RV Trip Planning Discussions

Go Back   iRV2 Forums > RV SYSTEMS AND TECHNOLOGIES FORUMS > Technology: Internet, TV, Satellite, Cell Phones, etc.
Click Here to Login
Join iRV2 Today

Mission Statement: Supporting thoughtful exchange of knowledge, values and experience among RV enthusiasts.
Reply
  This discussion is proudly sponsored by:
Please support our sponsors and let them know you heard about their products on iRV2
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 09-23-2018, 08:05 PM   #1
Senior Member
 
DGBPokes's Avatar
 
Newmar Owners Club
Workhorse Chassis Owner
Spartan Chassis
Join Date: May 2010
Location: McAlester Ok
Posts: 1,610
Winegard Traveler..Direct to Dish problems

I recently converted my Winegard Traveler from Direct to Dish. I ordered the parts kit of reflector and LNB from Winegard. And the DPH 42 Module and node from Amazon.

The Winegard control box reflects that I am locked on 119...110....and 129 ( all show the * Winegard says that means the dish is properly aimed and locked on the satellites.)

Inside I am getting 119 and I think I am also getting 110 in SD only. Photo of data is shown below.

At a rally a couple of days ago, the guy said I might not have the correct LNB and reflector from Dish. His comment was that the Hopper 3 is different and I that might be my problem. I donít remember what I told Dish when I ordered the kit so I donít know.

I am wondering if that could be my problem, and if so how can I verify that is my problem? Secondly, do you have any other thoughts or recommendations.

All recommendations are appreciated.
Click image for larger version

Name:	IMG_3459.jpg
Views:	40
Size:	151.7 KB
ID:	220302
Click image for larger version

Name:	IMG_3461.jpg
Views:	40
Size:	301.8 KB
ID:	220303
__________________

__________________
2007 Newmar KSDP. 3912
2010 Nissan Frontier SE
DGBPokes is offline   Reply With Quote
Join the #1 RV Forum Today - It's Totally Free!

iRV2.com RV Community - Are you about to start a new improvement on your RV or need some help with some maintenance? Do you need advice on what products to buy? Or maybe you can give others some advice? No matter where you fit in you'll find that iRV2 is a great community to join. Best of all it's totally FREE!

You are currently viewing our boards as a guest so you have limited access to our community. Please take the time to register and you will gain a lot of great new features including; the ability to participate in discussions, network with other RV owners, see fewer ads, upload photographs, create an RV blog, send private messages and so much, much more!

Old 09-23-2018, 08:10 PM   #2
Community Moderator
 
Spk64's Avatar


 
Join Date: Apr 2014
Location: Floyds Knobs, In.
Posts: 3,840
Have you ran the check switch routine?
__________________

__________________
Steve
2002 Newmar Mountain Aire 4095
Spk64 is offline   Reply With Quote
Old 09-23-2018, 08:54 PM   #3
Senior Member
 
Join Date: May 2009
Posts: 2,517
Quote:
Originally Posted by DGBPokes View Post
I recently converted my Winegard Traveler from Direct to Dish. I ordered the parts kit of reflector and LNB from Winegard. And the DPH 42 Module and node from Amazon.

The Winegard control box reflects that I am locked on 119...110....and 129 ( all show the * Winegard says that means the dish is properly aimed and locked on the satellites.)
Yes, but it's not a measure of signal strength. I suspect that you're getting a weak signal from 129.

Remember that DISH uses two sets of satellites: Western Arc (110, 119, 129) and the Eastern Arc (61.5, 72.7, 77). Depending on where you are, the Western Arc sats used by your Winegard Travler may be difficult or impossible to acquire. Here's a rough map of DISH sats.


Quote:
Originally Posted by DGBPokes View Post
Inside I am getting 119 and I think I am also getting 110 in SD only.
Almost all of DISH's HD programming is on sat 129. So if you're not getting a good signal from 129, then it's no surprise that you have no HD.

Quote:
Originally Posted by DGBPokes View Post
At a rally a couple of days ago, the guy said I might not have the correct LNB and reflector from Dish. His comment was that the Hopper 3 is different and I that might be my problem. I don’t remember what I told Dish when I ordered the kit so I don’t know.

I am wondering if that could be my problem, and if so how can I verify that is my problem? Secondly, do you have any other thoughts or recommendations.
Probably not. A stock (or converted in your case) DISH Winegard Travler uses the 1000.2 DPP (Dish Pro Plus) dish which works with the DPH42 switch.

Your "problem" appears to be an issue with the DPH42 switch where a sat like 129 will not show up after moving. Myself and others have found that sat 110 regularly disappears each time we move to a new location.

Here's the fix that has worked for us: Hopper Check Switch with Nuclear Option.
__________________
2001 Mountain Aire DP 4095 & 2008 Jeep Wrangler Rubicon
DISH TV for RVs
TechWriter is online now   Reply With Quote
Old 09-23-2018, 09:24 PM   #4
Senior Member
 
DGBPokes's Avatar
 
Newmar Owners Club
Workhorse Chassis Owner
Spartan Chassis
Join Date: May 2010
Location: McAlester Ok
Posts: 1,610
Thank you for your responses.
1. I donít think location is a problem. In my house in Oklahoma I get all three satellites at 50 signal strength. The photos were taken 90 miles from home in central Oklahoma.

