Go Back   iRV2 Forums > MOTORHOME FORUMS > Class A Motorhome Discussions
Click Here to Login
Join iRV2 Today

Mission Statement: Supporting thoughtful exchange of knowledge, values and experience among RV enthusiasts.
Reply
  This discussion is proudly sponsored by:
Please support our sponsors and let them know you heard about their products on iRV2
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 05-31-2016, 08:59 PM   #1
Member
 
Team G's Avatar
 
Join Date: Jul 2014
Posts: 75
HELP. Won't start

Parked,stayed went to leave and coach will not start. Jacks up, slides in, all normal stuff done but no power to starter. Almost as if some "safety" is on and preventing power to starter. Battery's check good, full charge. Issue is not lack of power its power not getting to the bender to start.

This is a tiffin bus, 2004,400isl freightliner chassis
__________________

__________________
Jon
05 Tiffin Bus ISL 400hp / Allison3000 / Freightliner XC
Team G is offline   Reply With Quote
Join the #1 RV Forum Today - It's Totally Free!

iRV2.com RV Community - Are you about to start a new improvement on your RV or need some help with some maintenance? Do you need advice on what products to buy? Or maybe you can give others some advice? No matter where you fit in you'll find that iRV2 is a great community to join. Best of all it's totally FREE!

You are currently viewing our boards as a guest so you have limited access to our community. Please take the time to register and you will gain a lot of great new features including; the ability to participate in discussions, network with other RV owners, see fewer ads, upload photographs, create an RV blog, send private messages and so much, much more!

Old 05-31-2016, 09:02 PM   #2
Senior Member
 
Tiffin Owners Club
Appalachian Campers
Mid Atlantic Campers
Coastal Campers
Freightliner Owners Club
Join Date: Jan 2015
Posts: 1,406
Transmission in neutral?
__________________

__________________
DaveB, Raleigh, NC
2015 Tiffin RED 33AA, w/Honda CRV
VMSpc, Magnum BMK/ARC50
Kiawah is offline   Reply With Quote
Old 05-31-2016, 09:06 PM   #3
Senior Member
 
Tiffin Owners Club
Freightliner Owners Club
Join Date: Aug 2014
Posts: 1,845
How about dashboard? Do the gauges and lights come on.

Lets confirm you have power go the ignition switch, and the ignition switch is good. Then we can proceed to the start circuit.

Also try activating the chassis battery disconnect switch to clean the contacts.

After that, use a test light to see if you get power to the start relay.

Is there any noise at all when in start position?

Dan
__________________
2014 40QBH Phaeton DP Cummins 380HP ISL, Freightliner XC, 2014 Jeep Trailhawk TOAD
Blue Ox Aventa tow bar, SMI Air Force One -South Orange County Ca.
dpinvidic is offline   Reply With Quote
Old 05-31-2016, 09:23 PM   #4
Member
 
Team G's Avatar
 
Join Date: Jul 2014
Posts: 75
Have power to starter,( on heavy cables)all dash lights function, yes, in neutral. Issue seems to be no start power on wire to starter solenoid. As if something is saying, don't start.
__________________
Jon
05 Tiffin Bus ISL 400hp / Allison3000 / Freightliner XC
Team G is offline   Reply With Quote
Old 05-31-2016, 09:31 PM   #5
Member
 
Team G's Avatar
 
Join Date: Jul 2014
Posts: 75
I have checked all the relay in coach under dash labeled ignition and all fuses labeled ign anything all seems good and relays click when key is turned as though they are functioning. No symptoms of this, just no start, everything else functions and seems normal. Really strange. This is why I question a "safety" issue as a potential, what components have ignition lockout on these coaches?
__________________
Jon
05 Tiffin Bus ISL 400hp / Allison3000 / Freightliner XC
Team G is offline   Reply With Quote
Old 05-31-2016, 09:31 PM   #6
Senior Member
 
JSPERRELLA's Avatar
 
Join Date: Aug 2010
Location: In Red Bay headed to Spring, TX
Posts: 173
Is your brake on??
__________________
John & Becky Perrella
Katie Bug Our Pug
2009 Allegro Bus 43 QRP
JSPERRELLA is offline   Reply With Quote
Old 05-31-2016, 09:32 PM   #7
Member
 
Team G's Avatar
 
Join Date: Jul 2014
Posts: 75
Brake is on
__________________
Jon
05 Tiffin Bus ISL 400hp / Allison3000 / Freightliner XC
Team G is offline   Reply With Quote
Old 05-31-2016, 09:34 PM   #8
Member
 
