Go Back   iRV2 Forums > MOTORHOME FORUMS > Class A Motorhome Discussions
Join iRV2 Today

Mission Statement: Supporting thoughtful exchange of knowledge, values and experience among RV enthusiasts.
  This discussion is proudly sponsored by:
Please support our sponsors and let them know you heard about their products on iRV2
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 10-16-2015, 04:03 PM   #1
Senior Member
jlabit's Avatar
Join Date: Jan 2014
Location: Pensacola, Florida
Posts: 180
Class A Backup Camera Inoperative

I drove over to Crestview, Fl this afternoon to fire up all the MH systems, discovering that the backup (Rear Facing) camera system is inoperative. The monitor turns and illuminates, but I have no picture, only a gray illuminated screen. My first inclination is to get a ladder, and remove the camera, looking for loose connectors/wiring. As noted in my profilr, the MH is a 2010 Thor Hurricane 33T. Has anyone been through this? Would appreciate any advice given. Thanks.

Jim & Judy & Bella (Black Lab) & Sunny (Retriever)
2010 Thor Hurricane 33T
TOAD 2014 Ford Focus LE
jlabit is offline   Reply With Quote
Join the #1 RV Forum Today - It's Totally Free!

iRV2.com RV Community - Are you about to start a new improvement on your RV or need some help with some maintenance? Do you need advice on what products to buy? Or maybe you can give others some advice? No matter where you fit in you'll find that iRV2 is a great community to join. Best of all it's totally FREE!

You are currently viewing our boards as a guest so you have limited access to our community. Please take the time to register and you will gain a lot of great new features including; the ability to participate in discussions, network with other RV owners, see fewer ads, upload photographs, create an RV blog, send private messages and so much, much more!

Old 10-16-2015, 09:20 PM   #2
Senior Member
BFlinn181's Avatar

Gulf Streamers Club
Join Date: Jan 2012
Location: Cincinnati
Posts: 12,629
I'd start by looking under the dash, at the back of the monitor. It could just be a loose connection from the monitor to the camera. If that isn't the solution, then you could see if the camera wires are accessible from a cabinet or closet in the back of the RV. If that's not possible, THEN go up the ladder.


Bob & Donna
'98 Gulf Stream Sun Voyager DP being pushed by a '00 Beetle TDI
BFlinn181 is offline   Reply With Quote
Old 10-16-2015, 09:27 PM   #3
Senior Member
Tiffin Owners Club
Freightliner Owners Club
Join Date: Aug 2014
Posts: 1,671
Do you have side cameras, do they work?
How about audio from the camera?


2014 40QBH Phaeton DP Cummins 380HP ISL, Freightliner XC, 2014 Jeep Trailhawk TOAD
Blue Ox Aventa tow bar, SMI Air Force One -South Orange County Ca.
dpinvidic is offline   Reply With Quote
Old 10-16-2015, 11:07 PM   #4
Join Date: Sep 2014
Posts: 84
Unless you find a loose wire, it is very hard to diagnose whether you have a bad camera or a bad monitor. Without a spare camera and spare monitor that is.
My MH is in the shop now. For the refrigerator, again grrrrr. The rear view camera was not working, so I had them look at it as well. By swapping out a camera from another RV, they were able to determine the camera was good, but the monitor had ceased to function. It was a 2004 Sony which is no longer available ( so I am told). They were able to replace with a new monitor but it required a retro fit kit.
Don't worry everyone. I have CoachNet RV Protect so both the monitor and refrig repair are covered
Greatscot is offline   Reply With Quote
Old 10-16-2015, 11:41 PM   #5
Senior Member
jlabit's Avatar
Join Date: Jan 2014
Location: Pensacola, Florida
Posts: 180
Don't have side cameras, only the rear camera. Guess I ought to take a look at the monitor first, because it had slid out of the mount about one inch. Since it was powered on, I figured the connection to it was good. I guess there might be two connectors on it, though. Now I need to figure out how to access the connectors on the rear. Fortunately, I also have an extended warranty. Just didn't want to lose the use of the MH during the fall season. Was hoping for something simple like a connector or wire fell off.
Jim & Judy & Bella (Black Lab) & Sunny (Retriever)
2010 Thor Hurricane 33T
TOAD 2014 Ford Focus LE
jlabit is offline   Reply With Quote
Old 10-17-2015, 08:00 AM   #6
Senior Member
vapor3000's Avatar
Join Date: Jan 2012
Location: NE Oklahoma
Posts: 421
I had this same problem with my Newmar. I was able to remove the dash monitor from it's mount and "plug/unplug" the connector. I then sprayed a bit of WD40 in both the male and female connector and repeated the plug/unplug process. Everything works now and seems to have corrected the problem.

