Go Back   iRV2 Forums > MOTORHOME FORUMS > Class A Motorhome Discussions
Click Here to Login
Join iRV2 Today

Mission Statement: Supporting thoughtful exchange of knowledge, values and experience among RV enthusiasts.
Reply
  This discussion is proudly sponsored by:
Please support our sponsors and let them know you heard about their products on iRV2
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 04-07-2016, 02:02 PM   #1
Junior Member
 
dynasty_klan's Avatar
 
Monaco Owners Club
Join Date: Apr 2016
Posts: 9
No power on mountain

We own a 05 Monaco Dynasty, Cummings DP

On a recent trip had to cross the mountains (6%) in AZ and I noticed no matter what I tried the coach was slowing down. by time I reached the summit we were doing about 35MPH. Looking at the boost gauge I noticed there was no movement (on zero).

Does this mean the turbo booster is gone? or is it something else? How do I check/tell?

Thanks
__________________

__________________
dynasty_klan is offline   Reply With Quote
Join the #1 RV Forum Today - It's Totally Free!

iRV2.com RV Community - Are you about to start a new improvement on your RV or need some help with some maintenance? Do you need advice on what products to buy? Or maybe you can give others some advice? No matter where you fit in you'll find that iRV2 is a great community to join. Best of all it's totally FREE!

You are currently viewing our boards as a guest so you have limited access to our community. Please take the time to register and you will gain a lot of great new features including; the ability to participate in discussions, network with other RV owners, see fewer ads, upload photographs, create an RV blog, send private messages and so much, much more!

Old 04-07-2016, 02:11 PM   #2
Senior Member
 
96 Wideglide's Avatar
 
Holiday Rambler Owners Club
Join Date: Aug 2010
Posts: 3,215
When was the last time your fuel filters were changed?

Air filter?
__________________

__________________
Ben & Sharon
2008 43' Holiday Rambler Scepter PDQ
96 Wideglide is offline   Reply With Quote
Old 04-07-2016, 02:13 PM   #3
Junior Member
 
dynasty_klan's Avatar
 
Monaco Owners Club
Join Date: Apr 2016
Posts: 9
Sept 2015
__________________
dynasty_klan is offline   Reply With Quote
Old 04-07-2016, 02:16 PM   #4
Senior Member
 
96 Wideglide's Avatar
 
Holiday Rambler Owners Club
Join Date: Aug 2010
Posts: 3,215
I dont think you would be doing 35 at the top of a 6% grade, if you had no turbo boost.
__________________
Ben & Sharon
2008 43' Holiday Rambler Scepter PDQ
96 Wideglide is offline   Reply With Quote
Old 04-07-2016, 02:21 PM   #5
Junior Member
 
dynasty_klan's Avatar
 
Monaco Owners Club
Join Date: Apr 2016
Posts: 9
It not normal. Most of the time we are doing 50-55 by the top.
__________________
dynasty_klan is offline   Reply With Quote
Old 04-07-2016, 02:27 PM   #6
Senior Member
 
Ranger Smith's Avatar
 
Join Date: Jul 2012
Location: Where the Rig is Parked
Posts: 930
Sounds like dirty fuel filters. Ide change them. If you do it yourself make sure you fill them before installing.
__________________
Steve and Joy
2016 Tiffin Allegro 36LA
Where We Are Now
Ranger Smith is offline   Reply With Quote
Old 04-07-2016, 02:44 PM   #7
Senior Member
 
96 Wideglide's Avatar
 
Holiday Rambler Owners Club
Join Date: Aug 2010
Posts: 3,215
Quote:
Originally Posted by dynasty_klan View Post
It not normal. Most of the time we are doing 50-55 by the top.
Yeah, I'm not saying everything is A-ok, just dont think you have 0 boost.

Do you have the Alladin system? If so, see if it is showing turbo boost.
__________________
Ben & Sharon
2008 43' Holiday Rambler Scepter PDQ
96 Wideglide is offline   Reply With Quote
Old 04-07-2016, 02:55 PM   #8
Junior Member
 
dynasty_klan's Avatar
 
Monaco Owners Club
Join Date: Apr 2016
Posts: 9
Quote:
Originally Posted by 96 Wideglide View Post
Yeah, I'm not saying everything is A-ok, just dont think you have 0 boost.

Do you have the Alladin system? If so, see if it is showing turbo boost.
Do have alladin and it is not showing the turbo boost.
__________________
dynasty_klan is offline   Reply With Quote
Old 04-07-2016, 03:20 PM   #9
Senior Member
 
Join Date: Jul 2014
Posts: 9,796
The first thing we ever did, is change the fuel filters on a low power complaint.

The second thing is check the lift pump on Cummins engines.

If you change the filters dry, like Cummins recommends, and it starts after cycling the key for 30 seconds a few times, the lift pump and the fuel lines from the tank are good.

Next thing to look at are all the short, 2 1/2 to 3" hoses from the turbo to the intake manifold. They head towards the radatior and back. Any cuts or disconnection in them will let the boost from the turbo leak out, instead of into the intake manifold.

There are a host of issues you could have but the above ones are cheap and simple trouble shooting steps.
__________________
twinboat is offline   Reply With Quote
Old 04-07-2016, 04:31 PM   #10
Junior Member
 
dynasty_klan's Avatar
 
Monaco Owners Club
Join Date: Apr 2016
Posts: 9
Thanks all for your input. one of the hoses going to the manifold has a hole in it which would explain the lose of boost. All filters were replaced six months ago. spoke to a local parts store and they are ordering the hoses for me. Thanks again
__________________
dynasty_klan is offline   Reply With Quote
Old 04-07-2016, 04:40 PM   #11
Senior Member
 
96 Wideglide's Avatar
 
Holiday Rambler Owners Club
Join Date: Aug 2010
Posts: 3,215
Good to hear ya found it !
__________________

__________________
Ben & Sharon
2008 43' Holiday Rambler Scepter PDQ
96 Wideglide is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
power



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Balsam Mountain campground in Smokey Mountain National Park komac Camping Locations, Plans & Trip Reports 2 07-18-2011 12:46 PM
Mountain Master-Mountain Master GT TUCSONRAIL Newmar Owner's Forum 2 05-13-2010 12:27 AM
RV Sani-Con Power Source Mountain Aire Robert M Newmar Owner's Forum 5 09-13-2007 12:33 PM

» Virginia Campgrounds

Reviews provided by


Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -6. The time now is 04:01 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.