Go Back   iRV2 Forums > MOTORHOME FORUMS > Class A Motorhome Discussions
Click Here to Login
Join iRV2 Today

Mission Statement: Supporting thoughtful exchange of knowledge, values and experience among RV enthusiasts.
Reply
  This discussion is proudly sponsored by:
Please support our sponsors and let them know you heard about their products on iRV2
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 11-14-2013, 07:44 PM   #1
Member
 
Join Date: Oct 2013
Location: Lago Vista, Texas
Posts: 63
Equalizer leveling system

My leveling system will begin operating, but usually will stop in mid operation and indicate "low voltage". The current solution has been to start the engine and run it for a few minutes, then shut off engine and try to restart the jacks. Does anyone out there have experience with this system, and perhaps a solution to my problem?
__________________

__________________
Dwd40 is offline   Reply With Quote
Join the #1 RV Forum Today - It's Totally Free!

iRV2.com RV Community - Are you about to start a new improvement on your RV or need some help with some maintenance? Do you need advice on what products to buy? Or maybe you can give others some advice? No matter where you fit in you'll find that iRV2 is a great community to join. Best of all it's totally FREE!

You are currently viewing our boards as a guest so you have limited access to our community. Please take the time to register and you will gain a lot of great new features including; the ability to participate in discussions, network with other RV owners, see fewer ads, upload photographs, create an RV blog, send private messages and so much, much more!

Old 11-14-2013, 08:23 PM   #2
Senior Member
 
Petes Dad's Avatar
 
Fleetwood Owners Club
Join Date: Aug 2013
Location: Casper, Wyoming
Posts: 200
It's either bad batteries, battery cables or the connections.
__________________

__________________
2005 American Tradition 40L
69' Camaro in tow
Petes Dad is offline   Reply With Quote
Old 11-14-2013, 08:48 PM   #3
Senior Member
 
chuckftboy's Avatar
 
Fleetwood Owners Club
Holiday Rambler Owners Club
Join Date: Dec 2011
Location: North East Florida
Posts: 754
Are you trying to level with the engine off? Levelers draw a lot of current'.
__________________
2015, HR Ambassador 38DBT / 2006 Jeep TJ Towd
340 Cummins / Freightliner Chassis
chuckftboy is offline   Reply With Quote
Old 11-15-2013, 06:27 AM   #4
Senior Member
 
rsflight's Avatar
 
Nor'easters Club
Join Date: Nov 2009
Location: Rochester, NY
Posts: 338
Give Equalizer Systems a call. I've found that their tech support dept is very knowledgeable & helpful. There is a very remote chance that the batteries & cables are fine and that the motor for the pump has high current draw issues.
__________________
Bob Flight, Rochester, NY- '02 Travel Supreme
rsflight is offline   Reply With Quote
Old 11-15-2013, 08:24 AM   #5
Member
 
Join Date: Oct 2013
Location: Lago Vista, Texas
Posts: 63
It's a 2014, so batteries and cables are new. Also, system will not operate with motor running. Does the system operate solely off chassis batteries, or could I boost with coach batteries? I leave the inverter on even when on shore power, so batteries shouldn't be drained.
__________________
Dwd40 is offline   Reply With Quote
Old 11-15-2013, 09:09 PM   #6
Senior Member
 
Petes Dad's Avatar
 
Fleetwood Owners Club
Join Date: Aug 2013
Location: Casper, Wyoming
Posts: 200
Since everything is new, it's most likely a bad connection. A bad motor usually has high startup current draw, not after it's been running.
__________________
2005 American Tradition 40L
69' Camaro in tow
Petes Dad is offline   Reply With Quote
Old 11-15-2013, 10:34 PM   #7
Moderator Emeritus
 
TXiceman's Avatar


 
Vintage RV Owners Club
Texas Boomers Club
Oklahoma Boomers Club
Ford Super Duty Owner
Join Date: Aug 2000
Location: Full Time, TX Home Base
Posts: 17,150
Blog Entries: 21
Like noted, check the electrical connections, especially the ground.

