Go Back   iRV2 Forums > MOTORHOME FORUMS > Class A Motorhome Discussions
Click Here to Login
Join iRV2 Today

Mission Statement: Supporting thoughtful exchange of knowledge, values and experience among RV enthusiasts.
Reply
  This discussion is proudly sponsored by:
Please support our sponsors and let them know you heard about their products on iRV2
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 04-25-2014, 11:22 AM   #1
Senior Member
 
Join Date: Jul 2012
Location: Saline, MI. 48176
Posts: 163
Can't get MH to start after long winter nap

Went out to wake up the MH for a short drive today. Started right up without a wimper... Went about checking things out while plugged into 50amp shore power. Inverter shows batteries are charging. Checked batteries with volt meter. Two main 12v batteries each reading 14.6. Five 6v house batteries each reading 7.3. All house battery levels are up and mains are sealed battery's. Later in the day, I went to start the DP engine again and dash indicators all light up and buzz... but just get a click, nothing turns over at all... ??? I have verified I have 110v inside the MH from shore power. Lights. plugs, TV,s, Microwave, Furnace, AC all work. So, what's not working... won't start, door step not functioning, slides are not working, power seats don't move. Control panel shows a fault light for Aux batteries, but display registers 13.6. Main shows nothing on display. LP, Holding tank lights not registering anything when pushed, but water pump, hw tank and water pump all respond... I am frustrated... don't know where to check next.... would appreciate some thoughts from the community... Thanks, Tom
__________________

__________________
Tom Miller - Saline, MI.
2016 Fleetwood Storm 30L w/ 6 Speed Chassis, 5 Star Tune, Tyron's, Safe-T-Plus, SUMO Shocks & Dish Trv'lr
TomMiller is offline   Reply With Quote
Join the #1 RV Forum Today - It's Totally Free!

iRV2.com RV Community - Are you about to start a new improvement on your RV or need some help with some maintenance? Do you need advice on what products to buy? Or maybe you can give others some advice? No matter where you fit in you'll find that iRV2 is a great community to join. Best of all it's totally FREE!

You are currently viewing our boards as a guest so you have limited access to our community. Please take the time to register and you will gain a lot of great new features including; the ability to participate in discussions, network with other RV owners, see fewer ads, upload photographs, create an RV blog, send private messages and so much, much more!

Old 04-25-2014, 11:26 AM   #2
Senior Member
 
dennis45's Avatar


 
Join Date: Jun 2012
Location: BC
Posts: 6,482
Quote:
Originally Posted by TomMiller View Post
Went out to wake up the MH for a short drive today. Started right up without a wimper... Went about checking things out while plugged into 50amp shore power. Inverter shows batteries are charging. Checked batteries with volt meter. Two main 12v batteries each reading 14.6. Five 6v house batteries each reading 7.3. All house battery levels are up and mains are sealed battery's. Later in the day, I went to start the DP engine again and dash indicators all light up and buzz... but just get a click, nothing turns over at all... ??? I have verified I have 110v inside the MH from shore power. Lights. plugs, TV,s, Microwave, Furnace, AC all work. So, what's not working... won't start, door step not functioning, slides are not working, power seats don't move. Control panel shows a fault light for Aux batteries, but display registers 13.6. Main shows nothing on display. LP, Holding tank lights not registering anything when pushed, but water pump, hw tank and water pump all respond... I am frustrated... don't know where to check next.... would appreciate some thoughts from the community... Thanks, Tom
Might be a dumb question, but my coach will not start with the slides deployed. Is yours the same?
__________________

__________________
Dennis & Carol
2003, 4006, 41' DutchStar, Spartan, ISC 8.3L W/BanksPower - 2013 Honda CRV, BlueOx Baseplate, Aventa Bar & Patriot Brake. And the 04 Bird, Sunshine Car.
dennis45 is online now   Reply With Quote
Old 04-25-2014, 11:27 AM   #3
Senior Member
 
96 Wideglide's Avatar
 
Holiday Rambler Owners Club
Join Date: Aug 2010
Posts: 3,231
Sorry, cant help with your starting issue, but wondering.... How can you have 5- 6volt batteries ?
__________________
Ben & Sharon
2008 43' Holiday Rambler Scepter PDQ
96 Wideglide is offline   Reply With Quote
Old 04-25-2014, 11:35 AM   #4
Senior Member
 
Join Date: Jul 2012
Location: Saline, MI. 48176
Posts: 163
Quote:
Originally Posted by 96 Wideglide View Post
Sorry, cant help with your starting issue, but wondering.... How can you have 5- 6volt batteries ?
Thumb got in the way when I was counting... duh! Yes, I only have four!

