Go Back   iRV2 Forums > MOTORHOME FORUMS > Class A Motorhome Discussions
Click Here to Login
Join iRV2 Today

Mission Statement: Supporting thoughtful exchange of knowledge, values and experience among RV enthusiasts.
Reply
  This discussion is proudly sponsored by:
Please support our sponsors and let them know you heard about their products on iRV2
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 09-17-2011, 07:59 AM   #1
Junior Member
 
Join Date: Jan 2011
Posts: 13
Fresh Water Pump help needed

I have a 2001 Damom Daybreak 3130 the sureflow pump now does not work properly. After tuning the pump on it will have a good flow and then goes down to a small steam. I can wait a few minutes turn it back on and the same thing, nice flow for a couple of seconds and then back to a small stream. Any suggestions?
__________________

__________________
bmerritt is offline   Reply With Quote
Join the #1 RV Forum Today - It's Totally Free!

iRV2.com RV Community - Are you about to start a new improvement on your RV or need some help with some maintenance? Do you need advice on what products to buy? Or maybe you can give others some advice? No matter where you fit in you'll find that iRV2 is a great community to join. Best of all it's totally FREE!

You are currently viewing our boards as a guest so you have limited access to our community. Please take the time to register and you will gain a lot of great new features including; the ability to participate in discussions, network with other RV owners, see fewer ads, upload photographs, create an RV blog, send private messages and so much, much more!

Old 09-17-2011, 05:56 PM   #2
Senior Member
 
ctpres's Avatar


 
Ford Super Duty Owner
Join Date: May 2010
Location: Chasing 70 degrees in lower 48
Posts: 1,891
sounds like pump building pressure but not enough supply. ck filter and if ok try put light air pressure in line to fresh water tank to clear possible blockage. also might try temp line from pump intake into a bucket.
__________________

__________________
ctpres is offline   Reply With Quote
Old 09-18-2011, 09:57 PM   #3
Senior Member
 
SuperGewl's Avatar
 
Winnebago Owners Club
Ford Super Duty Owner
Join Date: Aug 2004
Location: Oregon
Posts: 1,782
I agree, sounds like a possible input filter clog. Does it happen at all sinks and both Hot and Cold water? Also does it happen when hooked up to city water?
__________________
Retired Navy Submariner
2014 Itasca Sunstar 35F; 5 Star tuned; 2014 Jeep Cherokee TrailHawk
SuperGewl is offline   Reply With Quote
Old 09-18-2011, 10:05 PM   #4
TAZ
Senior Member
 
TAZ's Avatar
 
Damon Owners Club
Workhorse Chassis Owner
Join Date: Aug 2011
Location: Heaven's Scene
Posts: 803
Third vote for a clogged filter. It may also be an air leak in the pickup tube but more likely a filter.

Good luck and keep us posted on your findings.
__________________
2010 Damon Daybreak 3204 Sport, bunkhouse with Jeep Wrangler toad.

Improvise, adapt and overcome... "Semper Fi"
TAZ is offline   Reply With Quote
Old 09-19-2011, 09:52 AM   #5
Junior Member
 
Join Date: Jan 2011
Posts: 13
Freshs Water pump help needed

Thanks for the advice. By the way it works fine when hooked up to city water. When not, all faucets act the same hot or cold. Good pressure then hardly any pressure. Ok now for the rookie no mechanical background question. Where is the input filter located? Is it on the tank where the water is being pulled into the pump or would it be on the pump?
__________________
bmerritt is offline   Reply With Quote
Old 09-19-2011, 09:59 AM   #6
Senior Member
 
Senior Chief's Avatar


 
Vintage RV Owners Club
Fleetwood Owners Club
Join Date: Jun 2009
Location: Somewhere in the woods in Belfair, WA, WA
Posts: 1,250
Look for the filter on the pipe between the fresh water tank and the pump.
__________________
Life rocks when your house rolls
Senior Chief
& the Cheese Queen


Senior Chief is offline   Reply With Quote
Old 09-19-2011, 10:34 AM   #7
Member
 
Bris's Avatar
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 32
Quote:
Originally Posted by bmerritt
I have a 2001 Damom Daybreak 3130 the sureflow pump now does not work properly. After tuning the pump on it will have a good flow and then goes down to a small steam. I can wait a few minutes turn it back on and the same thing, nice flow for a couple of seconds and then back to a small stream. Any suggestions?
In 2001 Monaco shut off in front of the pump too small they had a call back the shut off was a bathroom under sink valve
after removing it those symptoms went away
Ron
__________________
Bris is offline   Reply With Quote
Old 09-19-2011, 01:48 PM   #8
Moderator Emeritus
 
Gary RVRoamer's Avatar


 
Join Date: Jan 2000
Location: Silver Springs, FL. USA
Posts: 18,105
Almost surely the pump inlet screen is clogged. It should be right on the pump where the hose from the fresh water tank comes in. Usually looks like an almost flat disc.
__________________
Gary Brinck
Former owner of 2004 American Tradition
Home is in the Ocala Nat'l Forest near Ocala, FL
Summers in Black Mountain, NC
Gary RVRoamer is offline   Reply With Quote
Old 09-19-2011, 06:49 PM   #9
TAZ
Senior Member
 
TAZ's Avatar
 
Damon Owners Club
Workhorse Chassis Owner
Join Date: Aug 2011
Location: Heaven's Scene
Posts: 803
Quote:
Originally Posted by Gary RVRoamer View Post
Almost surely the pump inlet screen is clogged. It should be right on the pump where the hose from the fresh water tank comes in. Usually looks like an almost flat disc.
Normally you disconnect the input line and pull out the screen. Flush the screen and replace it. Good luck!
__________________

__________________
2010 Damon Daybreak 3204 Sport, bunkhouse with Jeep Wrangler toad.

Improvise, adapt and overcome... "Semper Fi"
TAZ is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
water



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Fresh Water System problems (Irene prep) fmoore Travel Trailer Discussion 2 09-03-2011 10:30 PM
few fresh water questions... ChrisNiemann Class A Motorhome Discussions 15 12-07-2010 06:13 PM
City Water fill leaks into fresh water tank ravenbuck Winnebago Industries Owner's Forum 13 11-27-2010 01:46 PM
TROUBLE W/USING FRESH WATER TANK OpaRon Newmar Owner's Forum 4 11-24-2008 05:20 PM
Fresh Water Question BCook57 Newmar Owner's Forum 8 08-14-2008 01:05 PM

» Virginia Campgrounds

Reviews provided by


Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -6. The time now is 05:18 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.