Team G's Avatar
 
Join Date: Jul 2014
Posts: 75
Where is the relay, looked but can't locate
__________________
Jon
05 Tiffin Bus ISL 400hp / Allison3000 / Freightliner XC
Team G is offline   Reply With Quote
Old 05-31-2016, 10:52 PM   #9
TR4
Senior Member
 
TR4's Avatar
 
Join Date: May 2016
Location: San Francisco Bay Area, California
Posts: 274
Do you have an emergency stop switch in the engine compartment?
__________________
'03 Country Coach Intrigue 36'
Cummins ISL 400
TR4 is offline   Reply With Quote
Old 06-01-2016, 05:31 AM   #10
Senior Member
 
Gdawgs's Avatar
 
Join Date: May 2015
Location: Fayetteville, GA
Posts: 321
My couch has a safety for jacks down.Try cycling your jacks again. Not sure where your relay would be for jacks but try taping it while moving jacks.
__________________
2013 HR 43DFT RR10R
All Electric FWS-Tag FMCA 451687
2017 Ford F150 4X4 Toad
Gdawgs is offline   Reply With Quote
Old 06-01-2016, 06:59 AM   #11
Senior Member
 
ama009's Avatar
 
Join Date: Oct 2015
Posts: 150
Alarm system? alarm system, if not de-activated, can cause that. Although, if power is getting to the solenoid then, i think that is not the problem. Starter may have given out. I had solenoid issues and a month after replacing, the starter crapped out. Maybe Starter.
__________________
1997 National Tradewinds 7370
The Woodlands, TX
Albert and Andrea
ama009 is offline   Reply With Quote
Old 06-01-2016, 07:10 AM   #12
Senior Member
 
HD4Mark's Avatar
 
Winnebago Owners Club
Coastal Campers
Join Date: Oct 2009
Location: Marathon, Florida
Posts: 2,894
Lights on the shifter? Has someone tried to "jump" the starter from underneath? Use caution on the second one if you have never done this.
__________________
Mark & Nancy
2004 Winnebago Vectra 40KD
Shep dog, R.I.P. Kenzie dog Toad 2015 Jeep Wrangler Willys Wheeler
HD4Mark is offline   Reply With Quote
Old 06-01-2016, 07:28 AM   #13
Senior Member
 
znt1186's Avatar
 
Join Date: Nov 2014
Posts: 489
Had a similar situation with my '03 Bus. All dash lights came on, relays clicked, but nothing from the starter. Roadside mechanic "bumped" one of the starter solenoids and it started. Took it to the shop, and could never get it to do it again. BTW, there are two starter solenoids, one on the starter and one on the ds frame rail. Subsequent research on forums indicated that the transmission computer and engine computer might not be communicating. With ignition on, it was suggested to cycle the transmission selector through drive, neutral, reverse several times then try to start. It cost me almost $600 for flat rate roadside service to get going again, and haven't had a recurrence.
__________________
znt1186 is offline   Reply With Quote
Old 06-01-2016, 11:49 PM   #14
Senior Member
 
Tiffin Owners Club
Freightliner Owners Club
Join Date: Aug 2014
Posts: 1,845
Quote:
Originally Posted by Team G View Post
Where is the relay, looked but can't locate
Check the ignition switch. Looking at the schematic for my XC chassis, there should be 3 wires on the back of the ignition switch.
12v-in, that should be good because your dash indicators work in the run position.

The pink wire is the starter control wire, see if it gets 12V when in start position.
That pink wire goes to a "Starter Lockout" relay (R2-3), which prevents the starter from engaging if the engine is running. Staying pink, the next thing in the circuit is a Neutral lockout relay (R7).

So either of these relays being half plugged in or bad contacts can keep it from starting. The pink finally goes to the starter solenoid from what I can tell.

Hope this helps.

Dan
__________________

__________________
2014 40QBH Phaeton DP Cummins 380HP ISL, Freightliner XC, 2014 Jeep Trailhawk TOAD
Blue Ox Aventa tow bar, SMI Air Force One -South Orange County Ca.
dpinvidic is offline   Reply With Quote
Reply



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Onan EC-30 auto start issues...won't start for HVAC CALL jstdreamin MH-General Discussions & Problems 7 05-24-2016 12:04 PM
Generator Won't Start - Engine Won't Crank Rob Howden RV Systems & Appliances 10 08-02-2015 08:35 PM
2007 600HP ISX stalled after start, now won't start slemnah Cummins Engines 2 01-26-2015 09:06 AM
Jacks won't retract and engine won't start HLB MH-General Discussions & Problems 12 07-31-2009 11:22 PM
My Onan 4.0 won't start, HELP! twinbubba Toy Haulers Discussion 8 04-25-2007 09:50 AM

» Virginia Campgrounds

Reviews provided by


Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -6. The time now is 08:11 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.