Thanks,
Tom
__________________
Tom Miller - Saline, MI.
2016 Fleetwood Storm 30L w/ 6 Speed Chassis, 5 Star Tune, Tyron's, Safe-T-Plus, SUMO Shocks & Dish Trv'lr
TomMiller is offline   Reply With Quote
Old 04-25-2014, 11:36 AM   #5
Senior Member
 
Join Date: Jul 2012
Location: Saline, MI. 48176
Posts: 163
Quote:
Originally Posted by dennis45 View Post
Might be a dumb question, but my coach will not start with the slides deployed. Is yours the same?

My slides are closed... won't open

Thanks,
Tom
__________________
Tom Miller - Saline, MI.
2016 Fleetwood Storm 30L w/ 6 Speed Chassis, 5 Star Tune, Tyron's, Safe-T-Plus, SUMO Shocks & Dish Trv'lr
TomMiller is offline   Reply With Quote
Old 04-25-2014, 11:52 AM   #6
Senior Member
 
dennis45's Avatar


 
Join Date: Jun 2012
Location: BC
Posts: 6,482
Do you have a House Disconnect Switch?
Do you have a Chassis Disconnect Switch?
Is there an In-Line 50A Fuse off the House or Chassis Batts? This will be a Big Red coloured fuse.
The Aux Fault Light is your first clue. I would go looking for a Main Fuse somewhere off the batteries.
Try a Voltage test on the main feed into your 12V Fuse Panel, wherever it is located. That should tell you if you have a fuse problem between it and the batteries.
Just shooting in the dark here as I'm not really familiar with your coach.


Sent from my iPad using iRV2 - RV Forum
__________________
Dennis & Carol
2003, 4006, 41' DutchStar, Spartan, ISC 8.3L W/BanksPower - 2013 Honda CRV, BlueOx Baseplate, Aventa Bar & Patriot Brake. And the 04 Bird, Sunshine Car.
dennis45 is online now   Reply With Quote
Old 04-25-2014, 12:09 PM   #7
Senior Member
 
greystroke's Avatar


 
Monaco Owners Club
Freightliner Owners Club
Holiday Rambler Owners Club
Join Date: Jul 2009
Location: Spring Hill, Florida
Posts: 1,150
First If you checked the main 12V batteries with shore power (14.6v) applied all your checking is your converter output. ALWAYS check batteries with shore power disconnected.

With Shore power disconnected, attached a volt meter across the parallel batteries and have someone watch the readings while you try to start the engine. If the voltage dips a lot then you know the batteries need charging so I would recommend pulling them and "slow charging" with a battery charger. Do each one one at a time.

Make sure all connections are clean. Dirty connections will give a similar result.

Any battery that you check the water levels make sure you also check for bad cells with a hydromenter.

After all batteries are checked then you can start checking relays etc. Just do the obvious first.

Let us know.
__________________
98 Endeavor DP, ISB275
RX300, Falcon II hitch, BB Vantage Select
VMSpc, 2002 Grey Ford Powerstroke
TST 507 w/ 10 Sensors
greystroke is offline   Reply With Quote
Old 04-25-2014, 12:12 PM   #8
Senior Member
 
Pepper2's Avatar
 
Winnebago Owners Club
Join Date: Nov 2011
Location: Mission TX
Posts: 2,214
Shooting in the dark also. Bad ground?
__________________
Neal and Deb + Mya and Gizmo, the pup's
2003 Winnebago Sightseer 30B

May the roads rise up to meet you, May the winds be always at your back...
Pepper2 is offline   Reply With Quote
Old 04-25-2014, 01:59 PM   #9
Senior Member
 
