Go Back   iRV2 Forums > MOTORHOME FORUMS > Class A Motorhome Discussions
Join iRV2 Today

Mission Statement: Supporting thoughtful exchange of knowledge, values and experience among RV enthusiasts.
  This discussion is proudly sponsored by:
Please support our sponsors and let them know you heard about their products on iRV2
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 09-27-2016, 04:46 PM   #1
Senior Member
Join Date: Mar 2011
Posts: 127
DP Lost power.

I have a 2005 Expedition that has a CAT C-7. Recently I have experienced a loss of power , nothing extreme , but the coach will not pull hills as it used to. I have replaced both fuel filters and it has made no difference.
The air filter has been replaced recently. I always get my fuel locally at the same location , could it be bad fuel ? It starts , idles , and runs on the flat perfectly with no smoke or hestitations.

Where else could I look ? Has anyone ever had any luck using an additive ?

Thanks in advance.

expedition1 is offline   Reply With Quote
Join the #1 RV Forum Today - It's Totally Free!

iRV2.com RV Community - Are you about to start a new improvement on your RV or need some help with some maintenance? Do you need advice on what products to buy? Or maybe you can give others some advice? No matter where you fit in you'll find that iRV2 is a great community to join. Best of all it's totally FREE!

You are currently viewing our boards as a guest so you have limited access to our community. Please take the time to register and you will gain a lot of great new features including; the ability to participate in discussions, network with other RV owners, see fewer ads, upload photographs, create an RV blog, send private messages and so much, much more!

Old 09-27-2016, 05:16 PM   #2
Senior Member
D Lindy's Avatar
Winnebago Owners Club
Join Date: Aug 2013
Posts: 1,251
Have you ever had the upper rack assembly (valve train) adjusted? depending on your mileage this might need to be done and could be the source.

2012 Journey 40U (Our Incredible Journey)
2008 Dodge Dakota
2004 Subaru Baja
D Lindy is offline   Reply With Quote
Old 09-27-2016, 05:20 PM   #3
Senior Member
dnystrom's Avatar

Winnebago Owners Club
Join Date: Jan 2014
Posts: 450
What is the turbo boost reading when under load like going uphill?
07 Meridian 34H 350 Cat
2010 Subaru Forester Tow
Home Port is Kingman,Az
KA7UYZ NRA Endowment Member Retired Fire Service
dnystrom is offline   Reply With Quote
Old 09-27-2016, 05:48 PM   #4
Senior Member
Join Date: Jul 2014
Posts: 5,460
You want to look over, all of the 3" , or so, tubes and hoses, that come from the turbo charger, thru the charge air cooler (CAC), to the intake manifold.

Any air leaks will cause a loss of boost and result in a loss of power.

The harder the engine works, the more boost it builds, so hill climbing would be where the problem would show up.
twinboat is offline   Reply With Quote
Old 09-27-2016, 05:54 PM   #5
Senior Member
Join Date: Mar 2011
Posts: 127
I am the original owner and never had the valves or anything else done on the engine , only regular maintience -oil changes , filters , etc. Also I do not have a gauge that shows boost so I am in the dark on that one.
expedition1 is offline   Reply With Quote


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
1988 Pace Arrow: Lost Power Steering & Brake power at the same time. Roaming Yeti Class A Motorhome Discussions 2 09-10-2013 10:43 PM
Bedroom power lost John & Terri Excel Owner's Forum 5 02-14-2009 12:02 PM
Lost Electrical Power - Need Suggestions Please Eusefull Alpine Coach Owner's Forum 33 09-28-2007 02:59 PM
Lost power to outlet and two lights woodburner 5th Wheel Discussion 17 05-10-2006 09:23 PM
04 Journey - Lost power to right side outlets Slowdragon Winnebago Industries Owner's Forum 2 10-06-2005 02:56 PM

» Virginia Campgrounds

Reviews provided by

Our Communities

Our communities encompass many different hobbies and interests, but each one is built on friendly, intelligent membership.

» More about our Communities

Automotive Communities

Our Automotive communities encompass many different makes and models. From U.S. domestics to European Saloons.

» More about our Automotive Communities

Marine Communities

Our Marine websites focus on Cruising and Sailing Vessels, including forums and the largest cruising Wiki project on the web today.

» More about our Marine Communities

Copyright 2002-2015 Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -6. The time now is 04:10 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2016, vBulletin Solutions, Inc.