Go Back   iRV2 Forums > MOTORHOME FORUMS > Class A Motorhome Discussions
Join iRV2 Today

Mission Statement: Supporting thoughtful exchange of knowledge, values and experience among RV enthusiasts.
  This discussion is proudly sponsored by:
Please support our sponsors and let them know you heard about their products on iRV2
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 12-27-2012, 07:53 AM   #1
Junior Member
Join Date: Feb 2011
Location: Chesapeake, Ohio
Posts: 8
EMS problem

Hello Everyone

I have a 2008 Fleetwood Discovery, when I start my generator the ems lights up and goes through it's two minute delay before turning on appliances. The problem is after it turns on two or three appliances it goes back to the two minute delay Any help would be greatly appreciated.

Happy New Year!!!!!

chaz58 is offline   Reply With Quote
Join the #1 RV Forum Today - It's Totally Free!

iRV2.com RV Community - Are you about to start a new improvement on your RV or need some help with some maintenance? Do you need advice on what products to buy? Or maybe you can give others some advice? No matter where you fit in you'll find that iRV2 is a great community to join. Best of all it's totally FREE!

You are currently viewing our boards as a guest so you have limited access to our community. Please take the time to register and you will gain a lot of great new features including; the ability to participate in discussions, network with other RV owners, see fewer ads, upload photographs, create an RV blog, send private messages and so much, much more!

Old 12-27-2012, 08:23 AM   #2
Senior Member
Steve Ownby's Avatar
Join Date: Nov 2008
Location: Cosby, Tn
Posts: 5,559
Sounds like your gen set is not maintaining voltage as the load increases. Try turning off all major loads first. Then after the EMS allows current to flow, turn on loads as you need them and watch the voltage.

Steve Ownby
Full time since 2007
2003 Monaco Signature
Steve Ownby is offline   Reply With Quote
Old 12-27-2012, 02:24 PM   #3
Junior Member
Join Date: Feb 2011
Location: Chesapeake, Ohio
Posts: 8
Update I tried to such off those appliances that pull a big load. The problem still exist. I went to the bedroom where the breaker box is located and noticed a clicking sound from the relays when each appliance was engergized. What was different when the second ac would kick in the relay made a different noise than the rest, and the ems would go back to the time delay. Any thoughts?
chaz58 is offline   Reply With Quote
Old 12-27-2012, 03:52 PM   #4
Senior Member
Mrchips's Avatar
American Coach Owners Club
Join Date: Nov 2012
Location: BCS, Texas
Posts: 503
Is it tripping the breaker for the second A/C when it makes the "different" noise? If not then my money would be a bad relay. Here is another test, turn off all the load breakers that are hooked to the EMS then start the process. With all breakers off it should go through its cycle and stabilize. If it does then start turning on breakers except for the one that make a funny noise when the relay trips. Or maybe that is what you alredy did and if so I would go back to my money being a bad relay. I will say though that if you call Intellitec they have great customer service.
Command Master Chief (USCG, RET)
Full Timing in a 2007 American Coach Eagle 45H towing a 2015 Ford F150 4x4 hauling a 2015 Anniversary Edition Honda Goldwing
Mrchips is offline   Reply With Quote
Old 01-05-2013, 03:10 PM   #5
Junior Member
Join Date: Feb 2011
Location: Chesapeake, Ohio
Posts: 8
It's not tripping the breaker. I have tried bringing the loads on one at time but it stills go back to the two minute delay.
The relays, can they be purchased seperately or do you have to buy the complete control board? Thanks in advance for the help.
chaz58 is offline   Reply With Quote

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

» Virginia Campgrounds

Reviews provided by

Our Communities

Our communities encompass many different hobbies and interests, but each one is built on friendly, intelligent membership.

» More about our Communities

Automotive Communities

Our Automotive communities encompass many different makes and models. From U.S. domestics to European Saloons.

» More about our Automotive Communities

Marine Communities

Our Marine websites focus on Cruising and Sailing Vessels, including forums and the largest cruising Wiki project on the web today.

» More about our Marine Communities

Copyright 2002-2015 Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -6. The time now is 05:25 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2016, vBulletin Solutions, Inc.