Ken
__________________
Amateur Radio Operator (KE5DFR)|Full-Time! - 2012 6.7L Ford Crew Cab Dually -2013 HitchHiker Champagne 38RLRSB - Travel with one Standard Schnauzer and one small Timneh African Gray Parrot
TXiceman is offline   Reply With Quote
Old 11-16-2013, 10:05 AM   #8
Moderator Emeritus
 
Gary RVRoamer's Avatar


 
Join Date: Jan 2000
Location: Silver Springs, FL. USA
Posts: 18,105
I have an Equalizer and it works fine.

Low voltage is just what it says. Since its a 2014, your dealer needs to figure out why the motor controller is seeing low voltage. A bad connection or partially broken power wire would do it. Or a bad chassis battery (even though its a 2014).
__________________
Gary Brinck
Former owner of 2004 American Tradition
Home is in the Ocala Nat'l Forest near Ocala, FL
Summers in Black Mountain, NC
Gary RVRoamer is offline   Reply With Quote
Old 11-16-2013, 01:02 PM   #9
doc
Senior Member
 
doc's Avatar
 
Appalachian Campers
Join Date: Sep 2002
Location: Dixie !! (north Georgia) USA
Posts: 2,955
I think you might ought to be leveling with the engine running. As someone said, the pump motors pulls a lot of power. If I am not plugged into shore power when putting out slides, I at least start the generator. I might be a bit paranoid about ruining a motor with high demand and low power supply
__________________
doc is offline   Reply With Quote
Old 11-17-2013, 06:25 PM   #10
Senior Member
 
62_inrightlane's Avatar
 
Forest River Owners Club
Freightliner Owners Club
Join Date: Apr 2011
Location: Florida / Georgia / Michigan
Posts: 481
I have the equalizer system and have had the low voltage indicator light up a couple of times. For me it occurs when the coach has been setting in storage for several weeks and the coach batteries are down to about 1/2 charge or less. When we load up for a trip I level and put out the slides to make loading easier.

When I've had the issue I just start the generator and let it run and charge the coach batteries and then no issues. I've never had the low voltage indicator come on after arriving at my destination and leveling.
__________________
Marc & Jan
Molly, Abby & Katie | The Cocker K-9 Kids!|Toad 2014 Cadillac SRX
2012 Berkshire 360FWS, Brake Buddy Vantage|Wineguard Travler SK-3005 |TST 507 TPMS
62_inrightlane is offline   Reply With Quote
Old 11-17-2013, 08:09 PM   #11
Senior Member
 
DA_BUS's Avatar
 
Join Date: Sep 2011
Location: SE Minnesota
Posts: 336
2014....take it right back to the shop.....I have had issues - but you don't need answers as your dealer needs to take care of it.
__________________
DA_BUS is offline   Reply With Quote
Old 11-20-2013, 09:28 PM   #12
Senior Member
 
akeyzoo's Avatar
 
Join Date: May 2013
Posts: 959
For those that reply to level with motor running. It wont. My equalizer systems system will only operate with ignition off. Its a "safety" feature I presume. I know other systems are different.

Back to OP - This is an issue for dealer to resolve, not you.

Chris
__________________
------------------------------------
American Revolution 40L CAT C9
Samsung 197, TireMinder, Ready Brute Elite with Wrangler
akeyzoo is offline   Reply With Quote
Old 11-20-2013, 09:44 PM   #13
Senior Member
 
tiredvet's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 397
Quote:
Originally Posted by Dwd40 View Post
It's a 2014, so batteries and cables are new. Also, system will not operate with motor running. Does the system operate solely off chassis batteries, or could I boost with coach batteries? I leave the inverter on even when on shore power, so batteries shouldn't be drained.
To start with,I would be on the phone with the folks you purchased your coach from.
__________________

__________________
Jim & Elissa Edmonds
2003 34FDDS Alpine Banks 430hp #74869
Viola, Idaho 3rd Armored Cav & 3rd Infantry Division
tiredvet is online now   Reply With Quote
Reply

Tags
leveling



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


» Virginia Campgrounds

Reviews provided by


Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -6. The time now is 02:46 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.