Go Back   iRV2 Forums > TRAVEL TRAILER, 5th WHEEL & TRUCK CAMPER FORUMS > 5th Wheel Discussion
Click Here to Login
Join iRV2 Today

Mission Statement: Supporting thoughtful exchange of knowledge, values and experience among RV enthusiasts.
Reply
  This discussion is proudly sponsored by:
Please support our sponsors and let them know you heard about their products on iRV2
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 06-28-2008, 08:37 PM   #1
Junior Member
 
Klaybus's Avatar
 
Join Date: Jan 2004
Location: Everett, WA
Posts: 21
Hi all!
I'm posting for my sister & brother in law. They have a 296 Cougar 5vr & there slide is operating a little funny. When the slide is ALL the way in & closed, it doesn't want to extend back out & makes the clicking noise that it makes when the slide is in the fully opened or closed position when opening or closing the slide. If he manually moves the slide out just a crank or two the motor will run the slide back open just fine. Batteries have been checked (2 6V golf carts) & are fully charged & load tested just fine.
I was thinking a weak motor? Perhaps a bad clutch mechanism in the gearpack but it seems to still work fine when it is manually started to be runn out.
Any suggestions would be much appreciated....

Clay
__________________

__________________
1999 Cummins Powered Dodge RAM 2500 4x4
Klaybus is offline   Reply With Quote
Join the #1 RV Forum Today - It's Totally Free!

iRV2.com RV Community - Are you about to start a new improvement on your RV or need some help with some maintenance? Do you need advice on what products to buy? Or maybe you can give others some advice? No matter where you fit in you'll find that iRV2 is a great community to join. Best of all it's totally FREE!

You are currently viewing our boards as a guest so you have limited access to our community. Please take the time to register and you will gain a lot of great new features including; the ability to participate in discussions, network with other RV owners, see fewer ads, upload photographs, create an RV blog, send private messages and so much, much more!

Old 06-28-2008, 08:37 PM   #2
Junior Member
 
Klaybus's Avatar
 
Join Date: Jan 2004
Location: Everett, WA
Posts: 21
Hi all!
I'm posting for my sister & brother in law. They have a 296 Cougar 5vr & there slide is operating a little funny. When the slide is ALL the way in & closed, it doesn't want to extend back out & makes the clicking noise that it makes when the slide is in the fully opened or closed position when opening or closing the slide. If he manually moves the slide out just a crank or two the motor will run the slide back open just fine. Batteries have been checked (2 6V golf carts) & are fully charged & load tested just fine.
I was thinking a weak motor? Perhaps a bad clutch mechanism in the gearpack but it seems to still work fine when it is manually started to be runn out.
Any suggestions would be much appreciated....

Clay
__________________

__________________
1999 Cummins Powered Dodge RAM 2500 4x4
Klaybus is offline   Reply With Quote
Old 06-29-2008, 08:19 AM   #3
Member
 
Join Date: Oct 2000
Location: Castle Rock,CO/Rodeo,NM
Posts: 79
Had that problem on out King of the Road.
It was a Barker Mfg. slide.I found the manual
extension handle(it was mounted between the
two axles) was bouncing apparently and had loosened the mounting bolts for the motor and
gear box.It eventually broke the mounting ears off the motor/gearbox..Possibly they could
get under and look at the motor/gearbox mounting bolts.Then again,maybe some silicone on the slide rails is all it needs.
When I talked to a tech at Barker,he said that the slide should not be run against the clutch motor very long on extend and retract.In other words run it in,when it clicks(clutch) let up the button,same on extension.People tend to hold the button (click,click click) too long and put undue wear on the clutch. We don't have that trailer now and I don't have Barker's web page.Theirs may not be a Barker anyway.FWIW
__________________
2001 Volvo 770MH

2003 36'Travel Supreme 5er36RLQSO
Fuzz is offline   Reply With Quote
Old 06-29-2008, 04:06 PM   #4
Senior Member
 
Ray,IN's Avatar
 
Join Date: Aug 2001
Location: North America somewhere
Posts: 13,688
Use the link I posted in the other slide issue topic to download your slide service manual.
__________________
2000 Winnebago Ultimate Freedom USQ40JD, ISC 8.3 Cummins 350, Spartan MM Chassis. USA 1SG, retired;PPA,Good Sam Life member,FMCA."We the people are the rightful masters of both the Congress and the Courts - not to overthrow the Constitution but to overthrow men who pervert the Constitution. "Abraham Lincoln"
Ray,IN is offline   Reply With Quote
Old 07-02-2008, 11:38 AM   #5
Senior Member
 
Join Date: Aug 2000
Location: Walnut Creek Ca USA
Posts: 641
I had a Jayco designer series % er that had the very same issue. it turned uot to be a misadjusted amp limiting box. The system in a Jayco uses a box in line with the motor to monitor the amp draw of the slide out motor. After about a year the motor would only come on for a second and try to push the slide out and then stop. If I ran it out manually just beyond fully closed the motor would work fine.

On the Amp limiter box, mounted under the drawers in the kitchen, there was a pot to turn up or down the sensitivity. All I did was run the pot sensitvity down a notch and all worked fine again.

Perhaps your trailer is wired the same way.
-Paul R. Haller-
__________________
Paul R. Haller is offline   Reply With Quote
Reply



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Slide out problems Ed and Denise MH-General Discussions & Problems 4 06-25-2008 08:09 AM
Slide out problems johnm Monaco Owner's Forum 4 12-22-2007 11:23 PM
SLIDE PROBLEMS KENLEEE Newmar Owner's Forum 14 08-24-2007 10:04 AM
Slide Problems prsmith Damon 3 03-31-2007 07:29 AM
Slide out problems Newmar Owner's Forum 4 12-31-1969 07:00 PM

» Virginia Campgrounds

Reviews provided by


Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -6. The time now is 09:13 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.