Go Back   iRV2 Forums > MOTORHOME FORUMS > Class A Motorhome Discussions
Click Here to Login
Join iRV2 Today

Mission Statement: Supporting thoughtful exchange of knowledge, values and experience among RV enthusiasts.
Reply
  This discussion is proudly sponsored by:
Please support our sponsors and let them know you heard about their products on iRV2
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 10-01-2012, 09:19 PM   #1
Member
 
GuitarLefty's Avatar
 
Join Date: Jul 2012
Posts: 77
Ignition / Starter Issue

'94 Fleetwood Southwind
The motor is a 230hp Cummings Diesel - when starting there is an issue, turn the ignition and you get a click, I wait at least a minute to let the glow plugs warm. I put in a new commercial grade battery. It always cranks but usually after several attempts. Is there some type internal protection built in? There seems to be a loss of electrical current when the key turns fully, the radio goes back to no settings
Any thoughts? We are wanting to roll !!!
__________________

__________________
GuitarLefty is offline   Reply With Quote
Join the #1 RV Forum Today - It's Totally Free!

iRV2.com RV Community - Are you about to start a new improvement on your RV or need some help with some maintenance? Do you need advice on what products to buy? Or maybe you can give others some advice? No matter where you fit in you'll find that iRV2 is a great community to join. Best of all it's totally FREE!

You are currently viewing our boards as a guest so you have limited access to our community. Please take the time to register and you will gain a lot of great new features including; the ability to participate in discussions, network with other RV owners, see fewer ads, upload photographs, create an RV blog, send private messages and so much, much more!

Old 10-02-2012, 01:04 AM   #2
Senior Member
 
Skip426's Avatar


 
Join Date: Apr 2011
Location: Powell River, B.C.
Posts: 14,970
The Cummins starter, has contacts in the solinoid ; on the side of the starter under the small plate , held on with 3 , 8mm headed bolts, there is a spring loaded plunger with a bronze plate that moves down to contact 2 brass contacts to feed power to the armature. These contacts arc every time the starter is used, so they wear, some times they can be cleaned, most times the contacts need to be replaced.This could be your click but no crank problem , BUT should not bother the radio memory, for that you have a bad connection some where, the radio memory will drop out below 9 volts. Start at the battery and check all your power and ground connections. If necessary have some one turn the key while you look for the problem, wear eye protection, bad connections can spark.
Were you having this problem with the other battery?
__________________

__________________
99DSDP 3884, Freightliner, XC, CAT 3126B, 300 HP /ALLISON 3060
2000 Caravan toad, Remco & Blue Ox.
Skip426 is offline   Reply With Quote
Old 10-02-2012, 05:55 AM   #3
Member
 
GuitarLefty's Avatar
 
Join Date: Jul 2012
Posts: 77
Yes Sir, I replaced the old battery which was a 740 cca marine battery, obviously not the correct battery so I replaced it with a 1050 cca commercial grade battery.
The "bad connection" problem that is going on now was an issue before replacing. The connection on the negative post at the battery was an issue, but isn't any Longer.
I'll check underneath the coach per your advise after checking the contactor.
__________________
GuitarLefty is offline   Reply With Quote
Old 10-02-2012, 08:22 AM   #4
Senior Member
 
calhyatt's Avatar


 
Newmar Owners Club
Freightliner Owners Club
Join Date: Mar 2012
Location: Weston, Fl.
Posts: 914
Quote:
Originally Posted by GuitarLefty View Post
'94 Fleetwood Southwind
The motor is a 230hp Cummings Diesel - when starting there is an issue, turn the ignition and you get a click, I wait at least a minute to let the glow plugs warm. I put in a new commercial grade battery. It always cranks but usually after several attempts. Is there some type internal protection built in? There seems to be a loss of electrical current when the key turns fully, the radio goes back to no settings
Any thoughts? We are wanting to roll !!!
Your observation that the radio goes back to no setting lead me to believe you have connection problems somewhere in the system. Check those grounds, make sure everything is clean and tight. Have somebody turn the key while you look at those battery connections. Wear eye protection. Check the cable to the starter solenod and make sure it is clean and the connection to the starter is tight. Hope you have some luck with this. Good luck and Seeya on the road.
__________________
2003 Newmar Kountry Star 3905, Freightliner XC chassis with CAT 330. Winnie the black lab, pretty Airbus captain wife, retired airline pilot with 11 grandkids. UH-1 pilot (Huey) U.S. Army 1967-1983. RVN 68-69. Northern Idaho my summer home.
calhyatt is offline   Reply With Quote
Old 10-04-2012, 10:01 PM   #5
Member
 
GuitarLefty's Avatar
 
Join Date: Jul 2012
Posts: 77
The remedy to my loss of starting capability? New starter installed today, wasn't able to rebuild the old one, now let's have some fun
__________________
GuitarLefty is offline   Reply With Quote
Reply



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


» Virginia Campgrounds

Reviews provided by


Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -6. The time now is 09:57 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.