Go Back   iRV2 Forums > MOTORHOME FORUMS > Class A Motorhome Discussions
Click Here to Login
Join iRV2 Today

Mission Statement: Supporting thoughtful exchange of knowledge, values and experience among RV enthusiasts.
Reply
  This discussion is proudly sponsored by:
Please support our sponsors and let them know you heard about their products on iRV2
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 10-26-2012, 08:05 PM   #1
Senior Member
 
scooterbob's Avatar
 
Winnebago Owners Club
Nor'easters Club
Join Date: Oct 2012
Location: South Jersey
Posts: 648
Speedometer Problems

I own a 2000 fleetwood 35S with the V10 engine, no idea what the specs are.
The last couple of days the speedometer will only go up to 40 MPH while at 2500 RPM's should be around 65 + -, also when I stop it stays on 40 for long periods of time maybe a hour or so. I understand there are 2 sending units one on the back of the speedometer and one on the rear axle.
Anyone have any idea what will cause this ?
__________________

__________________
Bob & Karen & Buddy "yourkie"
2008 Winnebago 39W Destination DP
Full time One Destination at a time.
scooterbob is offline   Reply With Quote
Join the #1 RV Forum Today - It's Totally Free!

iRV2.com RV Community - Are you about to start a new improvement on your RV or need some help with some maintenance? Do you need advice on what products to buy? Or maybe you can give others some advice? No matter where you fit in you'll find that iRV2 is a great community to join. Best of all it's totally FREE!

You are currently viewing our boards as a guest so you have limited access to our community. Please take the time to register and you will gain a lot of great new features including; the ability to participate in discussions, network with other RV owners, see fewer ads, upload photographs, create an RV blog, send private messages and so much, much more!

Old 10-26-2012, 09:45 PM   #2
Senior Member
 
Skip426's Avatar


 
Join Date: Apr 2011
Location: Powell River, B.C.
Posts: 14,970
Sounds like the stepper motor in the head its-self , if the sensors fail then the check engine light should come on and , if they use the same system as Dodge, the trans won't up-shift, paticularly into over-drive.
__________________

__________________
99DSDP 3884, Freightliner, XC, CAT 3126B, 300 HP /ALLISON 3060
2000 Caravan toad, Remco & Blue Ox.
Skip426 is offline   Reply With Quote
Old 10-27-2012, 04:17 AM   #3
Senior Member
 
scooterbob's Avatar
 
Winnebago Owners Club
Nor'easters Club
Join Date: Oct 2012
Location: South Jersey
Posts: 648
Skip
No problem with shifting and no warning lights comming on. The cruse is not working though.
__________________
Bob & Karen & Buddy "yourkie"
2008 Winnebago 39W Destination DP
Full time One Destination at a time.
scooterbob is offline   Reply With Quote
Old 10-27-2012, 09:36 AM   #4
Senior Member
 
Skip426's Avatar


 
Join Date: Apr 2011
Location: Powell River, B.C.
Posts: 14,970
Cruise, no-op could relate back to a sensor, or the cruise portion of the system is confused because the sensors don't agree. But then the anti-lock brake light should be on . Sounds like you need the system scanned, with a scan tool with real time capabilities, not the department store type, that just pulls and erases codes.
__________________
99DSDP 3884, Freightliner, XC, CAT 3126B, 300 HP /ALLISON 3060
2000 Caravan toad, Remco & Blue Ox.
Skip426 is offline   Reply With Quote
Old 10-27-2012, 01:16 PM   #5
Senior Member
 
Join Date: Mar 2009
Location: Apollo Beach, FL
Posts: 1,520
I had the same problem on both of my 1999 Fords ( a pickup and a motorhome). It was the speed sensor on the rear differential. The part purchased from the Ford dealer was a bit less than $20 and is held in by a single 10mm ( I think) bolt. Takes about a minute to change it out.
__________________
PanJH is offline   Reply With Quote
Old 10-27-2012, 06:12 PM   #6
Senior Member
 
scooterbob's Avatar
 
Winnebago Owners Club
Nor'easters Club
Join Date: Oct 2012
Location: South Jersey
Posts: 648
Quote:
Originally Posted by PanJH View Post
I had the same problem on both of my 1999 Fords ( a pickup and a motorhome). It was the speed sensor on the rear differential. The part purchased from the Ford dealer was a bit less than $20 and is held in by a single 10mm ( I think) bolt. Takes about a minute to change it out.
Changed the rear sensor today, didn't make any difference. I couldn't get to the other sensor behind speedometer. Maybe I will go to ford and let them run a scan on the system, don't know what else to do.
__________________
Bob & Karen & Buddy "yourkie"
2008 Winnebago 39W Destination DP
Full time One Destination at a time.
scooterbob is offline   Reply With Quote
Old 10-27-2012, 07:27 PM   #7
Senior Member
 
