Go Back   iRV2 Forums > MOTORHOME FORUMS > Class A Motorhome Discussions
Click Here to Login
Join iRV2 Today

Mission Statement: Supporting thoughtful exchange of knowledge, values and experience among RV enthusiasts.
Reply
  This discussion is proudly sponsored by:
Please support our sponsors and let them know you heard about their products on iRV2
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 09-26-2016, 05:34 PM   #1
Member
 
Join Date: Mar 2016
Posts: 55
HWH 210 Leveling System Problem

It use to be the levelers some time worked, but not any more. HWH 210 serieseries

I checked both the barrel fuse in the control panel and the 10 amp fuse at the pump motor, clean the contact plate under the joystick and nothing. While checking the fuse I did notice the solenoid looked rusted.



Is there a way to test this? Or what else do I need to look at?
__________________

__________________
aintnothin is offline   Reply With Quote
Join the #1 RV Forum Today - It's Totally Free!

iRV2.com RV Community - Are you about to start a new improvement on your RV or need some help with some maintenance? Do you need advice on what products to buy? Or maybe you can give others some advice? No matter where you fit in you'll find that iRV2 is a great community to join. Best of all it's totally FREE!

You are currently viewing our boards as a guest so you have limited access to our community. Please take the time to register and you will gain a lot of great new features including; the ability to participate in discussions, network with other RV owners, see fewer ads, upload photographs, create an RV blog, send private messages and so much, much more!

Old 09-26-2016, 05:39 PM   #2
Senior Member
 
charliej's Avatar
 
Join Date: Feb 2013
Posts: 893
Have you checked the on/off switch? My switch has started to act up. Have to turn it off and back on a couple of times.
__________________

__________________
charliej is offline   Reply With Quote
Old 09-26-2016, 05:56 PM   #3
Senior Member
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 817
I would remove the cover panel and clean underneath. The switches for the cover panel connect to the bottom controller via 3 springs. Make sure they are clean. Clean those rusted connections too and check all fuses.
__________________
Pirate is online now   Reply With Quote
Old 09-26-2016, 06:17 PM   #4
Senior Member
 
G Schulz's Avatar
 
Join Date: Oct 2014
Location: Alberta
Posts: 193
Quote:
Originally Posted by aintnothin View Post
It use to be the levelers some time worked, but not any more. HWH 210 serieseries



I checked both the barrel fuse in the control panel and the 10 amp fuse at the pump motor, clean the contact plate under the joystick and nothing. While checking the fuse I did notice the solenoid looked rusted.







Is there a way to test this? Or what else do I need to look at?

Put a volt meter on the pump positive connection and the other to chassis ground. You should have 12V when the pump is activated. If you do have 12V at the pump and it is not running then it is the pump. If you don't have 12V then it becomes a wiring problem.


2009 Safari Cheetah 40'
350 HP Cat
2014 Ford Focus
Air Force One
__________________
G Schulz is offline   Reply With Quote
Old 09-26-2016, 06:20 PM   #5
Member
 
Join Date: Mar 2016
Posts: 55
I have checked the panel switch w/springs, doesn't look like a very good idea Imo, but lights come on when I flip it, stay on when I work the joystick. With the way it's built, hard to test. Going to clean the rust off the solenoid tomorrow when I pull it off.
__________________
aintnothin is offline   Reply With Quote
Old 09-26-2016, 09:09 PM   #6
Senior Member
 
Ray,IN's Avatar
 
Join Date: Aug 2001
Location: North America somewhere
Posts: 13,189
HWH says it takes a fully-charged battery to operate their system, or have the engine running. Their FAQ page contains a lot of helpful advice.
I'm guessing a poor/missing ground. Then again, my (different) HWH system has 3 fuses, one under the main control panel, one in the main fuse panel on the firewall, and an inline 40A fuse near the pump motor.
__________________
2000 Winnebago Ultimate Freedom USQ40JD, ISC 8.3 Cummins 350, Spartan MM Chassis. USA 1SG, retired;PPA,Good Sam Life member,FMCA."We the people are the rightful masters of both the Congress and the Courts - not to overthrow the Constitution but to overthrow men who pervert the Constitution. "Abraham Lincoln"
Ray,IN is offline   Reply With Quote
Old 09-27-2016, 11:04 AM   #7
Senior Member
Commercial Member
 