89sandman's Avatar
 
Join Date: May 2012
Posts: 883
x2 on the bad ground. check your 12v battery connections!
__________________
89sandman is offline   Reply With Quote
Old 04-25-2014, 03:02 PM   #10
Senior Member
 
Pepper2's Avatar
 
Winnebago Owners Club
Join Date: Nov 2011
Location: Mission TX
Posts: 2,214
And also the ground at the frame.
__________________
Neal and Deb + Mya and Gizmo, the pup's
2003 Winnebago Sightseer 30B

May the roads rise up to meet you, May the winds be always at your back...
Pepper2 is offline   Reply With Quote
Old 04-26-2014, 11:30 AM   #11
Senior Member
 
Country Coach Owners Club
Join Date: Jan 2006
Location: Redding
Posts: 3,412
have you tried your battery boost switch to have the house batteries give the engine an extra kick?
__________________
Dean
1995 CC Magna #5280
C8.3L 300hp Cummins, 31,000lbs
deandec is offline   Reply With Quote
Old 04-28-2014, 06:31 AM   #12
Senior Member
 
Join Date: Jul 2012
Location: Saline, MI. 48176
Posts: 163
MH DP not starting after long Winters Nap

Quote:
Originally Posted by deandec View Post
have you tried your battery boost switch to have the house batteries give the engine an extra kick?
Battery boost is not turning engine over either. The following items are not functioning:

Ignition panel lights up, but engine doesn't turn over
Battery boost doesn't do anything
Slide outs not working
Power seats dead
Power step not closing/opening
Generator not starting
Power mirrors & front power shades not moving
LP, Holding tanks, water level status lights dark
Main battery status gives no status
Aux battery displays 13.5 status, but has fault light on
__________________
Tom Miller - Saline, MI.
2016 Fleetwood Storm 30L w/ 6 Speed Chassis, 5 Star Tune, Tyron's, Safe-T-Plus, SUMO Shocks & Dish Trv'lr
TomMiller is offline   Reply With Quote
Old 04-28-2014, 06:46 AM   #13
Senior Member
 
Join Date: Jul 2012
Location: Saline, MI. 48176
Posts: 163
No manual disconnects that I can find anywhere, but I am beginning to suspect the circuit board in the battery control center may have gone bad. Made by RV products and I got some trouble shooting instructions to try. 19 pages, so I've decided to start back @ square one first. Have pulled out main batteries and taking them in for load/charge testing. If okay, I will verify good ground connections replace and then begin trouble shooting the circuit board. Wish me luck!

Tom
__________________
Tom Miller - Saline, MI.
2016 Fleetwood Storm 30L w/ 6 Speed Chassis, 5 Star Tune, Tyron's, Safe-T-Plus, SUMO Shocks & Dish Trv'lr
TomMiller is offline   Reply With Quote
Old 04-28-2014, 08:25 AM   #14
1977-2006
 
USMCRET's Avatar


 
Newmar Owners Club
Join Date: Jul 2011
Posts: 1,411
Do yourself a favor and clean all of the contacts at the starter. It's a ritual I have to go thru twice a year or I end up in the same place you are in right now. Just this weekend I had to do it. My MH had been starting like a champ with no problem. Then suddenly...nothing but buzzing and chattering.

I'll bet money that is all you need to do.
__________________

__________________
2005 Newmar KSDP 3910
ISC on a Spartan
USMCRET is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
winter



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Will not start and Allison transmission key pad does not light on start Jeff753 Monaco Owner's Forum 28 12-03-2017 07:54 PM
No start generator again rivrduk National RV Owner's Forum 3 04-20-2014 08:38 AM
Generator auto start says LOCKED OUT Matchayan Monaco Owner's Forum 5 04-15-2014 12:41 AM
Texas 2014/15 winter gbstewart Camping Locations, Plans & Trip Reports 3 02-17-2014 09:09 AM
Do you start and run your DP or let it sleep? StevieG Class A Motorhome Discussions 20 10-24-2013 10:02 AM

» Virginia Campgrounds

Reviews provided by


Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -6. The time now is 07:22 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.