Dunner's Avatar
 
Join Date: Jun 2011
Location: Phx, Arid~zona
Posts: 11,106
My speedo would jump to 40 mph as soon as I started moving but would be ok after 40. Dealer replaced the cluster under warranty. Even had Ford set the correct miles to the 1/10th. Invoice showed $536+ $115 R&R.
__________________
2004 32' National Sea Breeze 1311 Class A on a F-53 Chassis, CHF, TST TPMS, 5Star Tune.
If Dunner (RVM23) can't fix it, it ain't broke!
Cheap Handling Fix Poll. Click Here to vote?
Dunner is offline   Reply With Quote
Old 11-01-2012, 02:17 PM   #8
Senior Member
 
scooterbob's Avatar
 
Winnebago Owners Club
Nor'easters Club
Join Date: Oct 2012
Location: South Jersey
Posts: 648
Anyone know on the internet where I could find a stepper motor ? I have removed the hole speedometner unit and have it infront of me now.
It says on the tag "F53 HIBRID II CLUSTER XC3F-10849-TD"
__________________
Bob & Karen & Buddy "yourkie"
2008 Winnebago 39W Destination DP
Full time One Destination at a time.
scooterbob is offline   Reply With Quote
Old 11-01-2012, 02:39 PM   #9
Community Administrator
 
Clifftall's Avatar


 
Fleetwood Owners Club
Ford Super Duty Owner
Join Date: Aug 2009
Posts: 29,125
Quote:
Originally Posted by scooterbob
Anyone know on the internet where I could find a stepper motor ? I have removed the hole speedometner unit and have it infront of me now.
It says on the tag "F53 HIBRID II CLUSTER XC3F-10849-TD"
Have you called Ford RV cust service ? 800-444-3311.

Cliff
__________________


Cliff,Tallulah and Buddy ( 1999-2012 )
Clifftall is offline   Reply With Quote
Old 11-02-2012, 03:55 AM   #10
Senior Member
 
scooterbob's Avatar
 
Winnebago Owners Club
Nor'easters Club
Join Date: Oct 2012
Location: South Jersey
Posts: 648
Cliff Yes made the call and they give me 2 phone numbers of salvage yards, hopefully I can find a speedometer cluster. H will I get the mileage transferred will be another challange.

Someone had mentioned it might be a ground problem and Ford had a recall on this, could that effect just the speedometer and nothing else ?
__________________
Bob & Karen & Buddy "yourkie"
2008 Winnebago 39W Destination DP
Full time One Destination at a time.
scooterbob is offline   Reply With Quote
Old 11-04-2012, 06:47 AM   #11
Senior Member
 
scooterbob's Avatar
 
Winnebago Owners Club
Nor'easters Club
Join Date: Oct 2012
Location: South Jersey
Posts: 648
Cust. Service didn't pan out, I have been on ebay lucking for the hole cluster but no luck yet.
__________________
Bob & Karen & Buddy "yourkie"
2008 Winnebago 39W Destination DP
Full time One Destination at a time.
scooterbob is offline   Reply With Quote
Old 11-05-2012, 04:54 AM   #12
Senior Member
 
scooterbob's Avatar
 
Winnebago Owners Club
Nor'easters Club
Join Date: Oct 2012
Location: South Jersey
Posts: 648
Anyone know where I can find a speedometer or cluster for a 2000 fleetwood southwind ? I have tried ebay, and a few MH salvage yards on the internet.
Thanks
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	speed front.JPG
Views:	68
Size:	111.0 KB
ID:	28758   Click image for larger version

Name:	speed back.JPG
Views:	55
Size:	100.5 KB
ID:	28759  

__________________
Bob & Karen & Buddy "yourkie"
2008 Winnebago 39W Destination DP
Full time One Destination at a time.
scooterbob is offline   Reply With Quote
Old 11-05-2012, 05:06 PM   #13
Junior Member
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 4
scooterbob:
Your speedo cluster is the same as one from a Ford 2500 series and up, aprox years 98 to 2003. You should be able to find one at a wrecker. If you feel ambitious, you can take them apart and maintain your odometer, just using the guage cluster from the replacement unit. Be very careful of the printed circuit, it is fragile. You will want to keep the circuit board that attaches to the cluster with a small wire/plug with its mating cluster. Small tabs slide forward to unplug the rear printed circuit board. Make note of the fuel guage and tack at idle as well as the others as you will have to pull all the needles off to remove the guage cluster, I used the gps to reset the speedometer, set cruise and push the needle back on at proper speed. Sounds worse than it is.
sandwip
__________________
sandwip is offline   Reply With Quote
Old 11-08-2012, 06:50 AM   #14
Senior Member
 
scooterbob's Avatar
 
Winnebago Owners Club
Nor'easters Club
Join Date: Oct 2012
Location: South Jersey
Posts: 648
Finally give up trying to find a speedometer cluster in a salvage yard. I ordered a cluster from Ford and had it in 2 days but very pricey $710.00 with tax. Put it in yesterday about 1 hour, Wanted to try it today but had a snow storm last night so will have to wait until the roads clear up a little.
Thanks everyone for responding to my questions, this bord is a GREAT source of information.
__________________

__________________
Bob & Karen & Buddy "yourkie"
2008 Winnebago 39W Destination DP
Full time One Destination at a time.
scooterbob is offline   Reply With Quote
Reply



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


» Virginia Campgrounds

Reviews provided by


Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -6. The time now is 10:44 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.