I could still have a loose or corroded ground, but all is well now. Suggest you try this before spending money on the problem.
Rick and Lynda Smith
2004 NEWMAR DSDP M-4011-SPTN 8.9 Liter Cummins
2011 GMC SLT 1500 4WD CREW toad
vapor3000 is offline   Reply With Quote
Old 10-17-2015, 12:06 PM   #7
Senior Member
Country Coach Owners Club
Join Date: Jan 2006
Location: Sacramento Area
Posts: 3,228
x2 on checking the camera connections at the monitor and camera.

Been there fixed that.
1995 CC Magna #5280
C8.3L 300hp Cummins, 31,000lbs
deandec is offline   Reply With Quote
Old 10-17-2015, 05:31 PM   #8
Senior Member
Rocky Larson's Avatar
Workhorse Chassis Owner
Join Date: Aug 2007
Posts: 452
Is one of your toggle switches on the front labled A/B? My monitor will accept two feeds but only one is connected to a camera. If it gets accidently moved to the "B" position all I get is a blank, illuminated , gray screen.
04 Allegro 30DA, WH 8.1, Banks, 03 Honda CRV/2012 Jeep Liberty Jet, Brake Buddy Adv Select, 300watts Solar, 7 Group 31 Optima AGMs, 2000watt PSW inverter
"Philippians 4:11-13 KJV"
Rocky Larson is offline   Reply With Quote
Old 11-18-2015, 09:00 PM   #9
Senior Member
jlabit's Avatar
Join Date: Jan 2014
Location: Pensacola, Florida
Posts: 180
The problem with my backup camera ended up being a connector that had become detached from the monitor. The hardware securing the monitor to the front dash had broken, allowing the monitor to flop around. The mechanic said this is something he sees a lot of on Thor Motor Homes. He installed improved retaining hardware he locally manufactured, and all is good.
Jim & Judy & Bella (Black Lab) & Sunny (Retriever)
2010 Thor Hurricane 33T
TOAD 2014 Ford Focus LE
jlabit is offline   Reply With Quote
Old 11-19-2015, 04:28 AM   #10
Senior Member
Fleetwood Owners Club
Join Date: Sep 2015
Location: Near San Antonio, TX
Posts: 334
My BU camera works intermittently. PO had the connectors cleaned on the camera, but did not fix the problem, evidently.

I just ordered a wireless camera and monitor from Tadi Bros. I am concerned about their poor feedback, but it is the best solution for my situation. Hopefully I can make it work.
montyhp is online now   Reply With Quote
Old 11-19-2015, 08:53 AM   #11
Senior Member
Join Date: Nov 2011
Location: Full time RV'er
Posts: 1,238
One thing to check is the solenoid inside the BCC (Battery Control Center). This automotive type solenoid handles high current for other sections of the RV and the contacts can become pitted and coated with carbon. This causes a 'Dry Circuit' problem and the camera cannot overcome the carbon coating to get enough juice to operate.

To test, with the key on, remove the cover on the BCC and with a rubber mallet, whack the solenoids inside. Go check if you have a picture. If you do, replace the solenoid with a 'continuous duty' starting solenoid from any auto parts store.

If that didn't seem to fix anything, whack it again a few more times to relieve stress. Whack some other stuff too. Take the rest of the day off.

'02 Winnebago Journey DL, DSDP, 36' of fun.

Visit my RV Travel & Repair Blog at : http://chaos.goblinbox.com
Jim_HiTek is offline   Reply With Quote

camera, class a

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Backup camera change RossB Travel Supreme Owner's Forum 5 01-24-2015 08:10 PM
03 41' Select - Replace backup camera Dan_public Travel Supreme Owner's Forum 3 04-27-2014 09:53 PM
Fleetwood Flair Backup Camera wagonbanda Fleetwood Products Owner's Forum 5 04-22-2014 09:25 PM
Bounder: Has anyone changed their backup camera in a Bounder? drakethib Fleetwood Products Owner's Forum 7 03-28-2014 05:04 PM

» Virginia Campgrounds

Reviews provided by

Our Communities

Our communities encompass many different hobbies and interests, but each one is built on friendly, intelligent membership.

» More about our Communities

Automotive Communities

Our Automotive communities encompass many different makes and models. From U.S. domestics to European Saloons.

» More about our Automotive Communities

Marine Communities

Our Marine websites focus on Cruising and Sailing Vessels, including forums and the largest cruising Wiki project on the web today.

» More about our Marine Communities

Copyright 2002-2015 Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -6. The time now is 06:56 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2016, vBulletin Solutions, Inc.