RV Trip Planning Discussions

Go Back   iRV2 Forums > MOTORHOME FORUMS > Class A Motorhome Discussions
Click Here to Login

Join iRV2 Today

Mission Statement: Supporting thoughtful exchange of knowledge, values and experience among RV enthusiasts.
Reply
  This discussion is proudly sponsored by:
Please support our sponsors and let them know you heard about their products on iRV2
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 03-13-2019, 09:08 AM   #1
Junior Member
 
Join Date: Jun 2018
Posts: 2
Unhappy Furnance No Light

My Atwood 8535-IV-DCLP the blower comes on and it sparks but will not light.
__________________

Rich T is offline   Reply With Quote
Join the #1 RV Forum Today - It's Totally Free!

iRV2.com RV Community - Are you about to start a new improvement on your RV or need some help with some maintenance? Do you need advice on what products to buy? Or maybe you can give others some advice? No matter where you fit in you'll find that iRV2 is a great community to join. Best of all it's totally FREE!

You are currently viewing our boards as a guest so you have limited access to our community. Please take the time to register and you will gain a lot of great new features including; the ability to participate in discussions, network with other RV owners, see fewer ads, upload photographs, create an RV blog, send private messages and so much, much more!

Old 03-13-2019, 09:12 AM   #2
Senior Member
 
Join Date: Sep 2015
Posts: 411
Got gas
Gas turned on
__________________

ransil is offline   Reply With Quote
Old 03-13-2019, 09:16 AM   #3
Senior Member - DIYer
 
Waiter21's Avatar


 
Ford Super Duty Owner
Join Date: Nov 2014
Location: NW Ohio
Posts: 5,261
Welcome to the forum.

Obviously, check for propane. If the stove will light, this is probably OK.

If the ignitor is sparking, thats a sign that the signal was sent to the solenoid to open the gas valve.

Check the gas valve. These have a habit of sticking. If its energizing, you should be able to hear it CLICK, but it may not be opening.. Tap the valve hard with a screwdriver handle a few times. This may free it up.
__________________
1999 Fleetwood Southwind 35S (Ford F53 6.8L V10 275hp 4R100 4 spd trans) - Toad 2003 Saturn Vue.
(www.1999Southwind.com)

It won't do MACH 2, but I can get a sandwich and take a pee.
Waiter21 is offline   Reply With Quote
Old 03-13-2019, 09:47 AM   #4
Junior Member
 
Join Date: Jun 2018
Posts: 2
Gas on used the burners.
Rich T is offline   Reply With Quote
Old 03-13-2019, 10:08 AM   #5
Senior Member
 
winniman's Avatar
 
Join Date: Jan 2013
Location: Muskoka Ontario Canada
Posts: 1,615
Are you plugged into shore power. Has someone accidentally shut off the salesman switch. I had that happen once with my hot water heater. All the lights and everything worked off the converter, but the hot water tank got its signal from the 12 volt battery bank. Turned out, someone hit the salesman switch, and shut off the battery bank by accident. The salesman switch is in the stupidest place. They put it right where every rookie reaches in to turn on the light. Of course, they have to just hit every switch until a light comes on. Good luck. Probably not your problem, but have seen it before.
__________________
2000 coachmen santara 370 5.9 cummins isb
winniman is offline   Reply With Quote
Old 03-13-2019, 01:07 PM   #6
Senior Member
 
Join Date: Nov 2015
Posts: 8,400
Quote:
Originally Posted by winniman View Post
Are you plugged into shore power. Has someone accidentally shut off the salesman switch. I had that happen once with my hot water heater. All the lights and everything worked off the converter, but the hot water tank got its signal from the 12 volt battery bank. Turned out, someone hit the salesman switch, and shut off the battery bank by accident. The salesman switch is in the stupidest place. They put it right where every rookie reaches in to turn on the light. Of course, they have to just hit every switch until a light comes on. Good luck. Probably not your problem, but have seen it before.

OPs furnace has Spark..so fan is running and furnace has DC


OP....
Does flame attempt to light/lights then goes out or NO Flame what so ever?


No flame...gas valve
Flame/goes out....Flame proving milliamp signal not getting to circuit board. Bad spark electrode wire connection, cracked ceramic insulator on electrode, bad ground
__________________
Is it time for YOUR medication or MINE
2007 Dodge 3500 w/Tractor Motor & NUWA 5vr
US NAVY---USS Decatur DDG-31
Old-Biscuit is online now   Reply With Quote
Old 03-13-2019, 01:57 PM   #7
Senior Member
 
Domo's Avatar
 
Join Date: Sep 2018
Location: Desert Hot Springs, CA
Posts: 485
Quote:
Originally Posted by Old-Biscuit View Post
OPs furnace has Spark..so fan is running and furnace has DC


OP....
Does flame attempt to light/lights then goes out or NO Flame what so ever?


