RV Trip Planning Discussions

Go Back   iRV2 Forums > THE OWNER'S CORNER FORUMS > Entegra Owner's Forum
Click Here to Login
Join iRV2 Today

Mission Statement: Supporting thoughtful exchange of knowledge, values and experience among RV enthusiasts.
Reply
  This discussion is proudly sponsored by:
Please support our sponsors and let them know you heard about their products on iRV2
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 12-10-2019, 03:48 PM   #1
Senior Member
 
seahawkiii's Avatar


 
Entegra Owners Club
Spartan Chassis
Join Date: Nov 2016
Location: Kelso, WA
Posts: 105
Auto Generator Start question

Hi all - I'm sure this had to have been covered but I couldn't locate it. We have a classic with the Command 30 Generator remote. I can't get it to switch to auto. I've set the time, quiet time and run time - when I push the button to switch to AUTO and push ENTER, the screen reverts back to Manual.

I've never used the AUTO function with this coach but I assume the PO did but not sure. The genset has almost 300 hours on it and I've probably put on at least 50 over the past couple years.

Any thoughts or troubleshooting thoughts I can work on please?

Thank you -

John
__________________

__________________
John and Gay
2010 42 Anthem RB
seahawkiii is offline   Reply With Quote
Join the #1 RV Forum Today - It's Totally Free!

iRV2.com RV Community - Are you about to start a new improvement on your RV or need some help with some maintenance? Do you need advice on what products to buy? Or maybe you can give others some advice? No matter where you fit in you'll find that iRV2 is a great community to join. Best of all it's totally FREE!

You are currently viewing our boards as a guest so you have limited access to our community. Please take the time to register and you will gain a lot of great new features including; the ability to participate in discussions, network with other RV owners, see fewer ads, upload photographs, create an RV blog, send private messages and so much, much more!

Old 12-10-2019, 03:56 PM   #2
Senior Member
 
Gary.Jones's Avatar


 
Join Date: Oct 2012
Location: Louisiana
Posts: 6,486
Blog Entries: 1
John

Someone with that set up will come along here soon and give you the definitive answer. I got rid of my EC30 based system 18 months ago so my recollection of it is fuzzy, but my memory is that you set the voltage for the AGS to start the genny (I used 12.1 or 12.2) and then the AGS position was simply turning the main (big) knob one more click clockwise or counterclockwise from the default position, and that put it into AGS...... I could be wrong but that is what I remember using the EC30.

Someone currently using the system will be able to tell you definitively. I used AGS frequently but the procedure now is a little hazy...

Gary
__________________

__________________
Gary and Dee, Zowie and Bowie (traveling cat sibs)
2019 Cornerstone 45B, X15-605hp, Imperial, Spartan K3,
2013 Honda CR-V toad, Demco Excali-Bar II,
Demco Baseplate, Demco Toad Light system, 73 de W5Fi
Gary.Jones is offline   Reply With Quote
Old 12-10-2019, 04:11 PM   #3
Senior Member
 
seahawkiii's Avatar


 
Entegra Owners Club
Spartan Chassis
Join Date: Nov 2016
Location: Kelso, WA
Posts: 105
Thanks Gary - I even have the documentation but for some reason I'm must be missing something.

John
__________________
John and Gay
2010 42 Anthem RB
seahawkiii is offline   Reply With Quote
Old 12-10-2019, 04:29 PM   #4
Senior Member
 
757driver's Avatar


 
Entegra Owners Club
Join Date: Jun 2004
Location: Cambridge, Ontario
Posts: 3,868
Quote:
Originally Posted by seahawkiii View Post
Thanks Gary - I even have the documentation but for some reason I'm must be missing something.

John
John,

Does the display say “Ignition ON/OFF” when you try to go auto? If so this is the safety interlock and must be satisfied every 30 days. Switch the key ON and then OFF.

If this is not your problem then try not setting quiet time and just set auto gen start. Once you push Auto Gen on the screen you should just have to push Enter.
__________________
Don & Gerri
2014 Entegra Anthem 44B
2014 Honda CRV Touring

1100W Solar, 1200AH LiFePO4 FMCA F443497
757driver is offline   Reply With Quote
Old 12-10-2019, 04:43 PM   #5
Senior Member
 
seahawkiii's Avatar


 
Entegra Owners Club
Spartan Chassis
Join Date: Nov 2016
Location: Kelso, WA
Posts: 105
Hi Don - thank you. When I get the ignition key on and off, I so that. But everything stays on "manual". This is something simple I know but haven't found it yet. I'll turn the quiet time inop. The coach is a couple miles from the house and I won't be able to get there this afternoon but will check that out tomorrow.

Thank you for the input

John
__________________
John and Gay
2010 42 Anthem RB
seahawkiii is offline   Reply With Quote
Old 12-10-2019, 05:22 PM   #6
Senior Member
 
DebbieMH's Avatar


 
Entegra Owners Club
Join Date: Oct 2012
Location: Louisiana & Alabama
Posts: 3,440
I had that very problem and no one could figure out the actual problem ....UNTIL I had an RV tech that really does seem to know "everything" look at the problem. It took him almost an hour, but it had to do with the fuse box under the front seat. He ended up taking it out and "cleaning" the contacts for the auto gen. At least that is somewhat what he told me! If you need his number to call him, just send me a PM and I'll give it to you. He will be happy to walk you through it, I'm sure.

