowstone Laker44 Camping Locations, Plans & Trip Reports 1 07-17-2014 03:33 PM
Shuttle/Bus Transportation from Fishing Bridge, Yellowstone WY ROAquaman Camping Locations, Plans & Trip Reports 2 05-07-2014 12:58 PM
Anyone Hit a Bridge? Willie300s Monaco Owner's Forum 14 05-05-2014 07:34 PM
Golden Gate Bridge Fun BigInSeattle Camping Locations, Plans & Trip Reports 1 04-14-2014 03:31 PM

» Virginia Campgrounds

Reviews provided by


Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -6. The time now is 12:33 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.