2. I have tried the nuclear option ( I used the RV Senior site for my wiring guides) it had no change.

My thoughts.....
1. I wrench tightened the coax wires to the Winegard ports. Two of the three snugged tight, one turned many times and would not snugg. Maybe twisted the connector inside the Winegard.
2. I had ordered new coax cables, my length was wrong...two ports have new coax, one is a used cable. It tested good with a multimeter

3. Is it possible to test signals at each point in the system with a multimeter or other method?
__________________
2007 Newmar KSDP. 3912
2010 Nissan Frontier SE
DGBPokes is offline   Reply With Quote
Old 09-24-2018, 03:09 PM   #5
Senior Member
 
Join Date: Jan 2015
Posts: 899
OP in your first post you said you bought the "node" from Amazon. The DPH 42 does not use a node it uses a Hybrid Solo Hub. Did you mean you bought a Solo Hub or did you really install a node? If a node that could be your problem.
redcolorado is offline   Reply With Quote
Old 09-24-2018, 05:56 PM   #6
Senior Member
 
lrsses's Avatar
 
Join Date: Feb 2016
Posts: 475
If you are using a hopper and your dish LNB is not HD then you need the 211z Wally
__________________
Larry and Sheila 2004 Sea Breeze 8321 Lx
Retired U.S. Air Force (SAC) Vietnam Veteran
lrsses is offline   Reply With Quote
Old 09-24-2018, 07:19 PM   #7
Senior Member
 
DGBPokes's Avatar
 
Newmar Owners Club
Workhorse Chassis Owner
Spartan Chassis
Join Date: May 2010
Location: McAlester Ok
Posts: 1,610
It is a Hybrid Solo Hub....poor choice of words on my part.
Click image for larger version

Name:	IMG_3373.jpg
Views:	41
Size:	263.6 KB
ID:	220431
__________________
2007 Newmar KSDP. 3912
2010 Nissan Frontier SE
DGBPokes is offline   Reply With Quote
Old 09-24-2018, 07:34 PM   #8
Senior Member
 
Dale & Mark Bruss's Avatar


 
Join Date: Jul 2005
Posts: 1,565
Not sure if it makes a difference but I have the Solo Hub off off the power inserter and not the top port of the DPH-42 Switch. Using Port 1 is what the manual says to use for the first receiver.
__________________
Dale & Mark Bruss
12 Years Full-Timing Now with a 2016 Bounder 33C
40' Travel Supreme winter residence
Lots of RV Information at www.dmbruss.com
Dale & Mark Bruss is online now   Reply With Quote
Old 09-24-2018, 09:17 PM   #9
Senior Member
 
grtharris's Avatar


 
Winnebago Owners Club
Join Date: Apr 2003
Location: Skiatook, OK
Posts: 2,368
DGBPokes, here is the link to techwriter's drawing. I just installed the hopper3 setup. Solo Hub connects to the receiver side of the power inserter as mentioned above.
https://rvseniormoments.files.wordpr..._two_joeys.jpg
__________________
Grant & Pat
2014 Adventurer 35P
2012 Jeep Wrangler Rubicon
grtharris is offline   Reply With Quote
Old 09-24-2018, 10:29 PM   #10
Senior Member
 
Dale & Mark Bruss's Avatar


 
Join Date: Jul 2005
Posts: 1,565
That is my point, DGBPokes has the Solo Hub connected to Port 2 of the DPH-42 Switch and the power inserter is not inline with the signal path.
__________________
Dale & Mark Bruss
12 Years Full-Timing Now with a 2016 Bounder 33C
40' Travel Supreme winter residence
Lots of RV Information at www.dmbruss.com
Dale & Mark Bruss is online now   Reply With Quote
Old 09-24-2018, 11:50 PM   #11
Senior Member
 
Join Date: May 2009
Posts: 2,517
Quote:
Originally Posted by DGBPokes View Post
It is a Hybrid Solo Hub....poor choice of words on my part.
Attachment 220431
Your Power Inserter is connected wrong.

The "To Switch" plug should connect to the DPH42.

The "To Receiver" plug should connect to your H3 (via your Node).

Like so . . .

__________________
2001 Mountain Aire DP 4095 & 2008 Jeep Wrangler Rubicon
DISH TV for RVs
TechWriter is online now   Reply With Quote
Old 09-25-2018, 05:09 AM   #12
Senior Member
 
FOSJ's Avatar
 
Entegra Owners Club
Spartan Chassis
Join Date: Aug 2010
Posts: 110
Blog Entries: 10
I did the same conversion on my 2014 Entegra Anthem and had a similar problem. Turned out Direct SWM setup has a powered module and splitter between the antenna and receiver. I called Entegra support, found out the location (basement between the framerails), bypassed the powered module and splitter and everything worked as it should
__________________

__________________
Joan & Steve www.fosj-steve.blogspot.com
2014 Entegra Anthem 42DEQ, 2008 HD StreetGlide, 2014 Jeep Rubicon Unlimited 4x4 &
2016 24' Pace Journey Trailer
FOSJ is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
dish, ems, problems, travel



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Changing Direct Winegard Traveler to Dish MoHoGo Entegra Owner's Forum 3 06-15-2016 06:07 PM
winegard traveler hd satellite dish for direct tv question rccrafters69 Technology: Internet, TV, Satellite, Cell Phones, etc. 11 08-28-2015 07:42 PM
switching Winegard satellite dish from Direct to Dish Roadweary Newmar Owner's Forum 6 11-03-2013 07:54 AM
Yet more Winegard Traveler/Direct TV questions! wincrasher Technology: Internet, TV, Satellite, Cell Phones, etc. 7 01-25-2013 07:34 PM
Winegard Traveler for Direct install on 2000 American Tradition Hotrod4239 Fleetwood Products Owner's Forum 2 10-29-2012 09:07 AM

» Featured Campgrounds

Reviews provided by


Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -6. The time now is 08:06 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions, Inc.