Join Date: Jun 2005
Location: behind the steering wheel
Posts: 826
download a service manual. it will point out the places to check for power.
i would check the relay to see if 12 volts is going thru to the motor. it looks like it could use a good cleaning. maybe take a battery jumper cable and go from the coach frame to the pump body to check the ground. i always have the engine running with a joystick system. it takes about 105 to 125 amps to run the motor
up to speed.
__________________
azpete is offline   Reply With Quote
Old 09-27-2016, 11:20 AM   #8
Senior Member
 
Skip426's Avatar


 
Join Date: Apr 2011
Location: Powell River, B.C.
Posts: 13,999
Another member with the " joy stick " control found his , mount box ,under the joy stick panel was broken and flexing away instead of making contact when the sticks were moved.
I'll see if I can link that post, to yours.

Why no fuse in the fuse holder? second picture.
__________________
99DSDP 3884, Freightliner, XC, CAT 3126B, 300 HP /ALLISON 3060
2000 Caravan toad, Remco & Blue Ox.
Skip426 is online now   Reply With Quote
Old 09-27-2016, 01:39 PM   #9
Member
 
Join Date: Mar 2016
Posts: 55
AZpete, I do have the service manual, but on having the engine running, the manual said to turn the key to the on position but will try with the engine running and check the grounding.
Skip426, I removed the fuse and took the pic before installing the new one. I had the panel off and cleaned inside up and everything looked good. Here's a pic of the box under the coach.
__________________
aintnothin is offline   Reply With Quote
Old 09-27-2016, 02:21 PM   #10
Member
 
Join Date: Mar 2016
Posts: 55
AZpete, put the jumper cable on like you mentioned with engine running and it worked! So I shut the engine off and tried it, again it worked! I'll pull the solenoid and clean it real good and add a ground wire from the pump body to the frame. I seen on one of your post that you work for HWH, do you know if the on/off toggle switch with those springs is available? And also the contact plate under the joystick stick? When I had that off and cleaned it, some of the material is wearing off at the 4 points where the joystick makes contact.
__________________
aintnothin is offline   Reply With Quote
Old 09-28-2016, 10:40 AM   #11
Senior Member
Commercial Member
 
Join Date: Jun 2005
Location: behind the steering wheel
Posts: 826
good to hear its working.
that switch is available from hwh. the whole plate is RAP90316. the switch is RAP90315.
it is an on/off switch. its the same as a 12 volt light switch, or any other rocker switch, that size. if you want an absolute fit,you can order it from hwm, or stuarts in elkhart in.
or in a pinch, winnebago stores, auto parts stores, frys electronics.
the plating on the ring contact under the joystick is wearing off. that wont hurt, it looks like copper underneath. new ones are available, but a real pain to replace. in that case, its better to just have the control rebuilt, requesting that part be replaced.
__________________
azpete is offline   Reply With Quote
Old 09-28-2016, 04:58 PM   #12
Senior Member
 
charliej's Avatar
 
Join Date: Feb 2013
Posts: 893
I assume you have the parking brake set.
__________________

__________________
charliej is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
hwh, leveling



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
HWH Model 210 (Joy STick Controlled) leveling system azrider84 Class A Motorhome Discussions 3 04-19-2015 09:42 AM
HWH joy stick 210 series leveling system Geneandea Class A Motorhome Discussions 6 01-27-2014 07:20 AM
HWH 210 Jack Problem Rver in MO Class A Motorhome Discussions 4 07-18-2013 09:30 AM
HWH joy stick 210 series leveling system Geneandea Monaco Owner's Forum 1 06-25-2013 02:39 PM
HWH 210 problem jimmyz Class A Motorhome Discussions 2 11-19-2012 05:53 PM

» Virginia Campgrounds

Reviews provided by

Our Communities

Our communities encompass many different hobbies and interests, but each one is built on friendly, intelligent membership.

» More about our Communities

Automotive Communities

Our Automotive communities encompass many different makes and models. From U.S. domestics to European Saloons.

» More about our Automotive Communities

Marine Communities

Our Marine websites focus on Cruising and Sailing Vessels, including forums and the largest cruising Wiki project on the web today.

» More about our Marine Communities


Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -6. The time now is 10:53 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.