No flame...gas valve
Flame/goes out....Flame proving milliamp signal not getting to circuit board. Bad spark electrode wire connection, cracked ceramic insulator on electrode, bad ground
Always look for corroded electrical contacts first with an older MH. I've had the same symptoms as OP and had to remove the electrical connections to the gas valve, spray then with CRC contact cleaner and lubricant, and then replace them - worked like a charm after that.

No matter what failure I have; steps, dashboard errors/faults, water heater, furnace - I always grab my CRC and spray any fuses (remove, spray and reinsert), connectors, etc. If a crimped connection I'll also give it another good crimp. Surprising how many things start working after this - I often follow up with a dab of dielectric grease to help prevent future problems...

I'm hoping OP's problem is this simple and easy to fix.
__________________
2008 Tiffin Phaeton 36 QSH
2017 Jeep Cherokee Trailhawk with flat tow wiring mod.
Blue ox - Brakemaster
Domo is offline   Reply With Quote
Old 03-13-2019, 07:47 PM   #8
Member
 
Join Date: Jun 2017
Location: Rockwall, TX
Posts: 72
We had the same issues on our 2007 Fleetwood. A new burner was installed and it's fine now. Cost was 2.5 hr labor plus parts. Sorry, can't find the receipt -- somewhere around $300.
__________________
2007 Fleetwood Fiesta LX, 31M; 74,000 miles, Workhorse chassis
GNICK is offline   Reply With Quote
Old 03-13-2019, 09:42 PM   #9
Senior Member
 
oscarvan's Avatar
 
Join Date: Feb 2017
Posts: 456
Let's not go replacing parts just yet.

How many start attempts?

Even though there's gas at the stove there may not be at the furnace yet. It will try three times and then give up. Turn off completely, turn back on.... you get three more.

I've had furnaces that needed 5-6 attempts if they hadn't been used in a long time.

If this doesn't help it's time to mess with the furnace.

This requires access to the furnace.
__________________
2017 Berkshire 38A
https://dragonship.blog/
oscarvan is online now   Reply With Quote
Old 03-14-2019, 10:09 AM   #10
Senior Member
 
winniman's Avatar
 
Join Date: Jan 2013
Location: Muskoka Ontario Canada
Posts: 1,615
My mistake. Unlike the water heater, the furnace does use 12 volt for the fan as well.
__________________
2000 coachmen santara 370 5.9 cummins isb
winniman is offline   Reply With Quote
Old 03-14-2019, 11:06 AM   #11
Senior Member
 
Join Date: Nov 2015
Posts: 8,400
Quote:
Originally Posted by winniman View Post
My mistake. Unlike the water heater, the furnace does use 12 volt for the fan as well.

Key clue:
Got Spark.....water heater/furnace/fridge to have spark got DC
__________________
Is it time for YOUR medication or MINE
2007 Dodge 3500 w/Tractor Motor & NUWA 5vr
US NAVY---USS Decatur DDG-31
Old-Biscuit is online now   Reply With Quote
Old 03-14-2019, 03:43 PM   #12
Junior Member
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 21
Pull your board out, one thumbscrew if I remember correctly. Mine had water trapped behind it, and after drying with a hair dryer, functioned 100%. I have also repaired another in a campground the same symptoms and procedure. Board could be better sealed from the elements but easy to service. When you unplug it make sure the contacts are clean as well. Good luck.
sandwip is offline   Reply With Quote
Old 03-14-2019, 03:51 PM   #13
Senior Member
 
Join Date: Aug 2017
Location: DeLand, FL
Posts: 454
Mine did the same thing. Turned out to be a bug stuck in the orfice.
__________________
Rockwood 2604WS
Ford F250 Super Duty Diesel
Blue Ox Sway Pro
allenb12 is offline   Reply With Quote
Old 03-14-2019, 06:46 PM   #14
Senior Member
 
oscarvan's Avatar
 
Join Date: Feb 2017
Posts: 456
Quote:
Originally Posted by allenb12 View Post
Mine did the same thing. Turned out to be a bug stuck in the orfice.
Bet that itched.
__________________

__________________
2017 Berkshire 38A
https://dragonship.blog/
oscarvan is online now   Reply With Quote
Reply

Tags
light



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Atwood furnance 8535 series 3 wont light jvowell RV Systems & Appliances 3 01-04-2015 07:33 PM
89 bounder heat vents for furnance canyondrive MH-General Discussions & Problems 1 06-19-2010 03:21 AM
Furnance not working nssracer Alpine Coach Owner's Forum 3 01-29-2010 12:22 AM
Atwood furnance problem Scott S RV Systems & Appliances 23 10-25-2006 03:59 AM

» Featured Campgrounds

Reviews provided by


Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -6. The time now is 08:25 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.