Go Back   iRV2 Forums > MOTORHOME FORUMS > Class A Motorhome Discussions
Click Here to Login
Join iRV2 Today

Mission Statement: Supporting thoughtful exchange of knowledge, values and experience among RV enthusiasts.
Reply
  This discussion is proudly sponsored by:
Please support our sponsors and let them know you heard about their products on iRV2
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 08-26-2012, 09:38 PM   #1
Member
 
poodles's Avatar
 
Monaco Owners Club
Holiday Rambler Owners Club
Join Date: Feb 2012
Location: Ontario
Posts: 34
Larger tires and speedo adjustment

Hi there,
I just put new tires on our mh, I went one size up and now I have about a 10% difference in speed and milage on the speedo. Speedo says 55, gps says 60. Also the mile markers are about 1/10th of a mile out.
Can I reprogram the speedo or do I have to have a tech change something on the sending unit?
Thanks in advance.
__________________

__________________
poodles is offline   Reply With Quote
Join the #1 RV Forum Today - It's Totally Free!

iRV2.com RV Community - Are you about to start a new improvement on your RV or need some help with some maintenance? Do you need advice on what products to buy? Or maybe you can give others some advice? No matter where you fit in you'll find that iRV2 is a great community to join. Best of all it's totally FREE!

You are currently viewing our boards as a guest so you have limited access to our community. Please take the time to register and you will gain a lot of great new features including; the ability to participate in discussions, network with other RV owners, see fewer ads, upload photographs, create an RV blog, send private messages and so much, much more!

Old 08-26-2012, 10:04 PM   #2
Senior Member
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 455
Sorry I can't answer your question, but I am curious as to why you didn't just stay with the tire that was originally specified by the manufacturer?
__________________

__________________
Stik
Full Timing since 2005
09 Journey 34Y, 2015 Grand Cherokee Toad
stik is offline   Reply With Quote
Old 08-26-2012, 11:12 PM   #3
"Formerly Diplomat Don"
 
Dutch Star Don's Avatar
 
Newmar Owners Club
Join Date: Apr 2005
Location: Moorpark, Ca.
Posts: 9,308
poodles.....I think???? they can reprogram your coach for different size tires.
__________________
Don & Mary
2014 Newmar Dutch Star - All Electric - 450 ISL
2016 GMC Canyon 4WD Crew Cab
Dutch Star Don is online now   Reply With Quote
Old 08-27-2012, 02:08 AM   #4
Community Moderator
 
Scarab0088's Avatar


 
Damon Owners Club
Workhorse Chassis Owner
Join Date: Mar 2012
Location: SoCal
Posts: 14,054
Quote:
Originally Posted by poodles View Post
Hi there,
I just put new tires on our mh, I went one size up and now I have about a 10% difference in speed and milage on the speedo. Speedo says 55, gps says 60. Also the mile markers are about 1/10th of a mile out.
Can I reprogram the speedo or do I have to have a tech change something on the sending unit?
Thanks in advance.
This is a common thing with the 4X4 crowd...
For modern rigs, the mod is in the ECU (not the sending unit). You can "flash" the ECU for tire size and some other things depending on the programmer you buy...or save the $$ to buy a programmer and have a shop do it for you.

On older rigs, the sending unit was replaced to modify the signal or, for really older rigs the tranny gear is changed to change the speed of the speedo cable.
__________________
Kim and Steve, Mustang LCDR (Ret), Damon Outlaw #1193
I have seen gross intolerance shown in support of tolerance, Samuel Coleridge
https://www.irv2.com/attachments/signaturepics/sigpic84535_7.gif
WE LOVE OUR OUTLAW RV
Scarab0088 is offline   Reply With Quote
Old 08-27-2012, 06:18 PM   #5
Senior Member
 
Brigadoon's Avatar
 
Newmar Owners Club
Coastal Campers
Join Date: Jul 2000
Location: currently in North Georgia
Posts: 1,068
I did the same thing with my tires. When in the shop for routine maintenance, I asked the rv tech to reset the tire rpm's (rev per mile) to correct the speedo. He hooked up a laptop and went in and reset the rpm's to 517 for my tires. Speedo is accurate again. Look up your tires rpm prior to having it reset and you will be good to go.
__________________
Terry
'05 Dutch Star 4015, '16 Rubicon OlllllO, & HD Ultra ElectraGlide, NKK14278L
Brigadoon is offline   Reply With Quote
Old 08-27-2012, 09:02 PM   #6
Member
 
poodles's Avatar
 
Monaco Owners Club
Holiday Rambler Owners Club
Join Date: Feb 2012
Location: Ontario
Posts: 34
Thank you all for the help. I will call the tech and see what he says.

Stik, I bought the larger tire because I believe the more side wall the more cushion you get out of the tire. I also went with Michelins and the ride is no comparison to the old Goodyears. Michelin have a softer sidewall and absorb more of the road bumps.

Expensive but I think it was a good investment.
__________________

__________________
poodles is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
tires



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


» Virginia Campgrounds

Reviews provided by


Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -6. The time now is 03:43 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.