RV Trip Planning Discussions

Go Back   iRV2 Forums > MOTORHOME FORUMS > Class A Motorhome Discussions
Click Here to Login

Join iRV2 Today

Mission Statement: Supporting thoughtful exchange of knowledge, values and experience among RV enthusiasts.
Reply
  This discussion is proudly sponsored by:
Please support our sponsors and let them know you heard about their products on iRV2
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 02-21-2017, 01:53 PM   #1
Member
 
becker's Avatar
 
Monaco Owners Club
Texas Boomers Club
Join Date: Apr 2009
Posts: 64
Jake Brake

I am (was on the road when I started posting this message). I have a 2008 Monaco Dynasty 425hp Cummins with a Allison 3000 MH 6-Speed World Transmission and Electronic Shifter. Normally on steep downhill grades I can flip the Jake Brake on and it will hold the speed I want.... normally 50mph. Now it will not only not hold the speed but the switch feels like it is not connected….. I can flip it back and forth and nothing happens. There is a second Jake Brake (Hi/Lo switch) and it works fine next to the Jake Brake that I use for speed retention and to slow down when I approach a town speed limit (35mph). I generally only use the second Jake Brake when I am below 40mph and it takes me down to 15mph then turns loose.
My question is: Has anyone else experienced this and is it something I can fix? I appreciate your input.... maybe all of sudden I am not operating them correctly.

becker
__________________

__________________
2008 Monaco Dynasty, 42ft, 4 slides, 425hp clean air Cummins diesel
2013 Jeep Wrangler Sahara Unlimited w/M&G Braking System
Roadmaster Blackhawk 2 All Terrain Towing System
becker is offline   Reply With Quote
Join the #1 RV Forum Today - It's Totally Free!

iRV2.com RV Community - Are you about to start a new improvement on your RV or need some help with some maintenance? Do you need advice on what products to buy? Or maybe you can give others some advice? No matter where you fit in you'll find that iRV2 is a great community to join. Best of all it's totally FREE!

You are currently viewing our boards as a guest so you have limited access to our community. Please take the time to register and you will gain a lot of great new features including; the ability to participate in discussions, network with other RV owners, see fewer ads, upload photographs, create an RV blog, send private messages and so much, much more!

Old 02-21-2017, 03:17 PM   #2
Senior Member
 
Join Date: Nov 2012
Location: bis. nd
Posts: 893
oh wrong thouhgt
__________________

__________________
2007 Alfa Gold!! model 1008. 400hp Freightliner, IFS!!
beenthere is offline   Reply With Quote
Old 02-21-2017, 09:02 PM   #3
Senior Member
 
slickest1's Avatar
 
Monaco Owners Club
Join Date: Jul 2011
Location: B.C.
Posts: 4,180
The main switch will turn the jake brake on and off. The high low switch does just that. When the switch is in the high position you get the full brake force from all cylinders of the engine. When on low it only uses 2 or 4 ( I'm not sure on that) cylinders. The high low switch should not work with the main switch off.

I am not sure why your switch is not working. On some units the jake will not work with the cruise on. I would check for a fuse in your electrical panel.
__________________
Dennis & Marcie & Captain Hook The Jack Russell,aka PUP, 1998 HR Imperial 40 ft 2017 Equinox, 08 Dakota toads RVM59
A good day on the road means a better night at the park!
slickest1 is offline   Reply With Quote
Old 02-22-2017, 07:42 AM   #4
Moderator Emeritus
 
Gary RVRoamer's Avatar


 
Join Date: Jan 2000
Location: Silver Springs, FL. USA
Posts: 19,699
What slickest1 says. You only have one jake brake, and there is an on/off switch as well as a high/low setting that selects the amount of braking when the main switch is on. The selection is all cylinders braking or half of them, which means 6 cylinders or 3 cylinders in the case of your 425 hp Cummins.

It sounds like the On/Off switch has physically broken, i.e.isn't switching any more.
__________________
Gary Brinck
Former owner of 2004 American Tradition
Home is in the Ocala Nat'l Forest near Ocala, FL
Summers in Black Mountain, NC
Gary RVRoamer is offline   Reply With Quote
Old 02-22-2017, 08:46 AM   #5
Senior Member
 
BrianGlenn's Avatar
 
Country Coach Owners Club
Join Date: Apr 2015
Location: Alberta
Posts: 1,127
If you want to replace the switch yourself - I have used Ancor rocker switches for replacements in the past; it sound like the main on/off would be a single pole, single throw (SPST) switch. Ancor switch, non lighted SPST model 554010 here. You will need to confirm the dimensions fit into your slot in the dash.

The high low switch may be a Single Pole Double Throw (SPDT) or Double Pole Double Throw (DPDT) depending on how it was wired from factory.

You can pull the switch to look at the number of connections to confirm; and SPST will have 2 connections, SPDT will have 3 connections and a DPDT will have 6 connections.

When the switch is described in the literature be aware of Terminology On-Off-On and (On)-Off-(On) where the brackets around the "(On)" designate "Momentary" - i.e. you have to hold the switch in the on position and then it "pops back" to off. Not used in this case, but is usually used in landing gear legs on 5vers etc.

Hope this helps,
Brian
__________________
Towr: 2007 Country Coach Allure 470 - 37 Sunset Bay Cummins 400 ISL
Toad: 2016 F150 King Ranch - 3.5L EcoBoost 4x4 Supercrew (curb weight 4,775 lbs)
Toad: SOLD 2007 Jeep Grand Cherokee (yes, it has a Hemi) (curb weight 4,720 lbs)
BrianGlenn is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
brake



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Need to disable brake light activation on jake brake TGMarrs Monaco Owner's Forum 45 05-31-2017 05:26 PM
Jake Brake vs. Pac Brake: Which Cummins HP? TimSullivan Monaco Owner's Forum 6 10-03-2014 12:09 PM
Pac Brake upgrade to Jake Brake? AttilaKara72 Monaco Owner's Forum 10 08-28-2014 07:26 AM
Brake lights stay on when jake brake is turned on BOSSHOG1 Class A Motorhome Discussions 10 10-26-2013 11:19 AM
Toad brake with Jake brake Roadking Winnebago Industries Owner's Forum 3 12-18-2006 05:24 AM

» Featured Campgrounds

Reviews provided by


Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -6. The time now is 05:19 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.