Go Back   iRV2 Forums > MOTORHOME FORUMS > Class A Motorhome Discussions
Click Here to Login
Join iRV2 Today

Mission Statement: Supporting thoughtful exchange of knowledge, values and experience among RV enthusiasts.
Reply
  This discussion is proudly sponsored by:
Please support our sponsors and let them know you heard about their products on iRV2
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 06-11-2014, 06:44 AM   #15
Senior Member


 
Join Date: Aug 2011
Posts: 3,277
Cummins 400 - New Kind of Fan Issue

I've tried two different player apps in my iPad, and neither one will play the harveyfan.mp4
Anyone else able to play it? If you used an iPhone or iPad, what app did you use?
__________________

__________________
pasdad1 is offline   Reply With Quote
Join the #1 RV Forum Today - It's Totally Free!

iRV2.com RV Community - Are you about to start a new improvement on your RV or need some help with some maintenance? Do you need advice on what products to buy? Or maybe you can give others some advice? No matter where you fit in you'll find that iRV2 is a great community to join. Best of all it's totally FREE!

You are currently viewing our boards as a guest so you have limited access to our community. Please take the time to register and you will gain a lot of great new features including; the ability to participate in discussions, network with other RV owners, see fewer ads, upload photographs, create an RV blog, send private messages and so much, much more!

Old 06-11-2014, 01:48 PM   #16
Member
 
Monaco Owners Club
Join Date: Jul 2011
Posts: 48
Quote:
Originally Posted by pasdad1 View Post
I've tried two different player apps in my iPad, and neither one will play the harveyfan.mp4
Anyone else able to play it? If you used an iPhone or iPad, what app did you use?
DOH! I was afraid of that. During my upload, it appeared as if the video was being encoded all over again. The video is (was) compressed for iPhone and iPad. I do this all the time for my clients. Here is a temp external link that definitely works with iPhone and iPad:

http://townshendproductions.com/harvey/harveyFan.mp4

Thank you for letting me know
__________________

__________________
zacktown is offline   Reply With Quote
Old 06-14-2014, 12:12 PM   #17
Senior Member
 
HicksRA's Avatar
 
Join Date: Mar 2013
Location: Fort Worth TX
Posts: 845
After some thought about your perceived problem, I think you might have the same problem as most others, i.e., your fan is in default to run full speed. It only makes sense that as the engine rpms rise, the hydraulic pump spins faster thus increasing the pressure to the fan motor making it speed up.
I have another thread going on this issue and I know mine is stuck at full speed. The fan air volume increases quite a bit from low idle to high idle.
__________________
2005 Newmar Dutch Star 4024
Pulling my 2012 Malibu w/Blue OX & Patriot brake unit
HicksRA is offline   Reply With Quote
Old 06-15-2014, 01:33 AM   #18
Member
 
Monaco Owners Club
Join Date: Jul 2011
Posts: 48
I am always amazed by the amount of help here in these forums. Most, if not all, of the posts here have been very helpful.

I consulted with someone that has decades of experience with RVs and he suggested just about everything in this thread. Step one is to confirm the wires are securely fastened and connected - check (done). He then suggests that I take it to a cummins service center or similar for them to check the insite programming from the ECU. He said that this should only take an hour. I think I am going to bypass this step because it means my driving to storage, get out of storage, drive to service center, wait for someone to see me, spend an hour that might not tell me anything, then reverse everything. After all, the ECU is simply a computer module, right? Since I didn't change anything, the chances of one of the switches going from 0 to 1 (on to off), seems pretty remote.

My last check will be to share my video with Jim at Source to see if he concurs. I will post my findings as I get further along.

Thank you all for your great help and insight (no pun intended) so far.
__________________
zacktown is offline   Reply With Quote
Old 06-15-2014, 06:07 AM   #19
Senior Member
 
mytime's Avatar
 
Join Date: May 2009
Location: Usually along the East Coast
Posts: 278
You have a couple of temperature sensors that could cause that problem also..the suggestion to visit Cummins is a very good one. Go over to the file section and download the parameters for the 400..look it over..best thing I ever did for my coach..a reputable Cummins shop can do the programming if they have the software. Granted this may not fix the problem but could correct other issues that may need attention.. I was charged 1 hr
Labor. Good luck.
__________________
mytime is offline   Reply With Quote
Old 06-15-2014, 06:10 AM   #20
Senior Member
 
mytime's Avatar
 
Join Date: May 2009
Location: Usually along the East Coast
Posts: 278
PS: if memory serves me well., there are three fan rpm settings that can be changed.
__________________
mytime is offline   Reply With Quote
Old 06-15-2014, 03:15 PM   #21
Member
 
Monaco Owners Club
Join Date: Jul 2011
Posts: 48
Okay, I think you are both right (hicksRA and mytime), I will take it in to have it looked at. I did call cummins here in Las Vegas and the service manager (very friendly), told me that they only do engine and generator. I thought that was strange, but I am sure it makes sense somehow. The guy was respectful and didn't try to rush me off the phone, so I was happy I called cummins first. He gave me the phone number to both freightliner and international here in Vegas. I am going to see if either place can get me in this week.
__________________

__________________
zacktown is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
fan, cummins



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Cummins ISB 350 hp overheat Dmintzer Cummins Engines 41 12-16-2014 11:31 AM
Thoughts on fixing the bathroom fan jillie Newmar Owner's Forum 12 02-25-2014 12:32 PM
Engine fan cycle(on and off) McGalliard01 Cummins Engines 1 02-23-2014 09:19 AM
Cummins Supports Gvnmt Efforts to Develop GHG Standards for Medium and HD Vehicles DriVer RV Industry Press 0 02-18-2014 12:40 PM
Got the Fan-Tastic fan jillie Newmar Owner's Forum 1 02-07-2014 01:10 PM

» Virginia Campgrounds

Reviews provided by


Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -6. The time now is 06:56 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.