BTW .. I had Entegra look at it, Spartan look at it ... all the schematics sent for the set up ... and even Cummins look at it and NO ONE could figure it out! I even bought a new Command and that didn't work! Thank goodness for our tech! Lynn
__________________
Lynn & Dan Hochradel, & fur kids Carl & Alvin
2015 Entegra Anthem 44B with HWH Active Air
2019 Ram 1500
DebbieMH is offline   Reply With Quote
Old 12-10-2019, 05:37 PM   #7
Senior Member
 
seahawkiii's Avatar


 
Entegra Owners Club
Spartan Chassis
Join Date: Nov 2016
Location: Kelso, WA
Posts: 105
Lynn thanks. I'll check the fuse tomorrow - make we're not making a good circuit. It's happened before on this coach - - great advice.

John
__________________
John and Gay
2010 42 Anthem RB
seahawkiii is offline   Reply With Quote
Old 12-12-2019, 06:56 PM   #8
Senior Member
 
seahawkiii's Avatar


 
Entegra Owners Club
Spartan Chassis
Join Date: Nov 2016
Location: Kelso, WA
Posts: 105
OK - here's what it's doing. I have checked the fuses and there's only one fuse that listed as having anything to do with the AGS under the drivers seat. IT's a small 5 amp fuse - and it appears good to go. Also, I have noticed that each time I try to set up the autostart I'm asked to do the security authorization with the key on key off message. Does that mean that the security authorization is not registering? At any rate still "no joy".

Thoughts?

John
__________________
John and Gay
2010 42 Anthem RB
seahawkiii is offline   Reply With Quote
Old 12-12-2019, 07:08 PM   #9
Senior Member
 
757driver's Avatar


 
Entegra Owners Club
Join Date: Jun 2004
Location: Cambridge, Ontario
Posts: 3,868
Quote:
Originally Posted by seahawkiii View Post
OK - here's what it's doing. I have checked the fuses and there's only one fuse that listed as having anything to do with the AGS under the drivers seat. IT's a small 5 amp fuse - and it appears good to go. Also, I have noticed that each time I try to set up the autostart I'm asked to do the security authorization with the key on key off message. Does that mean that the security authorization is not registering? At any rate still "no joy".

Thoughts?

John
John,

It could be that your auto gen start on the EC-30 is set up under ignition ON then OFF but the motorhome may be wired differently or it is not sensing properly. It could be on the park brake or something else. You may have to check with Entegra on how they may have wired it for your year.

If it is on your ignition then push auto gen, (get the message for ignition ON then OFF) then cycle the ignition key ON then OFF then if it took you should be able to push enter.
__________________
Don & Gerri
2014 Entegra Anthem 44B
2014 Honda CRV Touring

1100W Solar, 1200AH LiFePO4 FMCA F443497
757driver is offline   Reply With Quote
Old 12-12-2019, 07:18 PM   #10
Senior Member
 
Ford Super Duty Owner
Join Date: Feb 2015
Posts: 349
Your security authorization may not be the ignition, on some gas coaches the mfg uses the emergency brake, light switch or foot brake. My suggestion would be the sit in the driver's seat, start the coach, step on the brakes, let the emergency brake off and turn the headlights on
This will cover all the bases. Keep in mind that taking the e brake off while the Jack's are down will cause them to come up. The idea behind the safety is to prevent you from parking in a building and having the auto gen set. Depending on how your coach is wired you may not be able to set the auto gen while plugged in to shore power. Once you do all of the above, shut everything down and try to set the auto start.
mrfix is online now   Reply With Quote
Old 01-01-2020, 06:23 PM   #11
Junior Member
 
Join Date: Jan 2020
Posts: 2
The EC30 auto gen feature was not wired on any Entgra before 2015.
twotruck is offline   Reply With Quote
Old 01-01-2020, 10:38 PM   #12
Senior Member
 
gizmo123316's Avatar


 
Join Date: Jun 2014
Location: FMCA# F461871
Posts: 441
It works on my 2014 Anthem.
__________________
Bob
Shebandowan, On (near Thunder Bay)
2014 Entegra Anthem RBQ/ 2013 Chev Avalanche
gizmo123316 is offline   Reply With Quote
Old 01-01-2020, 10:55 PM   #13
Senior Member
 
MRUSA14's Avatar
 
Entegra Owners Club
Join Date: Nov 2012
Posts: 6,344
Quote:
Originally Posted by gizmo123316 View Post
It works on my 2014 Anthem.
And on my 2013 Anthem.
__________________
Marc and Jill, Wellington FL
2013 Entegra Anthem 44SL
MRUSA14 is offline   Reply With Quote
Old 01-02-2020, 05:03 AM   #14
Senior Member
 
Motorhead-54's Avatar
 
Join Date: Nov 2014
Location: Niceville, Florida
Posts: 352
And it works on my 2012 Aspire
__________________

__________________
2012 Entegra Aspire RBQ
2009 Chevy Z71 Tahoe Four Down
2019 GMC Sierra 1500 Four Down
Motorhead-54 is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
generator



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Onan EC-30 auto start issues...won't start for HVAC CALL jstdreamin MH-General Discussions & Problems 7 05-24-2016 12:04 PM
Auto Generator Start Question grandpatime RV Systems & Appliances 8 02-14-2013 04:08 PM
Generator Auto Start Greyhound Gulf Stream Owner's Forum 3 02-08-2009 06:01 AM
Auto Generator Start rgb1111 Alpine Coach Owner's Forum 11 06-14-2007 03:39 AM
Generator auto start??? Don Renouf Winnebago Industries Owner's Forum 13 01-23-2006 05:51 AM

» Featured Campgrounds

Reviews provided by


Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -6. The time now is 08:31 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.
×